Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Reggelire kencék, finomságok zöldségekből - felvágott helyett fórum

Reggelire kencék, finomságok zöldségekből - felvágott helyett (beszélgetés)


1 2
2014. márc. 4. 20:43

Pont ma csináltam avokádó+csicseri. Holnap is az lesz és tuti, hogy holnapra finomabb


Köszike!!

2014. márc. 4. 19:39

avokádókrém is finom, de inkább vacsorára, mert fokhagymás


padlizsánkrém is nagyon jó

43. zebracsikó (válaszként erre: 41. - Grizus)
2014. márc. 4. 19:38

nem reklám. mitől lenne az?



babkrém, lencsepástétom mind nagyon finomak , de az is jó, ha mustárral lekened a kenyeret és arra pakolsz paradicsomot, retket, uborkát, ilyesmit

42. grizus
2014. márc. 4. 19:25
Bocsánat, tehát a tacskóban.
41. grizus (válaszként erre: 40. - Ficánka5)
2014. márc. 4. 19:24
Jó étvágyat! Nem garantálom, hogy ízleni fog, de ha bejön, könnyen rákattanhatsz. Még hasonló finomság a földimogyorókrém is, az édeskésebb. Érdemes bioboltban venni, de pl. a Tescóban is lehet kapni jó minőségűt, hoppá, reklám...
40. Ficánka5 (válaszként erre: 38. - Grizus)
2014. márc. 4. 19:15
Kesernyés....az nagyon jó!!A t.gyógyászom szerint nagy bajunk(többek között) az is, hogy az öt alapízből a keserűt szinte sosem fogyassztjuk. Itt az egyik megoldás!! Köszike!!
2014. márc. 4. 19:09

Házi krémsajt készítése


Ezt a fortélyt először Polcz Alaine szakácskönyvében olvastam, azóta csinálom és a kedvencem lett.


Az én egyszemélyes háztartásomban csak 1 nagy pohár zsíros tejfölből készül, amit szűrőn, gézen keresztül lecsurgatok. A gézlapot gyógyszertárban veszem,de készülhet zacskó is belőle és akkor nem kell szűrőt alkalmazni, csupán fellógatni a csurgáshoz.


De visszatérve oda, én hogyan készítem:


- ha reggeli kencékhez készül, már a tejfölt megsózom, borsozom és így kezdem el csurgatni, tányérral lefedve, hűtőbe téve. Általában másnapra készítem, de elvileg 4-5 óra csurgás elegendő neki.


- ha könnyű és finom krémsajtot szeretnénk, akkor egy natur joghurtot is keverünk a tejfölhöz, ezután kezdjük csurgatni. Ez olyan finom ízében és állagában, hogy édesítve süteményekhez használhatjuk. Azért ha tiramisut, epermisut akarunk készíteni, ahhoz a jó öreg mascarponét ajánlatos használni. Más mindenhez nagyon finom az ilyen módon készített krémsajtunk és lényegesen olcsóbb is a bolti nemtommivanbenne krémsajttól.


A kicsurgott savót felhasználhatjuk kenyérkészítésnél víz helyett a tésztába, így egy csepp sem megy kárba.


Viszonyításként: 1 nagy pohár tejfölből csaknem 24 órai csurgás után kb.23-28 dkg krémsajt készül, aminek az ízesítésében csak a képzeletünk szabhat határt.


Most kezdődik a szezonja, medvehagymával isteni finom. Ehhez a fokhagymát már a tejfölbe keverem, sózom, borsozom, utána csurgatom. Végén csak az aprított medvehagymát keverem bele.

38. grizus
2014. márc. 4. 19:04
Nem zöldség, hanem olajos mag, de nagyon finom a tahini, vagyis a szezámmag-krém. Készen is kapható, de meg is lehet csinálni. Ledaráljuk a szezámmagot olívaolajjal. Ezek után kis vízzel kell kikeverni, hogy habos legyen és kifehéredjen. Én ezek után tejfölt, mustárt, esetleg tormát szoktam beletenni. Szendvicshez, salátához vagy bármi máshoz isteni finom. A kedvenc salátám, hogy földimogyorót, salátalevelet és teriyaki-szószt teszek bele. Egyébként úgy tudom, a szezámmag a csicseriborsóból készülő humusznak is az alapanyaga. Kóstoljátok meg, kesernyés de szerintem nagyon finom, és tele van kalciummal és nagyon egészséges.
2014. márc. 4. 19:01

Csicseriborsó krém



Hozzávalók:


* 1 csicseri konzerv

* 1 közepes fej hagyma

* 2 buci gerezd fokhagyma

* 1 kaliforniai paprika(el is maradhat, de ebben az esetben 2 ek. tejföl szükséges)

* 1 ek.tejföl

* 1 kk. ételízesítő

* bors, chlli

* 2 ek.olivaolaj


Elkészítése:

Minden hozzávalót turmix, vagy darabológépbe teszünk és pépesre aprítjuk, majd hűtőbe téve állni hagyjuk.

