Paksi halászlé original recept
30 perc
A Paksi halászlé original hozzávalói:
Ponty
vöröshagyma
piros parika
só
Víz
mely 1 kg halhoz minimum 6
maximum 8 deci legyen!
A Paksi halászlé original elkészítési módja:
Személyenként 40 dkg. hallal számoljunk minimum. Lényeg, hogy ahány kiló a ponty, annyi közepes fej vöröshagyma, annyi evőkanálnyi piros paprika kell majd. Az edénybe beletesszül a nagyon apróra vágott hagymát, elterítjük az alján. Ráhelyezzük a ponty hosszában félbe vágott fejének mindkét darabját (amit előzőleg a kopoltyúktól és az. ún. keserű fogtól megszabadítottunk), a hal farkát, majd szépen rátesszük az előzőleg kb. 20 perccel mindkét oldalán besózott halszeleteket. Magas lángon főtzzük kb. 15 percig, majd levesszük a lángot olyanra, hogy a lé éppen csak lassan bugyuglyon. Ekkor tesszük bele a piros paprikát és az ízkésünknek megfelelő mennyiségű további sót. 5-7 percig főzzük és kész. A halászléhez tálalhatunk tésztát. Ez az ún, gyufa tészta. Ilyen néven meg is lehet vásorlni. Sosem főzzük bele, ez mindig külön van. Akis zereti, vegyen belőle alapon.
A halászlét sosem szabad megkeverni. Ez egyaránt vonatkozik a fazékban és a bográcsban főttre.
A pontyok íze származási helyük függvényében eltérő lehet. Időnként nem árt a lébe néhány szelet félbe vágott paradicsom, vagy kevés paradicsom lé, ezért "félidőnél" érdemes megkóstolni.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: Csülkösbab, 2012. febr. 3. 16:19
A paksi halászlé original elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.