Könnyű, friss zöldborsóleves recept



- kb. fél kg zöldborsó
- 1-2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1-2 szelet zeller
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek. olaj vagy kevés vaj
- só vagy ételízesítő
- petrezselyem vagy zellerzöld
- esetleg tészta
A Könnyű, friss zöldborsóleves elkészítési módja:
A kevés(!)zsiradékon rövid ideig pirítom a megtisztított,felaprózott, kevés ételízesítővel megszórt sárgarépát, gyökeret, zellert és vöröshagymát. Kevés vizet adok hozzá, s így párolom kb. 20(-30) percig: hogy a gyökérzöldségek úgy félig főjenek meg. Ezután felengedem vízzel, és hozzáadom a zöldborsót, petrezselyemzöldet, zúzott fokhagymát. Forrástól számítva még kb. 15 percig főzöm. Amennyiben tésztát is főzök bele, azt a borsó után úgy 5-10 perccel adom hozzá. (Én semmiféle habarást, rántást, lisztet nem teszek bele.)
A mirelit zöldborsó tulajdonképpen 15-20 perc alatt megfő. Ha így teszünk, a leves és benne a borsó üde,zöld, friss marad, nem barnul meg. A friss zöldborsónak valamivel több idő kell. Az enyhén pirított sárgarépa pedig nagyon jó ízt ad. Ha vajjal készül az ugyan kalóriadúsabb, de sokkal lágyabb ízt ad.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: gyopár, 2006. nov. 4. 14:19
A könnyű, friss zöldborsóleves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.