Paradicsomból mit lehet még az alábbiakon kívül télire eltenni? (tudásbázis kérdés)
Benne van, Holdfényben aszalt paradicsom címszóként, azt hiszem. Nigella receptje igazából. Mindjárt kikeresem hanyas.
Hátha idén is lesz paradicsomdömping (bár ahogy indul a tavasz?!?!)... szeptember-októberben, mikor már nem tud beérni a koktélparadicsom, és sajnáljuk a csirkéknek odaadni, akkor zöldben finom a hordós savanyúságba, és le lehet szedni zöldben, levegős-száraz helyen rendszeresen átforgatva beérik.
Nem tudom mi a neve, de padlizsános lecsóként is tettünk el, ugyanúgy mint a lecsót.
Paradicsom aszalást hogy csináltad? Naplódban benne van? akkor megkeresem ott.
Köszönöm! Ezt kipróbálom!
Jó sűrű paradicsomot úgy tudsz befőzni, hogy a nyers pardicsomot ledarálod, egy éjszaka állni hagyod. Reggelre kéttéválik a sűrűje meg a víz, amit elfőznél. Ezt lemered róla, és ezután már elég gyorsan besűrűsödik a főzeted. Széles szájú üvegbe kell tölteni.
Hat igen, fozesi ido az hosszabb. En az alapszoszt mindenbe teszem, fel tudnek sorolni vagy 100 kajat, ezert nekem ez a legfontosabb amikor elteszem. A tobbi, kevert szoszokbol kevesebbet mert valamennyire behatarolja a lehetosegeket. Fagyasztoba egyebkent azert nem teszek sokat belole mert jol elall kint is, sot, a koncentratum all el a legtovabb, es nekem is kell a fagyoban a hely olyanoknak amiket nem lehet sehogy befozni, mert nincs ra mod, csak fagyasztas (felkesz etelek is meg mas zoldsegek)
[link]
soha nem csináltam, de lehet kipróbálom
Csak a fagyóba van helygond. A kamrában nincsen. Hát szerintem nekem kellene főzni majd egy napig, hogy egyharmadára menjen össze, három óra alatt párolgott olyan szószos pürés állagúra.
Az Erős Pistába én nem szoktam paradicsomot tenni. Nekem az hozzávalókban az eredeti üvegen sem rémlett. Én abba csak egy pritaminhoz 15 erős hegyes piros paprikát turmixolok, plusz kis só.:)
De lehet teszek egy részébe paradicsomot is, ha már ennyi van.
Suritett paradicsomkent (koncentratum) is elteheted, egyharmadara le kell foznod, ezt hasznalhatod minden olyanhoz amihez a 2x-es puret kell hasznalni csaknpici vizet hozzaadsz. Raguba is meg mindenhova. Vegulis ha a helyrol van szo akkor talan a koncentratum a leghelysporolosabb. A tapanyagok nem vesznek el ugy ertem a likopen az nem hoerzekeny hanem fenyerzekeny es kulonben is minel jobban besurited a paradicsomot annal tobb likopen marad benne, pl az egyharmadara lefozottben 3x annyi likopen van (rakmegelozo, antioxidans)
Ezt eddig csak frissen csináltam, ha tartósító nélkül teszem el, dunsztolással, mint a többit, kibírja vajon?
2 zacskónyi apróbb szeműek vannak bent, több nem fér már, mert ott a répa, petrezselyem, cukkini, padlizsán, borsó, és salátának való uborka. Némi hely pedig kell még a husinak.
Aszalt paradicsomból Nigella holdfényben szárított paradicsom receptjét csináltam, koktélparadicsomból. Mert az meg úgy nő, mint a gaz.:)
Ilyet is tettem el, a léből 4 liternyibe raktam egész parikat is.
Egészben befőzni is lehet, úgy hívják, hogy PELATI, vagyis lehúzod a héját (pár másodperc forró vízbe mártás után) és így teszed befőttesüvegekbe, felöntöd paradicsomszósszal, bele 1 levél bazsalikom, sterilizálod és kész. Használhatod télen bármilyen paradicsomos kajához, ahol nagyobb darabok kellenek, de mégsem kell a fagyasztóban helyet szorítani neki:)
Egészbe lefagyasztani a kisebb szemeket. Ezt általában húslevesbe használják.
Tettem már el olyan 10 liternyi paradicsomlevet és pürét, lecsót, lecsókrémet, zakuszkát. Ezeket is mind nagy mennyiségben, bőven elég lesz jövő nyárig.
A paradicsomtermés viszont nagyon jó idén, mire tudnám még felhasználni?
Paradicsomból mit lehet még az alábbiakon kívül télire eltenni?
További ajánlott fórumok: