Nagymamám bejglije recept
240 perc
A Nagymamám bejglije hozzávalói:
Tészta:
1 kg liszt
50 dkg vaj vagy margarin
5 dkg élesztő
2 egész tojás
6 dkg cukor
csipet só
1 citrom reszelt héjja
kb. 4 dl tej
Töltelék:
Diós töltelék:
40 dkg darált dió
20 dkg cukor
2 dl tej
1 ek méz
8 dkg mazsola - ha valaki nem szereti elhagyható
1 kk fahéj - ez is elhagyható
1 citrom reszelt héjja
Mákos töltelék:
Hozzávalók:
40 dkg darált mák
2,5 dl tej
2 ek méz
1 citrom reszelt héja
1 kk fahély (elhagyható)
őrölt szegfűsueg (elhagyható)
8 dkg mazsola (elhagyható)
A Nagymamám bejglije elkészítési módja:
Lisztet és a vajat összemorzsolni, majd mehet bele a tojás, a cukrost tejben felfuttatott élesztő - kb. 2 dl tej -. Majd a maradék langyos tejből amennyit még felvesz s a többi hozzávaló. Ezt jól kidagasztani, hogy az edény falától is meg a kézről is elváljon, de mégis lágy tésztát kapjunk. Fél órát meleg helyen keleszteni/pihentetni. 6 egyforma részre osztani - 6 rúd lesz belőle -. Kinyújtani téglalap alakúra, de csak olyan hosszú legyen mint a tepsi :) Megtölteni, feltekerni villával megszurkálni. 1 tojást + 1 tojássárgáját felverni és ezzel megkenni, meleg helyen szárítani, majd még egyszer megkenni és ismét szárítani kb. 20-30 perc, új próbáig - ne ragadjon -. Előmelegített sütőben kb. 160-170 fokon megsütni míg szép barna lesz a teteje. Diós töltelék elkészítése: A tejet a cukorral felforralni, majd mikor elkezd forrni mehet bele a dió, mazsola és fűszerek, méz. Ha túl híg lett akkor prézlivel lehet süríteni vagy még darált dióval. 1-2 kanál baracklekvárral lehet még gazdagítani. Mákos töltelék elkészítése: Tejet a cukorral felforralni, majd leforrázni a mákot - vagy a mákot is bele lehet tenni a forró tejbe -, ízesítjük a fűszerekkel és a mézzel, állandó kevergetés közben ismét felforraljuk. 1-2 kanál lekvárral gazdagíthatjuk.
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: Mystrea, 2013. dec. 23. 13:05
A nagymamám bejglije elkészítési módja és hozzávalói.