Puliszka vagy kenyér? (beszélgetés)
Nagyon szeretem,megfőzve cukorral hideg tejjel.A szomszédunk szokott kukoricát darálni,az az igazi!
Kikell szitálni és a durvább,ami a szitában marad azt szoktam megfőzni.A bolti sem rossz,csak nagyon aprószemű.
Töltött gombafejek
Hozzávalók:
8 db nagyméretű csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál balzsamecet, 5-6 szem napon szárított paradicsom, 5-6 szem fekete olajbogyó, 1 evőkanál vaj, 2,5 dl tej, 10 dkg kukoricadara, só, darált bors, reszelt parmezán sajt, 1 db zöldségleves kocka.
Elkészítése:
Öntsünk egy nagy serpenyőbe 6 dl vizet, tegyük bele a zöldségleves-kockát, a balzsamecetet, majd ízesítsük sóval és kevéske darált borssal. Forraljuk fel, majd tegyük bele a megmosott, megtisztított gombafejeket. Forraljunk rajta egyet, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk a kihűlni a szaftban. Míg hűl a gomba, készítsük el a kukoricadarás tölteléket: forrósítsuk fel a vajat egy lábasban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, a kisebb darabokra felaprított szárított paradicsomot és az olajbogyót, majd pároljuk néhány percig. Öntsük hozzá a tejet és még 2 dl vizet, forraljuk fel, majd lassan, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a kukoricadarát és egy fél leveskockát, majd borssal, sóval ízesítsük. Lassú lángon, kevergetve főzzük körülbelül 10 percig. Tegyük egy vajjal vagy olívaolajjal kikent tűzálló edénybe a lecsepegtetett gombafejeket, majd töltsük meg mindegyiket a puliszkás töltelékkel. Szórjuk meg reszelt parmezánnal a tetejét, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük körülbelül 10 percig. Friss ropogós salátalevelekkel tállajuk.
Erdélyi juhtúrós puliszka
Hozzávalók:
60 dkg kukoricaliszt
25 dkg juhtúró
3 dl tejföl
8 dkg zsír vagy vaj
só
Egy kis sóval forralj fel 1,5 liter vizet. Folyamatos keverés mellett (e célra legjobb egy habverő) szórd bele a kukoricalisztet. Lassan, továbbra is kevergetve főzd, amíg nem válik tejbegríz-sűrűségűvé, majd tedd félre. Egy magasabb sütőedényt zsírozz ki, s az aljára teríts néhány kanálnyi puliszkát, szórd meg juhtúróval, locsold meg tejföllel, csepegtess rá zsírt, majd simíts rá egy újabb réteg puliszkát. Úgy folytasd a rétegezést, hogy legfelülre túró kerüljön. Forró sütőbe téve, közepes tűzön süsd pirosra.
Puliszka gombóc (makrobiotikus recept, Forrás: Kövesdi Natália: nagyis és nait szakácskönyve)
Hozzávalók:
-3 csésze kukoricaliszt
-1 csésze túró 1 ek. olajjal összekeverve
-3 ek. teljes kiőrlésű liszt
-2 csipet tengeri só
-kisütéshez hidegen sajtolt olaj
Elkészítés:
Kukoricalisztből főzünk puliszkát és a túrót beletesszük. Kanállal gombócokat formálunk belőle, kissé lelapítjuk, lisztbe forgatjuk és bő, forró olajban mind a két oldalát kisütjük.
Én szeretm mazsolával, meg fajésasan...nyam-nyam. De múltkor hagymásan fogyasztottam. Éppen múltkor olvastam juhtúrós receptet is, meg van is egy csomó receptem rá.
Majd otthonról írogatok ide!;)
További ajánlott fórumok:
- Otthoni kenyérsütés-áldás vagy átok
- Igaz, hogy a kenyér utáni vágy elmúlik a szénhidrátszegény diéták esetében?
- Fogyókúra alatt megengedett a teljes kiörlésű vagy graham kenyér evése?
- Finom a puliszka?
- Szerintetek igaz, vagy tévhit az, hogy ha egy sima kenyeret pirítósként esszük, akkor nem annyira hízlal mintha simán a kenyeret ennénk?
- A puliszka és alakváltozásai