Savanyú gomba recept
190 perc
A Savanyú gomba hozzávalói:
tetszés szerinti gombamennyiség
amivel azonos - vagy harmadának megfelelő - vöröshagyma
só
szemes bors
babérlevél
csípős hegyes paprika
cukor ételecet
A Savanyú gomba elkészítési módja:
A gombát - lehetőleg szürke, vagy lila pereszkét - megtisztítjuk, és sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük.A gombával azonos mennyiségű vöröshagymát karikára vágunk, jól besózzuk, és fél napig állni hagyjuk. Ezután kissé kinyomkodjuk és a gombával felváltva üvegekbe rétegezzük. Pár szem fekete borsot, 1-2 babérlevelet, és néhány cső erős paprikát is rakunk bele. Ecetes-cukros levet készítünk, felforraljuk, és még forrón az üvegekbe rakott gombára öntjük. A tetejére csipetnyi tartósítót szórunk, lekötjük, és azonnal a végleges helyére állítjuk. A
A Galyaság falvaiban a legtöbb gombafélét olajban, vagy savanyítva tették el. A régiek szerint kb 16-18 faj volt, amit eltehetőnek minősítettek. Így a piruló galócát is amit Erdélyben borsgomba - Gömörben vértövű gomba névre hallgat”
Kategória: Savanyúságok receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2018. okt. 12. 12:02
A savanyú gomba elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.