Otthoni kenyérsütés-áldás vagy átok (beszélgetés)
Hát..estleg nézz még valahol néhány receptet!Itt is van a neten biztos!És azt próbáld ki!
BÚÉK!
Másik fórumon már írtam a jól bevált receptem:Jól bevált receptem:Így rakom a gépbe.
200ml víz+175ml tej /alig langyosan/
2 e. k. olaj
1 e. k só /szűken mérve/
1 e. k cukor
25dkg finom liszt
22dkg rétes liszt
10 dkg teljes kiőrlésű /rozs, tönköly /
1 e. k sikér
2 e. k burgonyapehely
késhegynyi aszkorbinsav, vagy 1 e. k ecet
1. 6 dkg friss élesztő
3 óra-normál program, súly II-es
most hallottam,még nem próbáltam,de közreadom:
fél kg fehér tönkölyliszt,
fél g barna tönkölyliszt,
kb. 6 dl víz
1 egész sütőpor
1 egész szárított élesztő,
1 pici cukor
1 kis só,
összegYúrni, fél óráig keleszteni, rendes mezei(előmelegített) sütőben 180 C-on 30 percig sütni.
Akitől kaptam, tett bele szárított narancs- és citroméjat, fahéjat, szegfűszeget. Karácsonyra sütötte. :)
Szia!
Mivel csinálod?Kenyérsütő géppel?
Sziasztok!
Nekem van,és imádom,mert nagyon finom kenyereket csinál!Próbáljátok ki!
Sziasztok!Jo hogy rátaláltam erre a témára mert én is szeretek itthon sütögetni és biztos vannak jó ötletek.Azért szoktam rá a sütögetésre mert külföldön élek és nagyon hiányzott az igazi magyar kenyér.Igaz hogy én még a gépit nem próbáltam,de légkeveréses sütőben is nagyon jól sikerül.Nagymamám mindig otthon sütött,az ő idejében még ez teljesen normáli szokás volt.Egy receptet leirok ,hátha érdekel valakit és hasznát veszi,bár nemtudom hogy gépbe jó e,de kemencébe vagy sütőbe tökéletes.
Igy készül: 80 dkg BL55-öS liszt,egy nagy szem burgonya vízben megfőzve és saját levében szét turmixolva,(hagyjuk langyosra kihülni) 1 ek só, 2 ek porélesztő.kb fél liter víz (ez a sikértartalomtól függ)1 mokkáskanálnyi őrölt kömény,3ek olaj.Az anyagokat jó alaposan egybedolgozzuk,az olaj kivételével,amit csak a végén adagoljunk hozzá apránként,és jól eldolgozzuk a tésztában.Bedagasztjuk,30percig,utána lefedve hagyjuk 20 percig szobahőmérsékleten kelni.Ezután mégegyszer összedolgozzuk a tésztát,majd helyezzük bele formába vagy edénybe,amibe meg akarjuk sütni,rakjunk az edény v forma alljára káposztaleveleket,vagy alapossan hintsük be liszttel,és ismét hagyjuk ezuttal 35-40 percig megkelni.Ezután rakjuk a hideg sütöbe és 250 fokon hagyjuk 45 percig sülni.Amint kész,fényezzuk át vizes kefével és boritsuk rácsra ugy hagyjuk kihülni.én néha megszórom szezámmaggal,lenmaggal.mikor mi van.Isteni finom,ha valaki kedvet kapott próbálja ki.
Üdv:vénboszi
Szia!
Igaz én már régóta nem sütök itthon kenyeret,de azért majd írd meg légy szi,hogy sikerűlt a kenyérkéd,mert nagyon kíváncsi vagyok.
Üdv:Leona.
