Sárgabarack befőzése (beszélgetés)
ha pektint teszek a sárgabarack lekvárba akkor is ki kell dunsztolni?
érdekelne..olyan recept amit én is megtudok csinálni:-(
Sziasztok!
Az 1. nap még én is lehúztam a barack héját, ahogy a nagykönyvben meg van írva :) , de úgy nagyon lassan haladtam vele. A 2. naptól már csak egyszerűen összeturmixoltam. Igaz így a haja is benne van a lekvárban, de attól semmi baja nincs, ráadásul sokkal gyorsabb.
De már rengeteg lekvárom és befőttem van. Barack meg még hála Istennek bőven van a fán.
Szörpöt csinált már valaki? Elkéne valami tuti recept.....
Nem darálják, paradicsom paszérolón kell áthajtani, így a héja lejön róla és nem kerül a lekvárba. Le lehet úgy is húzni, hogy a barackokat forró vízbe mártjuk, de úgy se megy hamarabb, ráadásul elég az ember keze mire egyesével lehúzkodja a sok forró barackról a héjat. Sokkal körülményesebb.
Én úgy rakom el a kajszit, hogy 3 vízben megmosom, a hibás részeket kivágom, kimagozom. Paradicsom paszérolón áthajtom, majd a tiszta barackpürét lemérem. 1 kg gyümölcshöz kell 50 dkg cukor. Legalábbis a szakácskönyvek annyit írnak, de szerintem jó is így. Fölteszem főni. Forrástól számítva 1 órát főzöm, nem többet és a fél óra elteltével teszem bele csak a cukrot. Ha elkészült lezárom és nátrium benzonátot keverek bele. 10 liter léhez kell 1 csomag. Előmelegített üvegekbe töltöm és lezárom. Száraz dunsztban hagyom kihűlni. Ez így akár 3 évig is eláll ha esetleg többet csinálsz sem lesz gond vele.
Sziasztok! Ti a lekvárhoz mindig le szoktátok húzni a héját? Mert én hallottam olyat is, hogy ledarálják? Ha ledaráljátok úgy milyen?
A következő adagból már nálunk is lekvár lesz.
Én egyébként dzsemet szokatm csinálni a gyümölcsökből, és mindíg a Dzsem fixet használom, nagyon bevált, gyors és egyszerű vele a befőzés.
Holnap mi is megyünk barackot szedni, szétnézek itt, mit ajánlottok belőle:-))
Most végeztem a szedéssel kb. 30kg.
Holnap reggel nekilátok remélem finom lesz:-)
Értem,nekem is 4-5 óra rémlik-a szilvánál kell 8 óra-de azt most nem rakok el.
Tehát akkor 5 kiló barackhotz kell-1 kiló cukor.
Nem sok az egy kicsit?Nem fog leégni?
Elég a csavaros tető rá.Én mindig tetőt rakok.
Igen kell a lekvárhoz cukrot adni izlés szerint de átlagosan ugy mondják hogy 1 kg barackhoz 20 dkg cukor megy.A főzési idő a mennyiségtől függ de 5 kg kimagozott barackot én kb. 4-5 őrát főzöm.
Sziasztok!Sárgabarack lekvárt szeretnék elrakni.
Tudja valaki,mikor érik az utója?
Esetleg még annyit,hogy meddig kell főzni?
Cukrot kell-e hozzá adni.
Nagyon kezdő vagyok,még soha nem raktam el lekvárt:(
Én úgy szoktam, hogy az 1 literes üveg aljára teszek 2 kanál cukrot, rá barack, aztán középre 2 kanál cukor, rá barack és a tetejére is 2 kanál cukor. Minden befőttet így rakok el és jók. Hozzáteszem befőttnek nem a igazán sárga, hanem inkább az őszi barack való. A sárga barackot inkább lekvárnak használd el.
Én rétegenként rakom a cukrot meg a gyümölcsöt(benvik szerint előkésziteni.2. hozzászólás),kb 5 ek. azért kell rá, mert befőttként kissé savanykás a sárgabarack. A tetejére késhegyi tartósítószer, felengedni vizzel és kidunsztolni, amikor elkezd gyöngyözni attól számítva kb. 15-20 perc. Ha kész ebben hagyni még ki nem hül.
Az üveg tetejére kell rakni fóliát vagy elég a csavaros tető rá?
Mi nemrég költöztünk és van egy hatalmas barack fa teli gyümivel vétek lenne kárba vesznie:-))
És mennyi cukor kell egy üveghez kb?
A befőttekhez meg Maggit használtam. Sajnos nincs annyi barackunk, hogy befőtt is legyen:-(
szia!
Én beföttnek gondoltam most.De lesz majd belőle lekvár is.
Én egész egyszerűen forró vízbe raktam, lehúztam a héját, kimagoztam, késes robotgéppel összevágtam, majd Knorr lekvárfőzőjével megcsináltam. Isteni finom lett.
Még életemben nem raktam el beföttet,ezért ha tud valaki szuper egyszerű befőzést az segítsen légyszi.
További ajánlott fórumok: