Olcsó ételek a mindennapokra (beszélgetés)
Ha belefőzöl 1-2 gulyásleves kockát, rögtön gulyásleves lesz belőle! :)))
Bár alapjaiban ezeket a bolti kész fűszereket nem igazán tartom jónak és egészségesnek a bennük levő tartósító-szerek miatt, esetenként azért én is előveszem.
Szezonja van a töknek / cukkininek. Prószát készíteni talán nem veszélyes.
Gyalult tök, tojás, kefír, só, sima liszt. Kukorica liszttel is lehet, az jóval drágább. Tejföl, sajt a tetején....
Ezek a növények megteremnek, akkor olcsónak mondható.
Oké! :D Szóval a nagymami receptékájából megmaradt néhány az emlékezetemben.Annó az ő idejében,lévén háborús korszak és 5 éhes szájat kellett betömnie,eléggé fondorlatos módon kellett
alakítani a konyhában hogy mindenki túlélje és viszonylag jól jöjjön ki belőle.Gyakran volt terítéken a ganca,amihez nem kellett sokminden,csak egy kevéske liszt,néhány kanálnyi zsiradék,1-2 fej vöröshagyma vagy egy kis túró.
A lisztet lábosban vagy fazékban úgy szárazon zsemle színűre pirítjuk,majd folyamtos kavarással felengedjük előre felforralt sós vízzel.Addig kavarjuk-verjük,mire sűrű masszává áll össze,majd hagyjuk egy kicsit fedő alatt pihenni.Amíg pihen,olvasszuk ki a szalonnazsírt,amivel kikenünk egy méretes tepsit.Ebbe szaggassuk ki zsírba mártogatott kanállal a gancát,majd szórjuk meg túróval,egy kis tepertővel,csurgassuk meg pici zsiradékkal és rétegezzük,végül toljuk forró sütőb néhány percre mire átpirul.Ha nincs túró és szalonna,egyszerű olajon 2 fej nagyobb kockára vágott hagymát pároljunk üvegesre,ezzel töltsük meg a gancát,de lehet lecsóval is vagy pirított káposztával,édessel vagy savanyúval.Kicsit nyögvenyelős"de annál finomabb és laktató. :)
Másik változata kukoricadara és kukoricaliszt keveréke sós vízben megfőzve.
Majd még jövök ha eszembe jut valami. :)
Még ami eszembe jutott és valóban olcsó a pirított gríz.
A búzadarát megpirítjuk, mintha rántást készítenénk, pici só, cukor, aztán felengedjük vízzel , és készre főzzük. Ha van gyümilekvár azzal tálaljuk. A fiam jobban kedveli, mint a tejbegrízt.
Mennyire olcsó de én szeretem pl a pulyka combcsontból, vagy fehér velős csontból, vagy kacsa / pulyka nyak, farhát leves.
Sőt ( néha megszalad ) és veszek sertés csülköt. Kicsontoztatom mindig. Van amikor azonnal leves lesz belőle.. De szerintem vegyesen a csontból, gazdagnak nevezett leves készülhet..
Pl a kelkáposzta / karfiol torzsája a fagyóba kerül. Azt is beledobom a levesbe. ( cicák megették a csonttal együtt. persze azt a végére hagyták, rájöttek a gazdi átvágta a fejüket )
Nekem a fodros kocka tészta nagyon bejön..
És néha a tészta vizet egy edénybe fogom, és az aktuális krumpli / tojásos leveshez öntöm.
Szerintem vétek kiönteni..
Ha van macsek / kutya talán nekik is jó...
Látom nem is olyan rossz szegénynek lenni, ahol ennyi minden van, ott nincs szegénység ;)
Varázsoljunk maradékból!
K.püréből: nudli, gombóc,pogácsa, lángos
Olcsók a tésztából készült ételek bármilyen mártással
Leves farhátból, olcsóbb baromfi csontokból
További ajánlott fórumok:
- Olcsó ételeket keresek - 15 embernek kéne megoldani a reggelit, ebédet és a vacsorát 4000 Ft-ból
- Olcsó vegán ételek
- Milyen egyszerű, de nagyszerű (főként olcsó, de finom összetevőkből álló) ételeket főztök hó végén?
- Könnyen elkészíthető, egészséges ételek a mindennapokra
- Olcsó ételek ebben a drága világban!
- Milyen diétás/egészséges ételek vannak, amik olcsók is?