Hogyan készül a finom zöldbabfőzelék? (tudásbázis)
én krumplival készítem :))
1-2 db krumpli kis kockára vágva, a zöldbabhoz főzve, ízesíteni vegetával szoktam és nem sózom, fokhagymás rántással sűrűsítem és tejföllel megbolondítom
Anyukám receptje szerint.
Én így készítem:
A megtisztított, fölvágott zöldbabot sok zúzott fokhagymával, kevés majorannával és ételízesítővel puhára főzöm, de csak annyi vízben, hogy épphogy ellepje. Mikor puha, a zöldbab egy részét kiveszem (kb egyharmadát), turmixolom, összekeverem tejföllel, max. egy evőkanál étkezési keményítővel (de ha lehet, kevesebbel),és ezzel behabarom a főzeléket. Összeforralom, így be is sűrűsödik.
Azért így készítem, hogy a "köze" is zöldbab ízű legyen, ne lisztes. A rántást pedig egyszerűen nem szertem. A keményítőtől pedig sokkal lágyabb, mintha liszttel csinálnám.
Só,kevés cukor, babérlevél, vörörshagyma, fokhagyma. Kevés vízben főzöm egyet. Utána bele az összevágott bab. Mikor megpuhult, tejfölös habarással besűrítem. Rottyan egyet, ecettel ízesítem. Isteni finom, selymes lesz.
(habarás: kb. 1-2 evőkanál liszt, 1 nagy doboz tejföl simára, csomómentesre keverve. Mielőtt beleteszed a fazékba, kevés forró vizet a babból tegyál bele, azzaé simára kevered, legjobb a kis képz habverő, így tuti nem lesz csomós.)
Jó étvágyat.
En igy keszitem: tejszines vizben puhara fozom a zoldbabot, tengeri soval es (sok)tarkonnyal izesitem, majd amikor megpuhult, rantast keszitek. Teljes kiorlesu lisztbol(1-0,5 kanallal szoktam, mert a pirospaprika is surit szerintem es higan egeszsegesebb), fokhagymabol es pirospaprikabol, es azt hozzaadom, elkeverem, aztan meg kb. 7-8 percig szoktam hagyni rotyogni, akkor lesz igazan finom. Chilivel es citromlevel szoktam a vegen izesiteni, ha kicsit kihult.
Nem egy szokvanyos megoldas.
A megtisztitott, összevágott babot puhára főzőm 2 hüsleves kockával izesitett vizben. Lassan párolva fözöm, a viz éppen ellepje. Készitek vékony rántást kevés lisztel, félreveszem a tűzről, teszek bele 2-3 gerezd fokhagymát zúzva, 2 kis doboz tejfőlt, kis kanál édes pirospaprikát. Összekeverem simára és felöntöm egy kevés vizzel, ez függ attól milyen sürüre szeretném a főzeléket. Ráöntöm a babra, keverem felforralom vele, tetejére szórok petrelyemzöldet. Ha kevés a só pótolom tengerivel.
Jóétvágyat.
Nem... A párom szerint mindig tökfőzelék-íze van.
Egy jó kis palócleves-recepttel viszont ki tudlak segíteni, ha érdekel....
További ajánlott fórumok:
- Hogy készül az igazán finom kovászos uborka?
- Hogy készül a finom szilvalekvár?
- Hogyan készül a finom házi kenyér?
- Réteslisztből készült finomságok receptjei
- Tudja valaki, hogyan készül a profitterol bianco fehércsokis?Isteni finom, szeretnék csinálni.
- A tejfölel készült bejgli finomabb mint a sima? Ti mit ajánlatok, mit süssek?