Cukorbetegeknek való karácsonyi aprósütemény receptek (beszélgetés)
melyik kenyérben nincs cukor? mondjuk a boltiban? mert abban bizony van és amikor én sütöm a kenyeret, akkor én is szoktam picit bele tenni, vagy xilitet, vagy barnacukrot, a receptek is így irjál
biztos van olyan amibe nem kell, vagy nincs, de mondjuk a bolti az pont nem az
Xilittel is tökéletesen megkel a kelt tészta, ugyanis az élesztőgombákat a liszt is táplálja. A kenyérben sincs cukor, mégis megkel...
Tehát nem kell bele extra cukrot tenni.
A sikértartalmat pedig nagyon könnyű pótolni.
Na majd meglátom, még nem ismerem ki magam ezen az oldalon, de ha összerakom a füzetet, felteszem ide is valahogy!
Tavalyelőtt csináltam apukámnak-apósomnak bonbonokat karácsonyra, annak is örültek... az saját kreálmány volt
U1 Kígyórétes
Hozzávalók:
Tészta:
- 20dkg update liszt
- 1 egész tasak szárított élesztőt
- 1 csipet sót
- 4 evőkanál porédesítő
- 1 egész tojást
- 1 dl langyos tejet
- 5 dkg langyos vaj
A tészta hozzávalóit összedolgozom, majd fél órára félreteszem meleg helyre pihenni.
Töltelék:
Lehet almás-fahéjas, meggyes, túrós, stb. Ízlés szerint.
Almás töltelék:
- reszelt alma,
- fahéj,
- édesítő
Ezeket összepárolom, kicsi zabkorpát adok hozzá, hogy majd ne áztassa el a tésztát.
Túrós töltelék:
- 0,5 kg sovány túró
- 1 tojás sárgája
- 2 evőkanál porédesítő
- pici vanília aroma
Ha a tészta megkelt téglalap alakúra nyújtom, vékonyra, majd a 2 szélét bevagdosom. A közepét megtöltöm és felhajtom a bevagdosott részeket, egyet jobbról, egyet balról. A tetejét megkenem tojással. Előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig arany barnára sütöm.
Kakaós csiga és kakaós kifli
Hozzávalók:
(Ebből az adagból 8 mini kakaós csiga és 8db mini kakaós kifli lett)
25dkg diawell -50%os liszt vagy update liszt (MM+teljes kiőrlésű fele-fele arányban)
1 csapott e.k. sikér
3dkg élesztő
0,8dl meleg tej
1 e.k. tejföl
1db tojás
5dkg olvasztott vaj
csipet só
6 e.k. süssina édesítőpor
Töltelék:
kakaópor
édesítő
vagy update1 instant kakaópor
Vaj a tészta megkenéséhez
A tejet megmelegítjük majd belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk, hogy szétmálljon. A lisztet a sikérrel, édesítővel csipet sóval összekeverjük majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, az 1db tojást, az 1 e.k. tejfölt és az élesztős tejet. Összedolgozzuk, lágy tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen 1-1,5 órán keresztül pihentetjük a tésztát. Én takaróval is betakartam, jó melegen volt, duplájára kelt a megadott idő alatt.
Kettévettem a tésztát, az egyik felét téglalap alakúra nyújtottam, ebből lettek a csigák. A másik felét kör alakúra és cikkekre vágtam, ezek lettek a kis kiflik. Megkentem a tésztát olvasztott vajjal és megszórtam kakaóval. majd feltekertem. Miután megvoltak a csigák és kiflik formázva sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és a maradék olvasztott vajjal lekentem. 180 fokon 20 percig így sütöttem, majd kivettem és update vaníliás xilites tejjet kanalaztam mindegyik sütire, majd visszatettem 200 fokon még 5 percre a sütőbe.
Tripla csokis muffin
Hozzávalók: (24db)
30dkg diawell -50%os liszt (VAGY update liszt (Master Mix és teljes kiőrlésű búzaliszt fele-fele arányban); illetve más szénhidrát csökkentett liszt is használható, ízlés szerint)
3db tojás
4dl tej (elég mini tojásaim voltak itthon, ha valaki közepes vagy nagy méretű tojást tesz bele, lehet elég kevesebb tej is bele Valamint a finom lisztes recept 2,5dl tejet ír, azonban a Master Mix magas rost tartalma miatt több folyadékot vesz fel, erre figyelni kell :))
10dkg olvasztott vaj (light)
¾ Csomag sütőpor
8 e.k. Süssina édesítőpor
1 e.k. zsírszegény kakaópor
+fél tábla Ritter diet tejcsokoládé apróra szeletelve (mivel nem kapható most az update pékségekben a sima csoki, csak a kézműves, így ezzel helyettesítettem az u1 táblás csokit. A Ritter diet is cukor és fruktóz mentes :)
+fél tábla cukormentes étcsokoládé (Ritter, wawel...stb)
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd beletesszük az apróra vágott cukormentes tejcsokoládét. Muffin formába kanalazzuk és mindegyikre teszünk egy kis étcsokit is. 200fokon 20-25 percig sütjük.
