Milyen aprósüteményt készítetek karácsonyra, adventre? (tudásbázis)
Illatos golyók:
4 tojás sárgáját, 25 dkg margarint, 20 dkg porcukrot és 2 ek mézet habosra keverünk.
Belekeverünk 2 kiskanál fahéjat, kis szegfűszeget, 1 narancs és 1 citrom reszelt héját, 40 dkg lisztet, és 1 cs. sütőport.
2 órára hűtőbe tesszük, ezután 2 cm-es golyókat formálunk, melyeket tojásfehérjében, majd durvára vágott dióban megforgatunk. Ehhez kb. 10 dkg dió szükséges.
1 órára hideg helyre tesszük, majd forró sütőben megsütjük. (Ezt a receptet még nem próbáltam ki, nem tudom, mennyi idő lehet ez.)
Erre még nem is gondoltam... Mármint a vajra.
NARANCSOS LINZER
40 dkg liszt, fél cs. sütőpor, én 25 dkg ramat használok, 15 dkg porcukrot, 1 citrom és 2 narancs reszelt héját.
A narancsok levét kicsavarjuk, és annyival gyúrjuk össze a tésztát, amennyivel jól dolgozható. Eredetileg mind kell hozzá, persze függ a narancsok méretétől a dolog. (A citromlé felhasználható limonádéhoz.)
Állni kell hagyni a tésztát a hűtőben min. 1 órát, de jobb egy éjszakát.
Másnap egyszerre a felét vékonyra nyújtani, virágalakkal szaggatni, 12 perc alatt kb. világosra sütni.
Narancs- vagy baracklekvárral összeragasztjuk.
Előre elkészíthető, igen jó illatú és ízű sütemény. Minél öregebb, annál jobb. Zárt dobozban hetekig eláll.
Hát nem ma, de narancsos linzert fogok. Bár Te nem eszel margarint, úgyhogy gondolom, tárgytalan.
Ezek kis virágalakú, baracklekvárral töltött linzerkarikák. A tészta narancs- és citromhéjjal ízesített, narancslével gyúrom össze.
Minél tovább áll, annál finomabb, mert megpuhul.
További ajánlott fórumok:
- Ki tart velem szeptember 5-től, karácsonyig a diétámba? Együtt könnyebb!
- Új év előtti elhatározás avagy Karácsonyig -5kg!
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- 2010 karácsonyig - 15 kiló. Társakat keresek, együtt könnyebb:)
- Cukorbetegeknek való karácsonyi aprósütemény receptek
- Milyen menüt készítetek karácsonyra /vékony pénztárcával/?