Hogyan készül a jó rakott káposzta? (tudásbázis kérdés)
"A húst és a káposztát összeverem."
Ezt a mondatot nagyon gyorsan felejtsd el!!! Nem tudom, hogyan kevergőzött ide. :))
Amit édesanyámtól tanultam:
- 2 tányérral (= 2 főre) 30 dkg darált hús, 5 főre elég a 80 dkg,
- kb. ugyanannyi rizs
- kb. ugyanannyi hordós káposzta
Kevés olajon, apróra vágott hagymát dinsztelek, bele a darált húst, kevés vízzel födő alatt sóval, borssal puhára párolni, majd zsírjára visszasütni.
A rizs megfőzöm és közé keverem.
A húst és a káposztát összeverem.
A káposztát is födő alatt puhára párolom.
Hőálló edényt vastagon kitejfölözök, bele a kész káposzta egyik fele, rá az összekevert töltelék, tetejére a káposzta másik fele. És a tetejére is vastagon tejföl. Sütőbe csak annyi időre, hogy a teteje szép pirosra süljön.
Másik recept, ahogy ismerős hölgy mondta: az orosz barátnéja-féle recept, gyakorlatilag ugyanez, de a húst és a rizst nem keverte össze. A tál aljára (tejföl tetejére) a káposzta, rá a darált hús, annak a tetejére a rizs, és ismét a káposzta. Rá a másik adag tejföl, és így dugta a sütőbe.
Azért elég a sütőben csak annyi ideig lenni, míg megpirul a tetején a tejföl, mert gyakorlatilag minden alkotórész már megfőtt, így elég csak míg alul-fölül tejföllel egy kicsit összeforr, összesül az egész.
Ha jó az étvágy,,és ugye lehessen repeta is ha kell.
1,5 kg káp
1 kg hús
Jó a tasak rízs/2cs
A káposztát puhára vagy majdnem puhára főzöd,,nem tudok időt változó lehet kóstolni kell.
Tejfölt teszek a tetejére ha az barnulni kezd kész a sütés.
Még egy ,a káposztát ki kell mosni ,ne legyen túl savanyú,,de tegyél félre a levéből ha kell kicsit vissza tudd savanyítani..JÓl áll bele egy kis füstölt íz is:))
Sok sikert:))
Kétféle rakott káposztát szoktam főzni.
A kolozsvárihoz fél kiló hús és 80 dkg káposztát szoktam. Ehhez kb 10 perc párolás.
A családi recepthez 1 kiló hús és 80 dkg káposzta. Ehhez nem párolom.
Gyors rizzsel.
Pár kérdésem lenne a rakott káposzta elkészítéséhez.
5 fő részére mennyi darált hús, savanyú káposzta, és rizs kell? Jó-e a gyors rizs? A káposztát kb. meddig kell előtte párolni? Meddig kell a sütőben összesütni? Tudom, hogy Google....de minden recept mást ír. Köszönöm, ha segítetek,számomra fontos vendégeknek szeretném megcsinálni! :)
További ajánlott fórumok:
- A fogyókúrás káposztaleves milyen káposztából készül?
- Ki hogy csinálja a rakott káposztát?
- Fejes káposztából rakott káposzta?
- Hogyan készül a párolt káposzta?
- Hogyan készül a jó töltött káposzta?
- Segítsetek! Hogyan készül a kínainál kapható csilis káposzta saláta? Nagyon szeretem, szívesen megcsinálnám itthon is!