Muffin receptet keresek (tudásbázis)
Nekem is ez az alaprecept, annyi kiegészítéssel, hogy reszelt citromhèjat is teszek bele.
Ha igényel folyadékot, akkor nem tej, hanem kevés tejföl. (1-2 evőkanál)
A sütőmargarint nyugodtan folyósra lehet melegíteni, úgyis egy sűrű massza a végeredmény, amivel dolgozunk. Ha nincs elég margarin, akkor egy kis étolajjal lehet helyettesíteni. Persze ez csak kevert tésztákra (masszákra) érvényes.
(1 sütőmargarin kb. 1,8 dl étolajnak felel meg.)
Tanácsok kezdőknek és haladóknak!
• A muffint előmelegített sütőben süsd!
• A sütés első negyedórájában ne nyiss rá a muffinokra, mert összeesnek!
• Csak a cukrot kell alaposan kikeverni a margarinnal és a tojással, a további hozzávalót (pl. mazsola, dió, csoki, gyümölcs, szárított gyümölcs) először a liszttel lazán összekeverjük, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tésztához. A túlkevert tészták nem lesznek olyan domborúak.
• A sütőport mindig a liszthez keverd hozzá, így csak a sütőben kezd el "dolgozni"!
• Ha a margarinod kemény, akkor add hozzá a cukrot, és tedd be néhány másodpercre a mikróba, könnyebb lesz vele dolgozni!
• A mélyedést 2/3 vagy 3/4 részig szabad megtölteni tésztával, hogy a muffinok szépen tudjanak csúcsosodni, és ne folyjanak ki.
• Ha marad üres lyuk a formában, töltsük meg vízzel.
• A sütési idő általában 20-25 perc a nagyobbakhoz (pl. 6-os sütőforma), 10-15 elég a kisebbekhez. Gázsütőben 3-4-5 fokozaton kell sütni.
• A muffin akkor van készen, ha a teteje aranybarna, és ha beledugunk egy fogpiszkálót (tűpróba), nem ragad rá a tészta.
• Sütés után kb. 5 percig hagyjuk hűlni a muffinokat, így könnyebben kijönnek a formából.
• Légmentesen zárható műanyag edényben sokáig friss marad a muffin.
• A frissen sült muffinokat le is lehet fagyasztani, kb. 2 hónapig jók. Kiengedjük, és röviden még egyszer átsütjük őket.
******************
ALAP MUFFIN RECEPT
(Bármivel variálható!)
Hozzávalók:
• 30 dkg liszt
• 30 dkg ráma
• 30 dkg cukor
• 4 tojás
• 1 csomag sütőpor
• 1 kiskanál szódabikarbóna
• vaníliás cukor
• (tej)
Én ezt csinálom már évek óta és megvagyok vele elégedve!
Ha masszív, puhát akarsz, akkor több zsiradék és/vagy víz/tej kell bele!
Valamint nem mindenki szereti jól átsütve! (Én sem!)
Nálam az a nyerő, ha egy kicsit rózsaszín a teteje!
Mivel alaprecept, rakhatsz bele bármit! Ha sokat akarsz sütni, dupla adagot csinálj! Kb. 2 és fél tálcányi jön ki belőle.
Megsúgom neked, hogy még nem vettem bolti muffint, szóval fogalmam sincs, hogy milyen az állaga 🙂
Mindig magam sütöm, és jól is szokott sikerülni. Azt próbáltam kiokoskodni, hogy a tièddel mi lehet a probléma.
Szia!
Ha tömör, tetején szetrepedőt szeretnél, a méteres tésztáját rakd a muffin formába. Az én receptem: 5 tojás, 1 dl forró víz, 1 dl olaj, 25 dkg cukor, 35 dkg liszt, 1 sütőpor, csipet só. Ez az alap, azt raksz még bele, amit csak akarsz. Puszi
Szia!
A sütőd is nagyban befolyásolja a végeredményt. Az, hogy helyesen van-e beállítva a hőfok.
Elég meleg-e a sütő,
amikor bekerül a tészta, ilyenek.
Ha túl lapos, akkor azon is elgondolkodnèk, hogy van-e benne elég sütőpor vagy szódabikarbóna. Attól függően, mit ír a recept.