Szilvalekváros kiflik
Hozzávalók:
Tészta:
20dkg update liszt (MM+teljes kiőrlésű fele-fele arányban)
5dkg vaj
1 kiskanál fahéj
1/2 csomag sütőpor
½ csomag update fahéjas xilit
3 e.k. update Zero
1 tojás sárgája
2 e.k. tejföl
csipet só
Töltelék:
Xilittel édesített Szilvalekvár
A tészta hozzávalóit összedolgozom, kör alakúra nyújtom, cikkelyekre vágom. Megkenem lekvárral, majd feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a kifliket. Megkenem a megmaradt tojás fehérjével, kicsit megszórom még update vaníliás xilittel. 190 fokon 20 perc alatt készre sütöm.
Ízes levél
Hozzávalók: (12db)
25 dkg -50%-os dw liszt
5dkg olvasztott vaj
Csipet só
1 egész tojás
1 dl meleg tej
1/2 friss élesztő (2,5 dkg)
6 e.k. süssina édesítőpor vagy 5 e.k. update Zero
+ a kenéshez 1db tojás
Az élesztőt a meleg tejben hagyjuk, hogy szétmálljon, majd a liszthez adjuk. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és egy órán keresztül meleg helyen, letakarva pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, négyzet alakúra, majd bevagdossuk kis négyzetekre.
Megtöltjük, majd kettéhajtjuk, megnyomkodjuk a széleit, hogy ne folyjon ki a lekvár. Megkenjük tojással a leveleket.
Töltelék: update barack dzsem vagy xilites/más édesítős lekvár
190 fokon 20 percig sütjük.
Túrókorongok
Hozzávalók:
20g kókuszliszt, 125g zsírszegény túró, 2db tojásfehérje, 1 kiskanál sütőpor és édesítő
Mindent egy tálba teszünk, robotgéppel 2-3percig dolgozzuk, majd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk és 200fokon 20per alatt készre sütjük.
Ennek az adagnak a tápértéke: 225 kalória, 27g fehérje, 8g ch és 9g zsír.
U1 Diós kiflik
Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg u1 liszt
5dkg teavaj
2 e.k. tejföl
1 db tojás sárgája
3 e.k. édesítő por
1 kiskanál sütőpor
csipet só
1 kiskanál update vaníliás xilit
Az összetevőket összedolgozom. A tésztát kör alakúra nyújtom, cikkelyekre vágom majd megtöltöm és feltekerem.
Töltelék:
1 e.k. cukormentes baracklekvárt 6 e.k. darált dióval és 2 e.k. édesítőporral összedolgozom.
Kenéshez:
Megmaradt tojásfehérje
Szóráshoz:
Update vaníliás xilit
190 fokon 20 percig sütöttem.
Csokis rúd
Hozzávalók:
Tészta:
25dkg -50%-os diawell liszt
1 csapott e.k. sikér
1db tojás
1dl meleg tej
1/2 friss élesztő
5dkg Pilos 0,1%os natúr joghurt
Édesítő (5 e.k. a tésztába)
Töltelék:
2 tábla cukor- és fruktózmentes csoki megolvasztva (nekem még van Ritter diet csokim eldugva :D
Az élesztőt a meleg tejbe morzsoljuk. Hagyjuk, hogy szétmálljon. A lisztet, tojást, édesítőt, joghurtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk az élesztős tejet, jól összedolgozzuk, majd letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A tésztát kettévesszük, így a végeredmény 2 rúd lesz. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 200 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Végül konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Ebből a mennyiségből 2 rúd, felszeletelve 20 szelet lesz.
U1 Snickers szelet
Hozzávalók:
Tészta:
5 evőkanál update liszt, 1 evőkanál vaj, 1db tojás, 1,5 dl tej, 2 evőkanál natúr kakaópor, 6 evőkanál porédesítő, 1 csomag sütőpor. Egy tálba mindent beleteszünk, robotgéppel összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon tűpróbáig sütjük. (kb. 20-25 perc)
Töltelék:
Tej, Dr.Oetker karamellás pudingpor, édesítő, mogyoró
Két csomag pudingot 8dl tejben megfőzünk, édesítővel. Belekeverjük a mogyorót (2 marék) és rátesszük a tésztára.
Tetejére:
Cukormentes csoki felolvasztva pici vajon 1 evőkanál tejjel (update csokoládé vagy Ritter diet csoki).
Ha kész hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Bounty update változatban
Hozzávalók:
200g habtejszín (cukrozatlan pl. milbona, milli, kék hulala….stb)
8dkg kókuszreszelék
fél cs. update1 vaníliás xilit
3 e.k. süssina édesítőpor vagy 2 e.k. update Zero, vagy 2 e.k. xilit (érdemes kóstolgatni, ki mennyire édesen szereti)
Bevonathoz: 100g cukormentes csokoládé (most Ritter dietet használtam)
Elkészítés:
A tejszínt elkeverem az édesítővel, a vaníliás xilittel, a kókusszal és lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzöm (kb. 15perc). Hűtőbe raktam 1 órára, hogy kicsit dermedjen a massza, majd megformáztam. Végül ½ e.k. vajon felolvasztott csokiba mártogattam, majd dermedésig újra a hűtőbe tettem a Bounty csokikat.
Ebből az adagból 11 db lett. Jobb, mint az eredeti :)
Csokis perec
Hozzávalók:
1db tojás
35 dkg diawell -50%os liszt VAGY update liszt (MM+ tk fele-fele arányban)
2 evőkanál kakaópor
édesítőpor
1/3 zacskó vaníliás update xilit vagy aroma
250 g teavaj (az eredeti recept margarint ír, én vajat használok, számomra azzal minden finomabb).
Elkészítés:
A kakaót összekeverjük a liszttel, majd beleütjük a tojást, hozzáadjuk az édesítőt, az update vaníliás xilit 1/3-át és a vékony szeletekre vágott vajat és tésztává gyúrjuk. Diónyi darabokból ceruza vékonyságú rudakat sodrunk és pereceket formálunk belőlük.
Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.
Ha kihűltek a pereceink olvasztott cukormentes csokoládéba mártjuk. Egy fél evőkanál teavajat felolvasztok, beletördelem a csokoládét, majd 2-3 evőkanál tejet adott hozzá és szép simára keverem. Ha sűrű lenne akkor mehet még hozzá víz vagy tej.
Díszítésként kókusszal meghinthetjük a pereceinket.
Csokis keksz
Hozzávalók:
20 dkg liszt (MM+ teljes kiőrlésű liszt)
darált dió (2 marék diót daráltam le)
fél csomag update vaníliás xilit
10 dkg olvasztott teavaj
Süssina édesítőpor (5 e.k.)
fél csomag sütőpor
1 egész tojás
1 e.k. tejföl
Fél tábla cukormentes tejcsokoládé apróra vágva (update, Ritter diet vagy más egyéb fruktóz és cukormentes csoki)
A tésztát összedolgozzuk, 1 órán át a hűtőben pihentetjük. Utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk, beledolgozzuk a feldarabolt csokoládét és 200 fokon 10 - 12 percig sütjük.
szerintem kelttésztának egyik sem jó
tehát mondjuk xilittel nem is fog megkelni a kelttészta, kicsi cukor mindenképpen kell bele
durumlisztnek nem olyan jó a sikértartalma
talán azt lehet venni külön, de aprósütikhez kiváló
meg a tk tönkölyliszt is
férjem pl nem szereti a xilitet
én simán megeszem a xilites sütiket ételeket
Akkor illik forrast megjelolni, egy.
ketto, a fruktoz mereg a cukorbetegeknek!
Ja igen, a pokolba vezeto ut is jo szandekkal van kikovezve.
Szerintem keress egy jo paleos kekszet, amit eritriollal keszitenek es azt eheti cukorbeteg is.
Paleovital-on biztos talalsz jokat.
Hú, nagyon köszönöm, hogy ennyien írtatok, ha leraktam a gyerekeket, részletesebben is tanulmányozom az ötleteket... Nem tudtam
, hogy az édesítők is úgy működnek sütésnél, mint a cukor! Akkor bátrabban kísérletezek majd😊
További ajánlott fórumok:
- Finom beigli receptek karácsonyra
- Milyen aprósüteményt készítetek karácsonyra, adventre?
- Anyukám cukorbeteg lett, ezért keresek cukormentes süti recepteket.
- Süti üvegben karácsonyra - diétásan. Bevált recepteket írnátok?
- Gesztenyés receptek - karácsonyra
- Pulykamellből készíthető karácsonyi recepteket szeretnék kérni