2014. márc. 4. 18:53

Sárgarépakrém füstölt sajttal


Hozzávalók:

* 20 dkg sárgarépa

* 10 dkg füstölt sajt (nem baj, ha több)

* kb. 0,5 dl majonéz

* 2 ek. tejföl

* 1 közepes gerezd fokhagyma

* aprított petrezselyem (lehet szárított)


Elkészítés

A finomra reszelt sárgarépához reszeljük a füstölt sajtot és a fokhagymát.

Belekeverjük a többi hozzávalót. Tejfölből annyit, hogy kenhető krémes legyen.


Megjegyzés

Én legtöbbször a gyümölcscentrifugából "kikerült" répát használom, ami teljesen pépes, ezután hozzátéve a többi hozzávalót, még el is turmixolom. A végére hagyom a petrezselymet. Nagyon ízletes kence lesz belőle.

35. Hmv.
2012. aug. 7. 13:43

Bejelöltem a kedvenceim közé ezt a fórumot.

Az lenne a kérésem, hogy ha Ficánka5 megengedi, írjátok be azokat a recepteket is, amiket ő ismer, de lehet, hogy mi még nem!


Megvalósítható?

34. Ficánka5 (válaszként erre: 33. - Nefaria)
2012. júl. 19. 15:08

Köszönöm, pont bekukkintottam. Hát tényleg macerás, de egyszer kipróbálom, biztos megéri. Ha eláll, meg fagyasztani is lehet,a velejáró mindjárt elosztódik.

Köszike még 1x. Pusza

2012. júl. 19. 14:58

Szia!


Ahogy én csinálom:


Sütőben meg kell sütni kápia paprikát (a piros színű) és padlizsánt, a paprika adja a túlnyomó részét. Én kb. 1 kg paprikát és 2-3 db közepes padlizsánt szoktam sütni.

Amikor megsült, akkor le kell darálni húsdarálón az egészet (a paprikát ki kell csumázni, a padlizsánt pedig kikaparni-kicsumázni, hisz a héjja nem kell bele).

A darálás közben hozzá kell adni kb. 1 fej hagymát, és 1-3 gerezd fokhagymát.


A ledarált masszához még paradicsomlevet szoktam tenni vagy ha nincs, akkor 2-3 paradicsomot hozzá lehet darálni. Ízlés szerinte kell sózni, borsozni. Na ezt a masszát kell lassú tűzön rotyogtatni, kb, amíg kenhető állagú lesz, tehát jó sok lé el kell hogy párolódjon róla.


Változatai: lehet bele csípős paprikát is tenni, vagy pl. gombát is (megsüt-ledarál - én erdei saját szedésű gombával próbálkoztam, gyűrűs tuskógombával, isteni volt, de biztos jó csiperkével is).


Kicsit macerás, mert hosszú idő alatt lehet elkészíteni, de nagyon finom! Pirítóssal szoktuk enni.

A fenti adag kb. 2-3 befőttesüvegnyi mennyiségre elég, persze lehet kevesebbet is készíteni. El is lehet tenni üvegben, ill. én fagyasztani is szoktam, úgy is jó.


Jó étvágyat!

32. Ficánka5 (válaszként erre: 31. - Nefaria)
2012. júl. 18. 23:08

Nem ismerem, csak hallottam már a nevét. Leírnád??

Köszi előre is!!!

2012. júl. 17. 20:20

Szia!


A zakuszkát ismered? Nagyon finom, és többféleképp lehet elkészíteni!

30. Ficánka5 (válaszként erre: 26. - E6e23f542d)
2012. júl. 17. 15:45

Tegnap csináltam csirkemájból kacsazsírral májpástétomot.Ezen most el leszek egy darabig.Aztán

szétnézek a Nosalty-s ajánlatban.A fűszeres margarint szoktam csinálni, köszönöm.


Nagyon köszönöm a tippeket, sokat segítettetek!!

29. Zsuu:)
2012. júl. 16. 14:30

Szia!

Itt találsz párat!:)

[link]

28. e6e23f542d (válaszként erre: 27. - Bogrács52)
2012. júl. 16. 14:25
Én is kiszoktam hagyni (szinte mindig) a paradicsomot, de az eredeti recept szerint benne van, azért írtam én is bele
27. bogrács52 (válaszként erre: 23. - E6e23f542d)
2012. júl. 16. 14:22

Ez valóban nagyon fincsi,elég gyakran készítek mert imádom!

Csak a sűrített paradicsomot hagyom ki belőle!:)

2012. júl. 16. 10:37
készítsél fűszervajat
25. e6e23f542d (válaszként erre: 24. - Ficánka5)
2012. júl. 13. 09:28
örülök, hogy holnap finomat fogsz reggelizni :)
24. Ficánka5 (válaszként erre: 23. - E6e23f542d)
2012. júl. 13. 09:11
Köszönöm, már meg is csináltam, holnap ez lesz a reggelim!! Sprotniból készült és mixerrel. Finom lesz, már belenyalakodtam. Sajnálom, hogy a mai reggeli után olvastalak. Pusza
23. e6e23f542d (válaszként erre: 17. - Ficánka5)
2012. júl. 13. 08:27

Halkrém:


Hozzávalók:

4 szardíniakonzerv (más olajos halból is jó...)

