Milyen egyszerű, de nagyszerű (főként olcsó, de finom összetevőkből álló) ételeket főztök hó végén? (beszélgetős fórum)
Héjában főtt burgonyát,kb.1 kg-ot megpucolok,nagyobb darabokra vágom.2-3 nagy fej vöröshagymát félbevágva csíkokra szeletelek,forró olajon serpenyőben elkezdem pirítani,és amikor már majdnem jó,rádobom a főtt burgonya darabokat,és megsózom.Finoman átforgatva készre sütöm.Kenyérrel tálalom,az egész család kedvenc vacsija.
Másik variációnk,hogy a héjában főtt burgonyát forró olajba karikázom,és átsütöm.Fiam ketchuppel szereti.
OLCSÓ SÜTI RECEPT!
1 POHÁR TEJFÖL
1 POHÁR OLAJ
1 CS VANILIÁSCUKOR
1CS SÜTÖPOR
2 POHÁR CUKOR
3 POHÁR LISZT
4 TOJÁS
EZEKET ÖSSZEKEVEREM ,ZSÍROZOTT TEPSIBE ÖNTJÜK.TETEJÉRE BÁRMILYEN GYÜMÖLCSÖT RAKHATUNK.TŰPROBÁIG SÜTJÜK.HA KIHÜLT VANILIÁS PORCUKROT SZÓRUNK RÁ.
Burgonyás fasírt
Meghámozom lereszelem a krumplit ez lesz a hús helyet.És ugyan ugy fűszerezem mint a fasírtott fokhagyma,pirospaprika,zsemlemorzsa fűszerek izlés szerint,tojás.Mi nagyon szeretjük.
én ezt levesbe is szoktam tenni...
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2- 3 csirkemáj
1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
1 tojás
só
bors
zsemlemorzsa,amennyit felvesz
a hagymát nagyon apróra vágom,a fokhagymát át töröm fokhagyma présen,megfuttatom kis olajon,hozzá a zsemle,a csirkemáj,amit szétkapartam előzőleg,sózom,borsozom,és ráütöm a tojást,de ekkor már a gázt elzárom alatta,nem kell hogy a tojás és a máj sem,hogy megsüljön...mehet bele a zsemlemorzsa,annyi,hogy olyan galuska állagú masszát kapjunk...meg lehet még bolondítani még petrezselyem zöldel is....azután a forró levesbe szaggatom kiskanállal
levesbetétnek is kitűnő,én még tésztát sem teszek hozzá.
a májat lehet helyettesíteni darált hússal is,és akkor húsgombóc leves lesz belőle...
egyszerű lángos és krumpli leves...
a krumpli levest gondolom hogy meg tudod csinálni..
a lángos:
--------
60 dkg liszt
2 csapott e.k. só
1 kefir vagy tejföl
langyos víz
élesztő
kevés cukrot teszek a tejfölbe vagy kefirbe,meglangyosítom és felfuttatom benne az élesztőt,hozzá öntöm a lisztet,a sót és annyi vizet,hogy lágyabb tésztát kapjak...1 e.kanál olajjal eldogozzuk és megkelesztjük...deszkán kinyújtjuk,kockákra felvágjuk és forró olajban hirtelen sütjük...
ennél egyszerűbb kaja nem kell...és nagyon fini...
szoktam még fánkot is csinálni...és én nagyon sokszor csinálok kelt tésztákat különböző töltelékekkel,pl:
-túrós batyu
-lekváros bukta
-kakaós csiga
-paprikás zsíros csiga
-diós kalács
-mákos kalács
és ezt mind egyféle tésztából:
60 dkg liszt
1 dl olaj vagy margarin
5 dkg élesztő
1 csipet só
1 tojás sárga,de az nem fontos bele...
tej a dagasztáshoz....
élesztőt felfuttatnia tejben,egy csipet cukorral,hozzá adni liszthez,egy csipet só,tojás sárga,felváltva olaj és tej,jól megdolgozni,keleszteni,és utána deszkára rakva kinyújtani,hogy menjenek ki belőle a légbuborékok...tölteni amivel akarjuk...
így szoktam készíteni az arany galuskát is...
Töltelékes burgonya:
1. a burgonyát megfőzöd
2. Töltelék: hagyma, olaj, petrezselyemzöld, 1 db csirkemáj, zsemlemorzsa, tojás.
(a hagymát a petrezselymet májat megpirítod utána a többit hozzáadod és elkevered hagyod picit állni hogy ne legyen se lágy se kemény.)
3 Rétegezve lerakod és megsütöd.
fokhagymakrémleves
Hozzávalók 2 személyre:
jó néhány gerezd fokhagyma (6-7)
olívaolaj
tej
só
liszt
A gerezdeket fokhagymanyomóval kinyomom egy edénybe, rá két-három evőkanál olívolajat öntök, és lassú tűzön elkezdem pirítani, vigyázva, nehogy odakapjon, mert akkor ugyebár az nem jó. Meg is sózom (én himalája sót használok). Ha már úgy látom, hogy megfonnyadt, hozzáteszek kb. két evőkanál lisztet (én sárgaborsólisztet használok), kicsit ezzel is elkeverem, pirítom, de már nem nagyon, és a kezem ügyében lévő 1,5 százalékos tejből nyakonöntöm, közben kevergetem. Először csak egy kevés tejjel, azzal hadd elegyedjen el a kutyulmány. Aztán jöhet a többi. Nem kell hozzá egy egész liter, talán 3/4 liternyi elég.
Megvárom, míg rottyan egyet-kettőt, közben kevergetem, mert azért a tej is eléggé "égékeny" :)
Tálaláskor ha van otthon, teszek rá levesgyöngygolyókat, de szerintem lehet pirított kenyérkockával is tálalni, vagy ha nem hónap vége van, reszelt sajtot is el tudok képzelni rajta.
Nagyon finom, ízletes, laktató leves, és nem mellesleg antibakteriális, fertőtlenítő, vírusellenes. Satöbbi. Hát amilyen a fokhagyma.
JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!
További ajánlott fórumok:
- Egy nagyszerű társaság helye
- Bébisamponokat miért árulnak káros összetevőkkel?
- Segítsetek! Piskótát szeretnék sütni 2-3 tojásból, ami lapos lesz tortaformába, valami egyszerű-nagyszerű tortát szeretnék, csak elakadtam :
- Erotikus, pajzán, egyszerű de nagyszerű meglepetések!
- Milyen egyszerű ételeket ismertek?
- Tej és tojás mentes egyszerű ételeket keresek, amit gyerekek is szívesen esznek.