Reakcióhőt vagy képzéshőt kell kiszámolni kémiában. Honnan veszem a számokat? (tudásbázis)
Tudom már késő bánat, de ha nem értik kérdezzenek a tanártól, ez még egyetemen is elfogadott, illene válaszolnia. És fontos, hogy értse, mert a kémia, nem egy versike, amit csak bemagolni lehet, hanem egy tök logikus valami. De sajnos matek nélkül nem megy. Fagassák a tanárt, végülis az a dolga, hogy megértsék.
Remélem megoldódik a dolog :)
nem értem, hogy a H2O2re ez milyen egyenlet? mert, amikor kéződik az H2+O2-->H2O2, de a 0-kat kivonni kell, bár az itt ganz egal. És akkor a H2O2 képződéshője lényegében megfelel a felírt reakcióhőnek is.
A vízgőös példa oké, a vízgőz képződéshője ennyi 242,... benne van a fv táblában.
Akkor ha jól értem pl a H2O2-nél -184 a képződéshő,akkor:
4x(-187)+4x0+0=-748kj/mol?
1. lépés rendezze az egyeletet
2. lépées: képződéshők a fv táblából
3. lépés: jobb oldal összeg (előjelekre figyelni): úgy összegezze, hogy az egyenlet együtthatóival szorozzon be, ezért fontos a helyes egyenlet rendezés.
4. lépés: bal oldal összeg, együtthatókkal szorozva (előjelere figyelni)
5. jobboldal (termék)-baloldal(kiindulási), előjelekre folyamatosan kell ügyelni.
Amúgy más gond nem lehet :)
de úgy is írhatnám, hogy:
2*(-285,83)-(2*0+0)=-571,66 kj/mol
na nézzük akkor a vizeset:
H2O (f): -285,83 kj/mol
O2 (g), H2 (g): 0 a képzőséhő, mert elemek, normál állapotukban.
Akkor a reakcióhő:
2*(-285,83)-0=-571,66 kj/mol
Fontos, az egyenlet együtthatóival mindig be kell szorozni, azért 2* a víz képződéshője.
hát én konstans tanulom mááááár.... 11 éve. Általános 2 év, gimi 4, egyetem 5. Szóval illik képben lenni. Bár ezekkel már rég foglalkoztam, mert alapvetően gyógyszerészetet tanulok és már ezek régebben voltak porondon. Úgyhogy erősen bízok benne, h nem mondtam semmi rosszat. :)
De átérzem a kétségbe esést.
Te mit tanulsz?
Sikerült paki?
A reakcióhőt úgy kell számolni, hogy a keletkezett anyag képződéshőjéből ki kell vonni a kiindulási anyagok képződéshőjét.
Képződéshőnél meg csak az ismeretlen más: ΔrH=ΔkH(termékek)-ΔkH(reaktánsok vagy mik).Rendezed ΔkH-ra és megkapod.
keress erre rá: kötés energia képződéshő
és az első, amit kiad egy word dokumentum, azt nézd meg és szerintem megérted ;)
Ha nem oké a kémia és szeretné is érteni, nem csak túlélni, akkor javaslom az 5-ösöm lesz kémiából könyvet megoldással. Bőven elég és jól elmagyarázza.
Köszönöm szépen.Ezt nem tudtam,hogy ezek a számok hol vannak.A periódusos rendszerben nincs,de az alapján próbálgattam számolni,de sehogy ne jött ki.Azt nem tudtam milyen számokkal számol ,azokat honnan veszi.Ezt most megnézem.Nagyon-nagyon szépen köszönöm.És a kötési energiából hogyan kell kiszámolni?
Tudom totál hülyének néztek,de 26 éve érettségiztem és sajnos nem vagyok minden tantárgyból naprakész.Pedig kéne,mert gyermekem diszlexiás,diszgráfiás,és én tanulok vele nap,mint nap.
?Erről sincs semmi.A reakciót,energiaváltozást és azok egyensúlyát tanulják.Az első anyag a reakcióhő,ott is számol,pl,Bemásolom a könyvet:A víz elemeiből való képződéskor energia szabadul fel exoterm folyamat/ezt érte/Alatta a számítás,amit beírtam az előbb,de a számokat nem értem,honnan jön ki a -572.Miket ad össze?
Aztán a következő:A hidrogén és az o reakciójakor vízgőz is keletkezhet:
2H2(g)+O2(g)
2H2O(g) Reacióhő=-286KJ/mol
További ajánlott fórumok:
- Ha nincs meg a régi Munkakönyvem, hogyan fogják a nyugdíjamat kiszámolni?
- Hogy tudom kiszámolni hogy jár-e vissza idén pénzem?
- Hogyan kell kiszámolni, hogy mennyi lesz a fizetés egy köztisztviselőnek?
- Valaki le tudná nekem írni (szájbarágósan) hogyan kell kiszámolni, hogy mennyi kcla-ra, és ch-ra van szükség a fogyáshoz?
- Ez esetben mennyi tgyas-t illetve gyedet kapnék? Hogyan lehet kiszámolni?
- Hogy kell kiszámolni az ideális testsúly kilogrammot?