Áldás az otthoni kenyérsütés! :) Karácsonykor vettem a gépet, hogy tudjak magamnak gluténmentes kenyeret sütni. De nemrég kölcsönadtam anyukámnak, mert nekem egy darabig nem lesz rá szükségem. Anyum is beleszeretett a masinába, pedig eleinte húzódozott a géptől, mert ő tud igazi házi kenyeret sütni, kemencében! :)
Végül, abban maradtunk, hogy én kapok egy új gépet, a mostani megmarad anyunak! :)
Sziasztok! Én is évek óta magam sütöm a kenyeret, de csak most tudtam meg, hogy a "biolisztek", amit használok, ugyanúgy tartalmaznak tartósítót, mint a többi, legfeljebb kevesebbet, ugyanis kiderült hogy a teljes kiőrlésű liszteket 2 héten belül el kell használni, mert megavasodik és kimennek belőle a vitaminok és az ásványi anyagok. Amik a boltban vannak, azoknak pedig fél év legalább a szavatosságuk, tehát van bennük tartósító, amit nem szeretnék állandóan enni! Én most keresek valakit, aki friss lisztet tud nekem szerezni, ha tudtok, segítsetek.
Ja, Debrecenben lakom, Zalaegerszegre azért nem szeretnék leutazni 2 kiló lisztért. Sziasztok!
Sziasztok!:)
Szerintem is áldás az otthoni kenyérsütés,gépben.
Az első kenyeret a gép receptje szerint csináltam,de valami sós kalács jött ki:)))
Keresgéltem a neten recepteket a gépemhez,budafoki élesztővel találtam is,ki is próbáltam,de nem tetszett,mert nagyon megérződött a kenyeren az élesztő.
Az biztos,hogy 2 egyforma "márkáju" gép sem süt egyformán,ki kell kisérletezni.
Mostmár másodjára is jól sikerűlt a kenyérkém(sima,fehér),porélesztővel,ezért is írom le a receptet,hátha másnak is sikerűl.
A receptje a következő,ebben a sorrendben:
400 ml langyos víz,legalulra,erre a
75 dkg liszt(én fehérlisztet használok)
3 kicsi mérőkanál só(körbeszórom a liszten),rá
1 kicsi mérőkanál cukor(én másfelet tettem,ezt is körbeszórtam)
2 nagy mérőkanál olaj
1 csomag porélesztő(én 10 g-ost használok,és nem kell felfuttatni,csak beleöntöm).
Fehér kenyér programon 3 óra 35 perc.
Dagasztás közben bele-bele kever,még jó,mert ha nem így lenne,annyira meg kelne a kenyértészta,hogy "felnyitná" a gép tetejét:DDDD
Az utolsó 55 percben kezdi el sütni.
Miután letelik a 3 óra 35 perc,még egy óráig sütöm a gépben.
Kicsit hosszadalmas,de megéri,mert nagyon fincsi,ropogós hajú kenyér lesz.
Passz. Az én receptembe a hideg van írva, így jó minden.
Ki tudja?? :))
Lásd a 21-es és 23-as hozzászólásban.
Ezekre próbáltam válaszolni most itt fentebb ;)))
:(((((((
Hát, nem tudom, azt ezek szerint nem ismerem.
Katának a tescós finom,nekem Dundi liszt...kinek mi jön be...azért megpróbálom a nagggyon hideg vizben a tescóssal:)...szóval a jó liszt változó....
Én is élesztőztem e kenyérlisztet,nem hallottam hogy nem kellene
További ajánlott fórumok:
- Otthoni kenyérsütés géppel-tapasztalatok..?
- Otthoni edzés vagy konditerem? Ti hol szoktatok edzeni?
- Tudnátok nekem kenyérsütőgépben készíthető nagyon finom fehér kenyér receptet írni?
- Receptek és tapasztalatok Moulinex 200030 kenyérsütőgéphez
- A kenyérsütőgépben készített kenyérhez olajat vagy margarint is kell tenni. Megtudjátok mondani, hogy miért? Mi történik, ha nem teszek bele
- Tippek, praktikák, jó tanácsok otthoni kenyérsütéshez