Oláh palacsinta recept


40 dkg liszt
1 tojás
1 evôkanál zsiradék (zsírral jobb, de lehet olajjal is, vagy vajjal)
egy kevés tej
porcukor
fahéj
friss gyümölcs, befôtt, vagy lekvár esetleg túró
Az Oláh palacsinta elkészítési módja:
A lisztet a tojással, 1 evôkanál zsírral és annyi tejjel amennyit a gyúráskor felvesz alaposan összedolgozzuk, addig, amíg a rétestésztánál valamivel keményebb állagú tésztánk nem lesz. Az alapos kidolgozás - és ez a lényege a tésztának- után ujjnyi vastagra kinyújtjuk, zsírral megkenjük és mint a beiglit feltekerjük. Ezt a rudat két ujjnyi vastag karikákra vágjuk, majd minden darabot vékony lappá sodrunk. A lap tetejére rakjuk a tölteléket, a másik felét ráhajtjuk, s mint a barátfülét az ujjunkkal félkörben lenyomkodva lezárjuk. Nagyon forró olajban mindkét felét kisütjük, vigyázva, nehogy megégjen, de mégis hirtelen süljön, mert akkor válik ropogóssá. Töltelék: Elsôsorban friss gyümölcs, télen befôtt. A gyümölcsökbôl a cseresznye, meggy, szilva és sárgabarack, amit ízlés szerint cukrozhatunk, fahéjjal enyhén megszórhatunk. Túrós tölteléket is tehetünk bele, mint a túrós rétesbe.
Ha kisült szedjük szalvétára, hogy a fölösleges olajat magába szívja, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: vereskati, 2008. jún. 2. 10:40
Az oláh palacsinta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.