Ötletek finom zöld körethez (tudásbázis)
Én serpenyőben csinálom, van födője is, csak pici vizet öntök hozzá és amikor kell, pótolom. Az elején, amikor még csak a lassabban puhuló zöldségek vannak benne, ráteszem a födőt is. Csalok! :))
Egy idő után már a puhuló zöldségek is adnak ki vizet, ezért nem kell sokat önteni rá. És persze nem hagyom ott, az egyik szemem állandóan rajta van! :))
Hogy-hogy sütöd? Én födő alatt párolom (pici vízzel) és menet közben még készítem elő a következő adag belerakandó zöldségeket, így odanézek, belekavarok... majd csak a legvégén veszem le a födőt róla, és engedem, hogy az a kevés víz kisüljön alóla.
Ha nem hagyod ott, hanem sűrűn kavargatod, nem fog túlsülni.
Én semmiféle szószt, hasonlót nem szoktam rátenni, és nem is lesz olyan fonnyadtas, szép finom roppanósak maradnak a zöldségek. Először mindig a leghosszabb idő alatt párolódót rakom a serpenyőbe, pl. karfiol, karalábé, cékla, répa, ezek mehetnek együtt, utána a káposztafélék és vöröshagyma, borsó, zöldbab, utolsóként a cikkekre vágott paradicsom... mikor mi van, vagy éppen mihez van kedvem. Fűszerek tetszés szerint, só, bors, bazsalikom. Nem kell egyszerre sok félét rakni bele, mindig más-más ízt ad ki, ha másféle zöldségeket raksz össze.
Persze én szeretem önmagában a zöldségek ízét érezni.
Ha nyers hús van, akkor először azt forgatom át a serpenyőben, és úgy adagolom hozzá a zöldségeket.
Ha már főtt-sült hús maradék, vagy éppen virsli, kolbász, akkor azt a legvégén, hiszen percek alatt kész.
Jó az ötlet, régen csináltam, pedig most van a zöldség-szezon. Köszi. :)
További ajánlott fórumok:
- Finom zöldségételek, azoknak akik nem kifejezetten salátakedvelők
- Reggelire kencék, finomságok zöldségekből - felvágott helyett
- Finom zöldborsófőzelék, de hogyan?
- Fagyasztott zöldborsóból hogyan lehet finom zöldborsólevest ill. főzeléket készíteni?
- Miből és hogyan lehet finom, ropogós, diétás sült zöldséget készíteni?
- Hogyan készül a finom zöldbabfőzelék?