Erdélyi tokány (hagymaránték) puliszkával (Székelyföld, Szárhegy) recept
65 perc
Az Erdélyi tokány (hagymaránték) puliszkával (Székelyföld, Szárhegy) hozzávalói:
4 nagy fej vöröshagyma
1 nagy fakanál disznózsír (vagy 2-3 evőkanál étolaj)
Ízlés szerint: só
őrölt fekete bors
A puliszkához: 1 liter víz
25-30 dkg kukoricadara
só ízlés szerint
.
Az Erdélyi tokány (hagymaránték) puliszkával (Székelyföld, Szárhegy) elkészítési módja:
A megtisztított vöröshagymákat laskára vágjuk. A felvágott hagymát az olvasztott zsiradékon üvegesre dinszteljük, és kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Közben ízlés szerint sózzuk és borsozzuk és készre főzzük. A puliszkához a vizet a sóval felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, majd folyamatosan kavargatva addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Salátával vagy savanyú uborkával tálaljuk Van, aki tálaláskor fűszerpaprikával is meghinti. Az étel készíthető szalonnazsírral is, és tetszés szerint gazdagítható friss zöldpaprikával, egy-két felvert tojással, de dúsítható kolbászkarikákkal, gombával is.
Végtelenül egyszerű, de nagyszerű étel. Székelyföldön ezt az ételt főleg meleg reggelinek vagy vacsorának fogyasztják. Dédik és nagyanyák pompás, ízletes, egyszerű és laktató ételét ma is sokan készítik Erdélyben
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2018. okt. 3. 04:13
Az erdélyi tokány (hagymaránték) puliszkával (székelyföld, szárhegy) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.