Olvasás kihívás (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Olvasás kihívás
Szóval nem rávenni kellene a gyerekeket, hanem felvonulni a kötelezők betiltásáért.
Ha jó a tanár, a gyerek elolvassa, amire a figyelmét ráirányították. De még akár meg is lehetne szavaztatni az osztályt, melyik könyv legyen a téma.
Pl. az Előttem az élet c. könyvet tuti bevinném a gimibe.
Az alaptanterv kötelezős listáját is jócskán meg lehetne változtatni. Az angol kölykök bezzeg Durrell könyveit olvassák!
Persze a mi időnkben kötelező volt valami haladó forradalmi szellemet is kivenni belőle,de a mai tanárok is jól jelzik a várakozásaikat. Az a szegény gyerek pontosan tudja, mit várnak el tőle és azt fogja írni.
Hazudni tanul. Kell az.
Én két szót se tudok a Baradlay fivérekről, sőt biztosan nem adnám kamaszok kezébe A legyek urát, mert a hideg is kiráz, ha visszagondolok rá.
Kosztolányival együtt azt vallom: az irodalomoktatás egyetlen feladata, hogy megtanítson olvasni.
Nyilván Kosztolányi sem csak a betűkre értette ezt.
Hogy valamit kötelezővé tesznek, aztán számonkérik, mág mindig a poroszos oktatási rend maradványa. Ha meg nem írja meg, ajkkor százszor leíratják vele, hogy JÖVŐRE MEGÍROM AZ OLVASÓNAPLÓT! vagy mi?
Igenis vannak olyan írások, amik felkelthetnék a gyerekek érdeklődését. Én sem vagyok pedagógus, de az irodalmat nagyon szeretem, és ne hiszem el senkinek, hogy annak a kínzás lenne az értelme. A Baradlayakat is el lehetne tenni már a mesekönyvek közé. Még arra se méltattam, a bandát, hogy csaljak az olvasónaplóval, egyszerűen nem írtam meg.
Gondolom azért kell az olvasónapló, hogy egyrészt lássuk, a gyerek mit vett ki belőle. Foglalkozzon a témával.. és persze azért is, hogy lássa a tanár, valóban elolvasta e.
Szerintem jó, hogy kell olvasni, de valahogy máshogy kellene rávenni őket. Nem vagyok pedagógus, nem tudom, mi lenne a jó módszer. Én mindent elolvastam, mert szerettem olvasni. A nagylányom diszlexiás, neki én olvastam el mindent. A fiam jófejű, de szerintem soha, egy kötelezőt sem olvasott el. A tartalmakat valószínűleg elolvasta a neten és így írta meg a dolgozatokat. Amúgy pedig 20 éves létére ezerszer több dologról van infó a fejében, mint nekem. Ami érdekli, elolvassa és meg is jegyzi.
A kicsinek egyelőre segítek, aztán meglátjuk merre alakul.
Ami nem megy, ne erőltessük, főleg ne a nyári szünetben. Az én fiam úgy szerztt 2 diplomát, hogy egyetlen kötelezőt nem olvasott el. ( Ő tökreál, én tökhumán, igy nekem nem okozott gondot, hogy mindnek elmeséljem részletesen a tartalmát - jó feje van, megjegyezte, és kitöltsem az olvasónaplót. Én 30-40 évesen élveztem ujra az olvasmányokat, még emlékeztem is rájuk.
Érdekes módon, a fiam rengeteget olvas, főleg történelmi politikai tárgyú könyveket ,scifiket, de egyetlen kötelezőre nem sikerült rábeszélni.
úgy látom, a karrierjéból nem hiányzott, de az áltlános műveltségből egy kicsit igen. Most 27 éves, és teljesen meg voltam hatódtva, mert könyveinket rendezgettük a hétvégén, és - gimi után először - elkezdett beszélni a 3 Baradlay fivérről ( az én elmondásom alapján ! )
Ez jó módszer lehet. Mi az a kötelező?
(Egyébként gyereke válogatja, én 9 évesen már sokat olvastam, azt hiszem, az Egri csillagokat is már 8 évesen olvastam el. Általában a kötelezőket nem szerettem én sem, de elég hamar túl voltam rajta - az olvasónapló volt az igazi nyögvenyelős.)
Ugrás a teljes írásra: Olvasás kihívás
További ajánlott fórumok:
- 3 hónapos kihívás, kalóriadeficittel és mozgással
- "Szerezz magadnak olyan férfit, aki már elkelt! Igazi férfiak, igazi kihívás!"
- Apák kihívása: cheerios torony az alvó gyerekre
- Minden napra egy testmozgás - 30 napos kihívás
- Az olvasás szeretete
- Az első könyvem, ami bevezetett az olvasás szépségének rejtelmeibe