Rozsos vagy korpás kenyér Receptet keresek, ami kenyérsütő géphez jó. (tudásbázis)
Hálás köszönet!
Majd az első verziót fogom megcsinálni:)
3 LISZTES KENYÉR
325 ml víz,
200 g finomliszt,
200 g rétesliszt,
200 g egyéb liszt (rozs, graham, stb. ),
1 nagy mérőkanál cukor,
2 kis mérőkanál só,
20 g élesztő.
Ha nem akarsz bele "egyéb" lisztet tenni, tegyél helyette még 200 g finomlisztet.
Persze a kész kenyér minőségét tényleg nagyon befolyásolja az élesztő és a lisztek milyensége.
A kenyér teteje nálunk is egy kicsit mindig sápadt. Talán itt is írta valaki régebben, hogy sütés közben letakarja a gépet egy konyharuhával, úgy jobban megsül a teteje is.
Én még egy púpos kismérő szejtánt (más néven sikért) vmint egy késhegynyi aszkorbin savat (gyógyszertár) is teszek bele.
Vmint 1 evőkanál olajat ettől tovább lesz friss.
Soklisztes kenyér:
összesen 60 dkg szárazanyag,
ebből 30 dkg BL 80-as liszt,
a többi (2-3 evőkanalanként) a következők voltak: hajdinaliszt, zabkorpa, szójaliszt, burgonyapehely, Graham liszt, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, fehér tönkölybúzaliszt, rozsliszt, búzacsíra.
4 dl folyadék (fele kefír, fele víz),
2 dkg margarin,
1, 5 kk só,
1, 5 kk cukor,
1 púpos kk sikér,
késhegynyi aszkorbinsav,
1/4 élesztő.
Kefír helyett csináltam már joghurttal és aludt tejjel is és sikerült!
Saját tapasztalat, hogyha nem instant élesztőt használsz külön célszerű felfuttatni és gyors programon is jó lesz:)
További ajánlott fórumok:
- Most kaptam kenyérsütő gépet, ki tud jó kenyér és/vagy kakaós-csokis kalács receptet?
- Tudtok nekem valami különleges receptet mondani kenyérsütőgépbe?
- Tudnátok nekem kenyérsütőgépben készíthető nagyon finom fehér kenyér receptet írni?
- Kenyérsütővel lehet jó gluténmentes kenyeret sütni? Bevált receptet szeretnék.Alkalmasak a kenyérsütők ilyen kenyér sütésére?
- Kakaóscsiga receptet szeretnék kérni, aminek a tésztáját kenyérsütöben kell dagasztani és keleszteni...tud valaki ilyet?
- Selecline XBM538 kenyérsütőgéphez receptet tudtok?