Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogy készül a finom szilvalekvár? fórum

Hogy készül a finom szilvalekvár? (tudásbázis)


1 2
34. pillango2004 (válaszként erre: 33. - Zoric)
2011. aug. 16. 16:13
A fahéjjasat lehet kipróbálom legközelebb!!!
33. Zoric
2011. aug. 16. 13:01
Én nagyobb mennyiségű szilvát szoktam főzni,még a nagyi receptje alapján.Ledarálom a szilvát,majd réz üstben főzöm,amíg jól besűrösödik,Szoktam egy kevés cukrot tenni hozzá,ízlés szerint,majd forrón üvegekbe töltöm,száraz dunsztba teszem.Ízesíteni is szoktam egy kis fahéjjal,citromhéjjal,vagy rummal.Csodálatos!Kisebb mennyiségnél kimagolom,lecukrozom,másnap áttöltöm abba az edénybe amiben ki akarom főzni,de töltök az aljára egy dl. ecetet.Nem kell sokat kavargatni,ízesíteni rummal vagy fahéjjal,forrón üvegekbe,száraz dunsztba teszem.Csodálatosan finom.
32. pillango2004 (válaszként erre: 31. - Borzoska3)
2011. aug. 16. 06:15

Igen, már érik a szilva! Nekünk Besztercei van a telken így abból főztem.

Amúgy nem tudom melyik fajtából lehet még!

2011. aug. 15. 22:24

Én úgy emlékszem, hogy a Nagyi gyerekkorunkban a rézüstben főzte a szilvalekvárt, felváltva kavargattuk és nem kellett bele cukor. Cserépköcsögbe tette és valami hólyagpapírral fedte le. Azóta sem ettem olyan finomat :)


Már itt az ideje a szilvalekvárnak ?

Milyen fajta szilvát kell venni hozzá ? Most, hogy írtatok róla, én is kedvet kaptam hozzá.

30. pillango2004 (válaszként erre: 28. - 4c07880d46)
2011. aug. 15. 20:09

Remélem is, hogy lekopik!

Bár csütörtökön megint főzök egy adagot!

Ugyanis ma már 2 kis üveggel bele töltöttünk a palacsintába!

29. pillango2004 (válaszként erre: 27. - Homern)
2011. aug. 15. 20:08
Igazad van!! :)
28. 4c07880d46 (válaszként erre: 25. - Pillango2004)
2011. aug. 15. 19:24
Örülök, hogy sikerült :-) Sajnos az elszíneződés úgy fog lekopni...De pár nap múlva már nem látszik. Nekem is olyan volt a körmöm, mintha örökké koszos lenne :-(
27. homern (válaszként erre: 26. - Pillango2004)
2011. aug. 15. 18:41
Elnézést,a kérdésben nem volt szó bérházról :)
26. pillango2004 (válaszként erre: 24. - Homern)
2011. aug. 15. 17:33
De bérházba nincs üst!!!
25. pillango2004 (válaszként erre: 23. - 4c07880d46)
2011. aug. 15. 17:33

Ezeket már próbáltam! Épp kopott kicsit!

Finom lett nagyon szerintem!!!

24. homern
2011. aug. 15. 14:34

Az udvaron,nagy üstben,kevés cukorral,1 napig(éjszaka is)kevergetve.

Az itthoninál még sehol sem ettem finomabbat :)

2011. aug. 15. 14:01
Citromlével, domestosos vízzel. Egyébként nekem is napok múlva kopott le. Sikerült a lekvár egyébként?
2011. aug. 15. 13:44

Kész vagyok az 1/3 val.

Nem volt nehéz, csak kicsit pepecselős!

És a kezem szörnyű!

Mivel mossam le??

21. pillango2004 (válaszként erre: 19. - 4c07880d46)
2011. aug. 14. 19:07
Ok!
2011. aug. 14. 19:07
Egy ici-pici ecetet is szoktunk bele tenni.
19. 4c07880d46 (válaszként erre: 18. - 4c07880d46)
2011. aug. 14. 19:04
Bocs, egy előző hsz-ben azt írtam, hogy zseléfix-szel főzöm, de elírtam...A végén kell beletenni :-)
18. 4c07880d46 (válaszként erre: 17. - Pillango2004)
2011. aug. 14. 19:02
Nagyszerű! Mindenképpen írd meg :-) Azt elfelejtettem írni, hogy a zselé fixet akkor tedd bele, amikor levetted a tűzről!
17. pillango2004 (válaszként erre: 16. - 4c07880d46)
2011. aug. 14. 19:00

Holnap reggel főzöm!

Kivi vagyok milyen lesz! Majd este írok beszámolót!

2011. aug. 14. 18:57
Én max. 1-1,5 órát szoktam főzni, a zselé fix nagyon tuti! Húú, hogy mennyi lesz ebből? Hát szerintem 20 normál méretű befőttesüvegnyi biztos! Bár lehet, hogy több is...
15. pillango2004 (válaszként erre: 14. - 4c07880d46)
2011. aug. 14. 18:47

Akkor kb mennyi idő alatt készül el?

Szerinted 20 kg szilvából mennyi lekvár lesz?

2011. aug. 14. 18:42
Hááát én szoktam, és semmi baj nem történik. Mert én a sütőst azért nem szeretem, mert összevissza fröcsköli a sütő belsejét. Ezt a másik módszert anyukámtól tanultam. Nem lesz olyan sötét, és kemény, mint a hagyományos szilvalekvár, az igaz, de szép, és ennek is erőteljes szilvaíze van. Ja, és nem kell órákig főzni, azért szeretem :-)
13. pillango2004 (válaszként erre: 12. - 4c07880d46)
2011. aug. 14. 18:38

Mivel ez a fórum haldoklik kicsit utána olvasgattam, és mindenütt azt írják keverni nem szabad! Mert tuti leég!!!

Most akkor mégis kavarjam??

12. 4c07880d46 (válaszként erre: 11. - Pillango2004)
2011. aug. 14. 18:36
Nem ég le :) Kevergetem :-)
11. pillango2004 (válaszként erre: 10. - 4c07880d46)
2011. aug. 14. 17:48

Akkor csak főzni!

Sütés nélkül? És nem ragad le? Nem ég meg?

2011. aug. 14. 17:01
Én már nem sütőben csinálom. A szilvát kimagozás után lecukrozom, egy éjszakát állni hagyom. Másnap botmixerrel kicsit pépesítem, de nem teljesen, hagyok benne darabokat is. Lassan főzöm zselé fix-szel (dr. Oet...),nagyon takarékon, és amikor kezd zselésedni, sütőben csírátlanított üvegekbe töltöm, majd fejjel lefelé állítom az üvegeket, míg kihűlnek. Nagyon finom.
2011. aug. 14. 16:58
hivtalosan rézüstben, kb. egy napig főzik
2011. aug. 14. 16:57
cukor nélkül - szigorúan!!
7. 378a8e16b7 (válaszként erre: 6. - Pillango2004)
2011. aug. 14. 16:54
hát kimagozzuk....és azt hiszem talán átdarálja anya...hogy ugye a héja ne legyen majd benne...aztán főzi...jó sokáig.....meg sok cukorral.....
6. pillango2004 (válaszként erre: 5. - 378a8e16b7)
2011. aug. 14. 16:52

Na, nekem már ez is új!!!

Én eddig csak sütésről hallottam!!!

5. 378a8e16b7 (válaszként erre: 4. - Pillango2004)
2011. aug. 14. 16:50
nem mi főzni szoktuk, vagyis anya.....de kíváncsi lennék én is az ötletekre...
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook