A puliszka és alakváltozásai (beszélgetés)
én is szeretem a puliszkát
Jó kis rakottpuliszkára vágyom... ♥
Köszönöm, ki fogom próbálni.
Én is vettem élelmiszerboltban, emberi étkezésre ajánlott olyan darát, hogy már eleve durvára volt darálva, és bizony nem és nem akart megfőni!
Tehát létezik ilyen is, habár én is hitetlenkedtem.
Állandó kavarással! Én kézi habverővel keverem, soha nem lesz csomós ;) Sajnos az arányokat nem tudom pontosan megadni, ezt én is szemre, jobban mondva érzésre főzöm.
A puliszka (vagy elegánsan "polenta") hűlés közben mindig sűrűsödik. Leginkább a grízhez tudom hasonlítani a főzését. Ezért is csodálkozom, mikor azt írják itt-ott, hogy 20 percet vagy 1 egész órát főzik... Lobogó lébe (víz, zöldségalaplé, stb. ki mivel szereti) csorgatom bele, folyamatosan kavarom takaréklángon, majd mikor újrarottyant, még egy fél perc és zárom el alatta a lángot. Kész. Lehet forrón is tálalni, akkor még folyósabb, de ha keményebbre szeretnéd, hagyd pihenni és hűlni, amennyiben ki is szeretnéd fordítani a lábosból, hogy cérnával szeleteld, akkor mindezt fedő alatt tedd.
Köszönöm szépen! :) Nem szerethet mindenki mindent, nincs ezzel semmi gond! :D
A kemény puliszkát (tortának)hogyan kell főzni, hogy oda se égjen, de meg is főjön? A sűrűség miatt, hogyan lehet kavarni?
De jól néz ki!
Pedig se a birkahúst nem szeretem (nem is jutok hozzá), se a juhtúrót. (Azt nem, pedig az még úgy-ahogy kapható itt.)
Tényleg kellene vegyek megint kukoricadarát.
Szeretném kiegészíteni :) Az előző hozzászólásom óta, azt hiszem pontosan kétszer kóstolt a férjem puliszkát :DDD
Tegnap is készült, hogy egészen pontos legyek: birkapörkölt volt juhtúrós puliszkával. ♥
Aki kíváncsi, itt megnézheti a képet ;) [link]
854. Birkapörkölt juhtúrós puliszkával 2018-04-03 10:29
Ezt a témát nagyon érdemes lenne kicsit feléleszteni.
van még recept másfajta puliszkatortára is. Ha valakit érdekel akkor azt is felteszem
rövidesen felteszem a netre
Hol található a receptje?
Imádom a puliszkát!!
Kivancsi vagyok, biztosan finom!
legalább ilyen jó a rakott puliszkatorta is
Juhtúrós puliszka, az igen! Mennyei!
Sok új receptet kaptam, s ezek egy része körwettként van leírva. Shtál Judit könyvében is van pár ilyan
Most kaptam újabb recepteket, amit felteszek a netre ( régi leírások Erdélyből).
A puliszka nemcsak laktaós, de nagyon egészséges étel is. Mindenkinek ajánlom, mert hízlalni sem hízlal.
A fiam meg en szeretjuk minden formajaban, a ferjem egyedul porkolttel hajlando megenni
nagyon szeretjük a puliszkát.Még a kutyánk is eszi, és tudtátok szép lesz tőle a szőre!!
Kapros puliszka golyókat készítek köretnek, képet találsz a naplómba róla.
Hát igen, sajnos már a gyerekekbe genetikailag bele van kódolva, hogyha puliszka akkor az nem jó, és ez szülő hibája. Mindenki ugy tekint rá, mint valami szegényes, ronda kaja. Én imádom.
Mi szeretjük a puliszkát, tejjel, kakaóval, túróval egy kis pörccel megbolondítva. Nemrég voltunk gyerekeket táboroztatni és egy vacsorára ezt készítettünk, túrós - tejfölös- pörcöst. Mindenki azt mondta, h. ő bizony nem szereti, de kiderült, h. fogalmuk sem volt róla, h. mit is fogunk vacsizni. Bizony mind egy cseppig elfogyott:)
Erdélybern ma is általánosan ismert és főzött eledel a puliszka. A főzést enyhén sós vizben szokás elvágezni, lassan pergetbe a kukoricadarát és folyamatosan kevergetve.
Szémis változatban kélszíthető étel, meléyek egyik legizletesebb változata a juhtúróval rakott puliszka. Köretnek is kiváló.
Nagyanyám szerint jó "béltisztító" hatása van.
Édesanyám a puliszkát kukoricadarából úgy főzte,hogy enyhén sós vízbe szorta a darát és folytonos kevergetés mellett készült el.
A tetejére finom hagymászsírt rakott.
Ezek az egyszerű de nagyon egészséges ételek kimentek a divatból.
Úgy nőttem fel,hogy nem ismertem az orvost.
sziasztok, végre valaki szereti a puliszkát, és ne mcsak tejjel. Igaz, a párommal mi is Erdélyből vagyunk. De mintha valami elkerülte volna a figyelmemet. Irt valaki a túrós puliszkáról? Na persze eredeti juh túróval, amit sajnos csak otthonról tudok beszerezni. Szóval anyukám receptje: Sült oldalas, vagy sült kolbász, májas(házi), túróspuliszka, saláta leves(savanyó). Azt tudni kell, sose szerettem a saláta levest, de ehhez az ételhez nélkülözhetetlen. és puliszka gombapaprikáshoz is. És bableveshez és szilva ízzel(azzal az igazival, amelyiket majdnem vágni kell, nem kenni). na jó, most megéheztem
Saját magam kezdtem próbálkozni vele. Úgy tudom, hogy a kukoricadara mennyiségéhez 3x több víz kell (1 dl darához 3 dl víz). Én így készítem, de csak 1 személyes adagot. Senki sem eszi rajtam kívül. Pedig szerintem ajánlatos is helyenként a pörkölthöz való nokedlivel felcserélni.
A prósza gondolatával barátkozom csak, a nagyanyám nagyon "fűrészporos" változatot produkált. Viszont ettem nagyon finomat is. Állítólag a frissen darált kukoricán kívül a sok zsiradék a titka.
Én elszármazott székelyföldi vagyok. Édesanyám gyakran főzött puliszkát számos változattal. sajnos 94 évesen elhagyott bennünket és receptjeit költözéskor elvesztettük. Szivesen fogadnék puliszkás recepteket.
Csak elméletben tudom mert nekem nem sikerült.De leírom:forrásbanlevő sós vízbe beleönteni a kukoricadarát és cukrász habverővel keverni,olyan legyen az állaga (sűrűsége) mint amikor tejbegrízt fözöl.Sajnos pontos mérések nálunk nincsenek mert a férjem nem méri.Próbáld meg a Túrós puliszkát (nincs benne túró)nagyon finom én imádom.
Hogy főzzek jó puliszkát? Gyerekkoromból emlékszem, anyukám gyakran csinált. Még ma is érzem a forró puliszka és a ráöntött hideg tej selymes ízét a számban. Mi ezt a verziót fogyasztottuk. Én is szivesen megpróbálnám elkészíteni. Tudtok nekem segíteni?
Az én férjem Erdélyból származik.Apósom igazi székely ember.Férjem sokszor készít(amit én készítettem nem volt olyan jó) puliszkát, nagyon szeretjük.Bármilyen étel mellé köretnek kíváló.Nagyon szeretem az Erdélyi ételeket pl:pacal leves,tárkonyos ételek stb.Mindenkinek ajánlom.