1 kis sűrített paradicsom (ezt nem mindig rakom bele, és enélkül is finom)

1/2 póréhagyma vagy 1 kisebb vöröshagyma

2 főtt tojás

2 evőkanál Rama margarin

pici só

bors

mustár

citromlé


Elkészítés:

Az olajos halat villával összetöröm, kikeverem a margarinnal, hozzáadom az apró kockára vágott főtt tojást és póréhagymát, a sűrített paradicsomot, a fűszereket, ízlés szerint mustárt és citromlevet. Az egészet jól összekeverem, és legalább 1/2 órát hűtőben állni hagyom. Friss kenyérrel vagy pirítóssal nagyon finom.


Megjegyzés:

Ez egy picit darabos, mi így szeretjük, de ha robotgéppel kevered, finom krémes lesz.

22. Ficánka5 (válaszként erre: 21. - 2104cc91e8)
2012. júl. 13. 08:11
Nagyon köszönöm, ez új számomra. Én nyersen,amit a gyömölcs-centrifuga kidob magából, abból szoktam csinálni, ha répa-, almalevet csinálok.
2012. júl. 12. 21:22

Marokkói sárgarépakrém recept

hozzávalók 4 főre

50 dkg sárgarépa

1 kk őrölt fahéj

1 kk őrölt kömény

1 kk őrölt gyömbér

1 kk őrölt paprika

1 tk méz

1 ek olívaolaj

3 ek frissen facsart citromlé

2 gerezd fokhagyma


story

Amíg a padlizsánkrém szezonja nem jön el, ezzel a krémmel dobom fel a pirítósokat. Már a színétől jó kedvem lesz, és akkor még meg se kóstoltam :)



ajánlat

Kenyérre, pirítósra, köretnek húsok mellé, vagy csak úgy magában. Mivel enyhén édeskés az íze, azoknak is ajánlom, akik épp szigorú diétán vannak, és valami büntetlen édesre vágynak.


elkészítés

A répát megpucoljuk, és karikákra vágjuk.

Annyi vízben, amennyi ellepi, roppanósra főzzük (nem kell, hogy pépes legyen, épphogy elveszítse a nyerseségét).

Leszűrjük, és botmixerrel pürésítjük.

A fokhagymát fokhagymaprésen átnyomjuk, a répapüréhez keverjük.

A többi fűszert is hozzáadjuk, jól elkeverjük.

Jól lehűtve tálaljuk.

20. Ficánka5 (válaszként erre: 19. - Katinkaboszi)
2012. júl. 12. 19:46

Katinka, nagyon köszönöm! Csirkemájból kacsazsírral , sok hagymával, fokhagymával szoktam csinálni pástétomot. A végén sózom, borsozom és chilit is szoktam bele tenni, no meg a végén majorannát.

Ez sláger nálam, nagyon szeretem. Lehet a Te recepted is hasonló?? Sajnos a vaj, margarin sem megy, meg sok minden más sem, ami fehérje. A májban is sok van, attól viszont semmi bajom.

Húsból csak a fehérhúsok és a hal ehető.


Most azért lett gondom, mert újabban nem bírom a gyümölcs reggelit.

2012. júl. 12. 18:36

Nem tudom Ficánka ehetsz-e húsfélét, mert van egy nagyon régi, májkrém receptem is, még a nagymamámtól kaptam.

Bár a máj nem hús :)


Rendesen, bármmilyen májból, simán prököltöt kell készíteni, kissé hűteni és vagy darálón kétszer, vagy elektromoson átdarálni, a saját zsírjával kikeverni, üvegbe tenni és ha nem fogyasztod el azonnal, a levével leönteni, vagy olajjal és hűtőbe tartani.


Egyébként bármilyen zöldségből lehet finomságokat készíteni.

Csak vágd jó apró és egyforma kockára, vajon meg kell párolni, fűszerezni ízlés szerint és lehet akár köret, akár vajas kenyérre téve, csodálatos reggeli.

2012. júl. 12. 18:35
a tojáskrém vagy " álkörözött" ha pirospaprikát is teszel bele és köményt, ha ezeket elhagyod tojáskrém, csinálhatod sima vajjal is, ha azt eheted
17. Ficánka5 (válaszként erre: 15. - E6e23f542d)
2012. júl. 12. 17:45
Amúgy engedelmeddel "megnéztelek". Te egy aranyos kedves, nagyon-nagyon titkos vagy, sajnos nem tudtam meg Rólad semmit. Csak a profilképedről következtethetek Rólad, mint emberről. Vagy ez így jó?
16. Ficánka5 (válaszként erre: 15. - E6e23f542d)
2012. júl. 12. 17:39
Halakból csak a Sprotnit, meg a tőkehalmájat szeretem. De leírod nekem? Most van is Sp.a hútőben
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook