Mit lehet tenni ha a "nagyok" bántják a kicsiket a suliban? (tudásbázis)
Ha valakiben pedig felmerülne, hogy "na, azért ne menjünk már annyira előre, meg hogy nem olyan vészes a helyzet", gondoljon arra, hogy talán most még nem az. A parlagfű sem akkor veszélyes, amikor kikel, hanem amikor virágzik. De hogy ne tudjon virágozni, a kikelés után kell kigyomlálni.
Szóval a problémát csírájában kell megoldani, nem akkor, amikor már eldurvult, mert akkor az eszközök is durvábbak lesznek.
Első körben nekem is az osztályfőnök, az ifjúságvédelmi felelős, igazgató jutott eszembe, aztán a rendőrség. Igen ez mostanában nagyon eldurvult és miután rendkívüli módon tudatában vannak a zaklatók a "jogaikkal" - nekik nincs is más, csak jogaik!- nagyon sokan pedig nincsenek tisztában a megfékezés lehetőségével, ezt azok ki is használják. Ha egy pedagógus mindenáron el akarja kerülni a konfliktust és békés megoldást akar, akkor megalkuvó lesz. Nem akar botrányt, rendőrséget, inkább a sértett felet ösztönzi "türelemre", pedig ez a legrosszabb módszer. Lenyeli az idegességet, a feszültséget, de ez nem múlik nyom nélkül. Aztán jön egy olyan pillanat, amikor látszólag apró dolgon robban és lekever egy hatalmasat, amit már régen kellett volna. És akkor következik az igazi meghurcolása, mert mindenki azt a "szegény gyereket" védi, aki "kiszolgáltatva" van az iskolában. De azt már kevesen merik elmondani, hogy hány ember vérét szívta addig, hány gyerektársa életét keserítette meg addig. A pedagógus meghurcolva, a "szegényke" pedig piadesztán tovább csinálja amit eddig, sőt! Még nagyobb vérszemet kapva.
Hogy ne jusson el eddig a helyzet, javaslatom a szülői összefogás, osztály vagy évfolyam, akár iskolai szinten. Követelni az iskola vezetőségétől, hogy az ilyen zaklatókat távolítsák el az iskolából, mert nekik speciális tanerőre van szükségük. Ha ez nem megy rendőrségi feljelentést tenni, akár az iskola ellen, aki nem védi meg a diákjait. Ezen túlmenően a szülők akár felváltva is felügyelhetik csoportosan a gyerekeket iskolán kívül. Kérhetik, iskolarendőr kihelyezését, akihez adott esetben panasszal lehet fordulni azonnal, ahogy a zaklatás történik.
Tehát van lehetőség, élni kell vele. Nem szabad engedni senkinek a saját személyi jogainak megsértését.
Nálunk az igazgató tett rendet.
Rékára és barátnőjére nyolcadikos korában szállt rá a párhuzamos osztályból 5 lány,csak a sulin kívül.megvárták őket,és csak szóban piszkálták,a két lány többször sírva futott hozzánk,a barátnőt nekem kellett hazakísérni.
Szóltam az ofőnek,nem tud mit tenni,mert sulin kívül történt.Második alkalommal,bementem a rendőrségre(a lánnyal együtt)azt mondta a kapus,hogy ez nem egyedi eset,próbáljuk meg mi elintézni a gyerekekkel.
Felhívtam az ofőt,elmondtam,hogy voltam a rendőrségen...első kérdése,hogy ugye nem készült jegyzőkönyv?Azért nem,mert a kapus azt mondta,hogy felesleges.Viszont megkértem,hogy nézzen már utána,hogy tudnak a piszkáló lányok hamarabb kijönni a suliból,főleg,hogy nekik négyig bent kellene maradniuk,a mieink meg jöhetnek suli után.Habogott,de másnap igazgató+ofők összevont órát tartottak,és megszünt a piszkálás.Így kellene elindulni,hogy voltam a rendőrségen..talán jobban odafigyelnek
Ugye? Egy intő mit ér az ilyen magatartású gyereknek? Semmit! Ha kirúgják a suliból,az csak az oda járóknak fellélegzés,mert a másik suliban csinálja ugyanezt tovább.
Nyilván,egy tanár nem fenyegetheti meg,hogy szájonvágja,ha még egyszer ezt-azt csinál,de a szülővel mit tehetnek? Ráadásúl,ha egy gyerekkel nem foglalkoznak otthon (mert ezt feltételezem),a szülői megbeszélés sem ér semmit,sőt: talán még a panaszoló szülő kapna,hogy mit képzel?!
Tudom,nem szép dolog megfenyegetni egy gyereket,de ha terrorban tartaná az enyémet,biztos,hogy ezt csinálnám. Írtam,ha nem működne,utána apa menne hozzá (na,azt nem várnám meg a pondró helyében).
Sajnos ilyen esetben alapból a szülők neveltetésében van a hiba,azon meg már változtatni semmi nem fog,még az sem,ha apa apunak esik!
Lehet kikapok, de pedagógusként én is ezt csinálnám. Szépen, nyugodtan belesuttognám a fülébe.
A tanérok nem csinálhatnak semmit. Ha épp látja az esetet akkor kap valamit, de nem szokták őket eltanácsolni.
össze kell fogni a többi szülővel.
Nem,nem szabad várni! Illetve a suli elött megvárhatod a kis pondrót! Vegyél be elötte egy nyugi-bogyót,vagy igyál egy felest! Nem vicc! Ha ordítozol,kiröhög,mert azt érzi,félsz! Ha nyugodt vagy,ő szarik be! Tudom,mert a mi sulinkban is volt annó probléma,és csak a nyugodt fenyegetés használt,igaz,ott én védtem a nővérem egy nálam jóval idősebbtől.
De muszáj lépned minél elöbb,mert a fiad teljesen belerokkanhat,és nem csak testileg!
Ha te nem tudsz nyugodtan beszélni a sráccal,szólj apukának,hátha neki megy,vagy egy ismerősnek.
Ezeket a srácokat nem hatja meg,ha a tanár,igazgató beszél velük. Valószínűleg a szülőkkel való beszélgetés sem használna,hiszen eddig sem nevelték meg a gyereket.
Viszont,ha elég határozott és nyugodt hangot közlöd a tényállást,az hathat.
További ajánlott fórumok:
- A kövér embereket miért bántják, a soványakat pedig miért nem?
- Kérlek segítsetek egy kicsikét! "felmérés" :) fiú vagy lány?
- Ülepes farmer nadrág kicsikét ducibb lányon hogy állna?
- Baby sitterek, Au-pairek és anyukák! Mivel foglaljátok le a gyerekeket, hogyan játszotok velük? Hogyan fektetitek le aludni a kicsiket?
- Ha vemhes lenne a macskád, megtartanád a kicsiket?
- Gödöllőn melyik bölcsődébe érdemes íratni a kicsiket? Melyik a legjobb?