Miért nem sikerül soha a hordós savanyúságom? (tudásbázis)
Köszönöm, megnézem. Ugyan már eltettem amit akartam. Lent van hideg helyen. " végre ;) "
Max még levet készítek.
2 db 20 literes savanyúságnak való hordót vettem.
Ami azért kb 10 - 10 kg cucc van benne, és persze a lé...
Szia, ha azzal segíthetek , menj fel az adatlapomra és vannak feltöltve receptjeim, többek között ez is.
Szép napot
Jár erre valaki?
Mostanába tettem el, kíváncsi vagyok az eredményre.
Natrium benzoát, és borkén is került bele.
Mit kell tenni bele, ne forrjon fel, ne is puhuljon?? stb.
Piacos guszta, ropogós, szép a színe.
Úgy gondolom alaposan megtisztítottam a belevalókat.
Edény új, kimosva, lett " csak ".
Előzőleg se maradhatott benne semmi...
Javítás: meg kell figyelni...
Nem hiába olvassuk a recept leírásokban, hogy hibátlan, egészséges gyümölcsöt, zöldséget tartósítsunk.
Ha hibás hozzávaló kerül tartósításra, elromlik tőle az üvegben, / edényben / lévő összes télire való.
Ne magatokban keressétek a hibát !
Biztos vagyok benne, hogy pontosan elkészítettétek az összetevőket az uborkaléhez és tisztára mostátok a hozzávalót.
Én évekkel ezelőtt tapasztaltam, hogy az uborka betegsége miatt ment tönkre a sok munkával járó savanyítás.
Ha megfigyelitek, nem minden uborka szép sötét zöld színű.Van amelyik világos zöld, foltos.Ha ilyen foltos uborka kerül az egészségesek közé, nem lesz elálló a savanyúság.Alaposan neg kell figyelni és kiválogatni az uborkát,mielőtt az edénybe rakjuk.
Remélem, tudtam segíteni.
A timsó bezárja a sejteket, és ezért nem fog megpuhulni a tél folyamán. A citromsav fehéren, ill. eredeti szinében tartja meg a zöldségeket. A borkén pedig az erjedési folyamatot állítja le. Tulajdoképpen a natrium benzoát nélkül is jó lenne, de én is teszek bele, mert az is jó a tartósításhoz. / ez nem öli meg a bacikat, és a gombákat, csak nem engedi szaporodni őket/ Jobban nem akarok belemenni a vegyi folyamatok leírásába:D
Szóval ez a recept nagyon jó, sok helyen bevált, én is ezt használom.
Anyukám mindig ezt csinálta, amíg egészséges volt. Nagyon szerettük és soha nem romlott meg. Az biztos, hogy hüvelyknyi uborkákat vettünk hozzá és az én feladatom volt vadiúj körömkefével egyenként jól megsúrolni, de utána legalább 3 vízzel még jól megmosni. Azt mondja, hogy az uborka szőrét ha nem távolítjuk el, a legapróbb kosz azon megkapaszkodhat és attól az egész megromlik.
A recije:
Hordós savanyúság:
Hozzávalók:
15 liter víz, 0,75 kg só, 1,8 liter 10%-os ecet, 1,5 dkg borkén, 1,5 dkg babérlevél,
1,5 dkg citromsav, 4,5 dkg timsó, 5,25 dkg nátrium benzoát, 1,5 kg cukor
Izlés szerint: szemes bors, kapor, meggylevél
Az alaplébe tehető folyamatosan: uborka, paprika, zöldparadicsom, karfiol, kisdinnye, sárgarépa, karalábé, káposzta, hagyma.
Sziasztok! Évek óta ezt a Bereből származó receptet használom..
A hordós uborka receptje...Icától 2011-03-22 11:31
12, 5 l víz
0, 75 l 20%-os ecet
0, 63 kg só
1, 25 kg cukor
1 dkg borkén
3, 75 dkg timsó
1, 25 dkg citromsav
5dkg nátrium benzoát
Ezeket hidegen össze kell keverni,kivéve a nátrium benzoátot(úgy kell elkészíteni ahogyan rá van írva!!!! és aztán keverjük a többi vízhez.
Az arányok növelhetők vagy csökkenthetők,ízlés szerint.
rakhatunk bele mindent:uborka,paprika,zöld paradicsom,káposzta stb.
Ha nem szeretjük ecetesen akkor használjunk 10%-ok ecetet! Izlés szerit tehető bele szemesbors,,borókabogyó,zöldkapor, torma. Amire vigyázni kell..tiszta kézzel kell belenyúlni..és a zőldség ép legyen jól átmosva. Én az ubit dörzsös szivaccsal mosom egyenként.
jó étvágyat!
Jó étvágyat kívánok!
Nyári csalamádé télire:
2 kg uborka
2 kg káposzta
1 kg hagyma
1 kg paprika
0,5 kg sárgarépa
7 dkg só
1 kg cukor
3 dl 20%-os ecet
1 kávéskanál nátrium-benzoát
1 kávéskanál borkén
VÍZ NEM KELL HOZZÁ!!!
Összekeverjük a felaprított hozzávalókat, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel.
24 óra alatt többször átforgatjuk, utána vödörbe töltjük! Nem romlik meg akkor sem, ha folyamatosan használunk belőle.
csalamádé saját lében,
6kg vegyes szeletelt,káposzta, hagyma, uborka, paprika, zöld paradicsom. ezek tetszés és izlés szerint a lényeg hogy össz- vissz 6kg.ezt egy nagyobb teknőbe vagy tálba öntjük és hozzá adunk
1 evőkanál nátriumbenzoátot
10dkg sót
40dkg cukrot
2 kávés kanál borkénport
6 dl 10%-os ecetet
ezt jól össze keverjük , 2napig állni hagyjuk de töbször át keverjük. majd üvegekbe rakjuk saját levével felöntjük lehetőleg úgy hogy az összest felhasználjuk. lekötjük és spájzba vele.nagyon finom ropogós csalamádé.
30 literes hordóhoz,a következőket tettem.
15 l víz
1.5 kg kristálycukor
75 dkg só
1.8 l 10%-os ecet
5dkg timsó
2dkg citromsav
2dkg borkénpor
6 dkg nátriumbenzoát
2 dkg babérlevél
3 dkg szemesbors
koriander
mustármag
kapor
meggyfa levél
tormám nem volt azt nem tettem bele.