Savanyított leves húsgombóccal recept
120 perc
A Savanyított leves húsgombóccal hozzávalói:
30 dkg darált sertéslapocka
1 nagy fakanál disznózsír (vagy étolaj)
10 dkg vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
10 dkg zeller
10 dkg karalábé
10 dkg petrezselyemgyökér
1 evőkanál ételízesítő
1 db tojás,1 evőkanál fűszerpaprika
1 kiskanál mustár
1 db nagyobb babérlevél
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 db citrom leve (vagy almaecet)
Ízlés szerint: őrölt fekete bors
kevés disznózsír (vagy étolaj)
liszt
só
1 pohár tejföl
1 csokor petrezselyem zöldje.
A Savanyított leves húsgombóccal elkészítési módja:
Az apró kockára vágott vöröshagymát, és a megtisztított, megmosott majd vékony szeletekre és kis kockára vágott zöldségeket forró disznózsírban megpirítjuk. Ezután a tűzről lehúzva meghintjük egy evőkanálnyi lisztel, és azzal is pirítjuk egy-két percig, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, sóval, - esetleg ételízesítővel is, - és felengedjük annyi vízzel amennyi levest akarunk készíteni. Ezután a levest felforraljuk. Közben a darált sertéslapockát a tojással, a mustárral, sóval, egy-két késhegynyi borssal, a zsemlemorzsával összedolgozzuk, majd a masszából gombócokat formázunk, amiket a forrásban lévő levesbe rakunk. Beledobjuk babérlevelet is. Ha már minden megpuhult, és a gombócok is megfőttek, ízlés szerint borsozzuk, sózzuk és savanyítjuk a citrom levével. Ezután kikeverjük a tejfölt és a leveshez adjuk. A végén meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel és felforraljuk. Ha kész tálaláskor tejföllel kínáljuk és citromkarikával díszíthetjük.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2018. okt. 10. 07:09
A savanyított leves húsgombóccal elkészítési módja és hozzávalói.