Nyírségi gombócleves 2. recept
95 perc
620 kcal
40 dkg sertéshús(esetleg pulykacombfilé)
Kb. 8 dkg vaj
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
1-1 darabka zeller és karalábé
10 dkg zöldborsó
15 dkg karfiol
10 dkg gomba
2 dl tejszín
2 tojás sárgája
fél citrom leve
1 ek. liszt
só
A gombóchoz:
15 dkg burgonya
4 dkg liszt
1 tojás
só, őrölt bors, késhegynyi szerecsendió
A Nyírségi gombócleves 2. elkészítési módja:
A húst egyforma kockákra vágjuk és a vaj felén fehéredésig sütjük.Közben a sárgarépát,gyökeret, karalábét és zellert megtisztítva kis kockákra vágjuk, a húshoz adjuk, s néhány percig pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter vízzel, sózzuk, és kis lángon puhára főzzük a húst és a zöldségeket. Közben a gombóchoz megfőzzük héjában a burgonyát, meghámozzuk és áttörjük. Amikor kihűlt, összegyúrjuk a liszttel és a tojással, megsózzuk, borsozzuk és egy csipetnyi szerecsendiót adunk hozzá. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle és a lobogó levesbe dobjuk.A borsót, az apró rózsákra szedett karfiolt és a felszeletelt gombát is hozzáadjuk, s addíg főzzük, míg minden megpuhul.A maradék vajból és a lisztből világos rántást készítünk, a levest ezzel besűrítjük. A tűzről levéve a tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, ha kell még megsózzuk, és a végén citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük.
Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: ea9bff1b44, 2008. márc. 30. 11:14
A nyírségi gombócleves 2. elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.