Országos vérhiány! Ti jártok vért adni? (tudásbázis)
Ez nem hely és orvos függő. Van erre egy szabályzat. A számítógépes program úgy van megalkotva, hogy férfiaknál évente max. 5-ször, nőknél, max. 4-szer engedi a véradást. Az egy év úgy kezdődik, amikor az adott évben először voltál vért adni, pl.2012. febr. 12. Ha egy férfi ebben az évben ad 5-ször, a nő 4-szer, akkor 2013. januárjában még nem adhat, hiába az már következő év, csak febr. 12. után.
Ezen felül az egészségi állapotot mindig figyelembe veszik, ezért van a véradást megelőző orvosi vizsgálat.
Erről van szó ;)
Ezt is túltárgyaltuk :))))))
Számítógépes a nyilvántartás. Biztos láttad te is azt a millió rublikával telespékelt papírt, amin az egyik oldalon alá kell írni, hogy a véred szerinted OK, a másik oldalon meg ott vannak az előző véradások leletei, és oda írják a friss eredményeket, úgymint hgb és vérnyomás. Na, és ott van egy olyan kocka, hogy az elmúlt 365 napban teljes véradás db. Onnan látta pöccre a dokinő, hogy a határon vagyok, aztán ujját felemelte és figyelmeztetett.
De szerintem tényleg ne vitázzunk ezen, hogy hányszor lehet menni. Ha valaki egészséges, az bírja, és akár többször is mehetne. A 3x szerintem inkább arra vonatkozik, hogy nehogy amiatt gyenge legyen valaki, ha éveken keresztül ontja a vért a zacsiba, főleg, hogy mi nők általában amúgy is épp elég vért csorgatunk természetes okok miatt.
És mindenkinek dícséret, aki szent ügynek tartja a véradást, akárhányszor/év, még akkor is dícséret, ha csak egyetlen egyszer ment el vért adni. Akinek meg nem lehet, majd talán más módot, hogy segítsen másokon, ha szeretne. Nem igaz? :-D
Az orvos engedi az egészet, hogy mondhatnám téved? Ne forgasd ki a szavaimat kérlek.
Azt írtam le (már többször) én is tudom mi a hivatalos verzió, de én (és még sokan) ennyiszer adunk PONT. :)
Ezek tények.
Ez a főváros, de itt lehetne említeni Veszprémet is, mert rokonom (orvos) ott ad pl. szóval egyáltalán nem ritka.
Ha nálatok betartják a szabályt az is rendben.
Annyira igazad lehet, hogy engem konkrétan a Karolina útiak hívtak telefonon menni kéne, úgy hogy 1 hónappal előtte voltam, tehát simán elképzelhető nem nézte/látta a rendszerben, de a belső dolgokat nem ismerem , amikor mondtam hogy "most" voltam,akkor megköszönte s elköszönt.
Nem tudom ők egészen pontosan hol és hogy ellenőrzik.
Most ezen hiába pörgünK:)
Van a hivatalos, ezt találhatjuk meg a neten (is) és van a gyakorlat...én leírtam, hogy adok évek óta (ill. családom és ismerősök) s te is leírtad, az okát miért engedik egyik helyen ha másikon nem,azt nem tudjuk meg soha azt gondolom.
Ez nem jelenti azonban azt valaki hazudik ;)
Én is így voltam, de legutóbb előtt mégis elküldtek emiatt. Más, pl. egészségi indoka nem volt. Elképzelhető, hogy bár elméletben 3x lehet adni, senki sem nézi, ez a dokinő meg kiszúrta, és szólt.
De végülis mindegy, mivel készenléti vagyok, ha hívnak megyek, ha nem hívnak, akkor bevárom, amíg a cégnél szerveznek, és akkor ott levetetem. Bennem akkor is maradna elég, ha 5x adnék. :-D
Tudtam jönnek majd a linkek, de ha egyszer így adok évek óta (ott a könyvecske, de a rendszerben is vissza lehet nézni), akkor hiába másolgatunk be linkeket ;)
Mivel a családom tagjainak 80%-a orvos így konkrétan 3 kórházra tudom azt mondani biztosan így adnak ők maguk is;)
A google meg azt dob ki,amit akar ha a gyakorlatban máshogy van.
85 kilós, egészséges telivér nő vagyok, belőlem vehetnének, amennyit akarnak. ;-D
De nőknek csak 3x lehet. Férfiaknak 5x. Lásd a csatolt linken: [link]
Akkor külön oka van, amiért kevesebbet adhatsz egy átlag -egészséges- nő 4x adhat, férfi 5x.
Előttem már írtál pl. mi miatt adhat valaki kevesebbszer.
Hu legutóbb szívtam ...nálam volt minden irat, de a rendszer (= számítógép)meghalt és addig nem adhattunk, míg helyre nem állt az egész,,,szóval van ám ezeknek a "mindent a gépre bízunk" dolgoknak is hátránya.
Mondjuk jó kis csapat alakult ki (előtte várakozókkal illetve utánam jövőkkel kb. 1 órát csak beszélgettünk:).
Ez a Magyar Vöröskereszt Arany János úti székházában volt amúgy.
Oké:)
Amúgy én 4x megyek/év, férfi 5x mehet ,de ez az alap eset, természetesen vannak egyéb okok, amik miatt ez a szám csökkenhet nem ismétlem:)
Én ezeket nem írtam le, mert azt sem részleteztük ki az, aki egyáltalán nem adhat:)
További ajánlott fórumok:
- Szerinted melyik a legjobb kábelszolgáltató, ami országosan elérhető?
- Járt e már valaki az Országos Beszédvizsgálóban?
- Fordíttatott már valaki házassághoz szükséges papírokat az Országos Fordítóirodánál?
- Dolgozik valaki az Országos Baleseti Intézetben?
- A beiratkozások ideje - ovi, iskola - országosan ugyanaz? (Ugyanaz a dátum?)
- Kifejezetten normális magán nőgyógyászt keresek országosan, segítenétek?