Mire utal ha nagyon alacsony a hemoglobin és a hematokrit érték? (tudásbázis)
Nekem szülés után 64 (normál esetben 120 felett van) volt a hemoglobinom. A nőgyógyászom javaslatára visszautasítottam a transzfúziót, vénás vasat kaptam, és hónapokig szédültem, folyamatos felügyeletet igényeltem az ájulások miatt.
Lehet, hogy vérátömlesztést fog kapni, de ilyen esetben, ha nem egyértelmű, hogy miért kórosan alacsony (nem kicsit tér el, hanem jelentősen) mindenképpen szükséges a kivizsgálás! Nem kell pánikolni, természetes, hogy ilyenkor aggódik az ember, de a stresszelés csak még rosszabbat csinál sajna :(
" Nem tudom elképzelni mégis mi lehet mit csinálhatnak ott vele?"
Kivizsgálják.
"Mi a legrosszabb ami lehet?"
Ilyen kérdésre nem tudok válaszolni, és nem is volna etikus válaszolnom, mivel nem vagyok orvos, és nem ismerem a beteg állapotát.
A vérszegénység (anaemia) valamelyik formájára utalhat.
Itt ketten már javasolták a vaspótlást, azonban a vérszegénységnek nem csak vashiány lehet az oka, hanem számos más is*.
Hogy mi az ok, azt az orvos a laboratóriumi eredményekből, ill. szükség esetén speciális hematológiai vizsgálatokból meg tudja állapítani.
Vas szedése csak ennyi adat (alacsony hemoglobin-koncentráció - Hb-konc. - és hematokrit - Htc) alapján nem javasolható.
Előfordulhat, hogy a Htc és a Hb-konc. azért csökken, mert a vér a test fokozott víztartalma miatt fölhígul, ilyenkor nincs szó valódi anaemiáról. Ez azonban ritkán okoz nagy eltéréseket a vérképben.
*Pl. B6-, B12-vitamin-hiány, folsavhiány, csontvelői rendellenesség, vérvesztés, alultápláltság, fehérjehiány, fokozott vörösvértest-szétesés (pl. szívelégtelenségben, gyógyszerek, extrém fizikai munka hatására, örökletes hemoglobin-rendellenességekben), krónikus veseelégtelenség).
vérszegénységre, sok vasat kell enni, no nem szöget rágicsálni, hanem vastartalmú élelmiszereket, finom vörös bort, egy kanállal étkezés előtt, vagy közben,
céklát, májat, stb.
További ajánlott fórumok:
- Ferritin szint nagyon alacsony! Baj lehet belőle?
- 90/66 a vérnyomásom! Szerintetek ez nagyon alacsony?
- Szerintetek nagyon alacsony a TSH egy hét alatt 1 körülire?
- Alacsony a vérnyomásom nagyon (87/57), és nagyon fáj a fejem! Mit tegyek?
- Az egyik közeli hozzátartozóm vérképében nagyon kevés a vas és a hemoglobin. Néha fáj a gyomra, megy a hasa. Mi lehet a baj?
- Mi a teendő olyankor, ha valakinek az alaptesthőmérséklete nagyon alacsony és 36.5 foknál már lázas tüneteket produkál?