Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Cukorbetegeknek való karácsonyi aprósütemény receptek fórum

Cukorbetegeknek való karácsonyi aprósütemény receptek (beszélgetés)


1 2
2013. nov. 28. 17:09
Most, hogy belegondolok: egyetlen kenyérbe sem tettem még soha cukrot, kivéve egyfajta rozskenyeret, amibe kerül egy kiskanálnyi melaszos cukor. Egyébként soha.
47. 7a3a05277b (válaszként erre: 46. - Zebra25)
2013. nov. 28. 17:07
Azokban, amiket én sütök, sok-sok éve. Egyik típusba sem kerül cukor.
46. Zebra25 (válaszként erre: 45. - 7a3a05277b)
2013. nov. 28. 15:51

melyik kenyérben nincs cukor? mondjuk a boltiban? mert abban bizony van és amikor én sütöm a kenyeret, akkor én is szoktam picit bele tenni, vagy xilitet, vagy barnacukrot, a receptek is így irjál

biztos van olyan amibe nem kell, vagy nincs, de mondjuk a bolti az pont nem az

45. 7a3a05277b (válaszként erre: 28. - Zebra25)
2013. nov. 28. 15:32

Xilittel is tökéletesen megkel a kelt tészta, ugyanis az élesztőgombákat a liszt is táplálja. A kenyérben sincs cukor, mégis megkel...

Tehát nem kell bele extra cukrot tenni.

A sikértartalmat pedig nagyon könnyű pótolni.

44. freddy36 (válaszként erre: 43. - Cirmiana)
2013. nov. 27. 21:55
Majd belejössz,nem nehéz...én se olyan régóta vezetek naplót,meg sütis naplót,stb.
43. cirmiana (válaszként erre: 42. - Freddy36)
2013. nov. 27. 21:40

Na majd meglátom, még nem ismerem ki magam ezen az oldalon, de ha összerakom a füzetet, felteszem ide is valahogy!

Tavalyelőtt csináltam apukámnak-apósomnak bonbonokat karácsonyra, annak is örültek... az saját kreálmány volt

42. freddy36 (válaszként erre: 41. - Cirmiana)
2013. nov. 27. 21:01
Egy naplóba nem vezetnéd be?Engem is érdekelnének a receptek....apósom cukorbeteg.
2013. nov. 27. 20:01
Hú, mennyi recept! nagyon köszönöm, most már biztos, hogy nem csak sütni fogok, de összeállítok egy receptes füzetet is :)
2013. nov. 27. 07:16

U1 Kígyórétes



Hozzávalók:


Tészta:

- 20dkg update liszt

- 1 egész tasak szárított élesztőt

- 1 csipet sót

- 4 evőkanál porédesítő

- 1 egész tojást

- 1 dl langyos tejet

- 5 dkg langyos vaj


A tészta hozzávalóit összedolgozom, majd fél órára félreteszem meleg helyre pihenni.


Töltelék:

Lehet almás-fahéjas, meggyes, túrós, stb. Ízlés szerint.


Almás töltelék:

- reszelt alma,

- fahéj,

- édesítő

Ezeket összepárolom, kicsi zabkorpát adok hozzá, hogy majd ne áztassa el a tésztát.


Túrós töltelék:

- 0,5 kg sovány túró

- 1 tojás sárgája

- 2 evőkanál porédesítő

- pici vanília aroma


Ha a tészta megkelt téglalap alakúra nyújtom, vékonyra, majd a 2 szélét bevagdosom. A közepét megtöltöm és felhajtom a bevagdosott részeket, egyet jobbról, egyet balról. A tetejét megkenem tojással. Előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig arany barnára sütöm.

2013. nov. 27. 07:15

Kakaós csiga és kakaós kifli

Hozzávalók:


(Ebből az adagból 8 mini kakaós csiga és 8db mini kakaós kifli lett)


25dkg diawell -50%os liszt vagy update liszt (MM+teljes kiőrlésű fele-fele arányban)

1 csapott e.k. sikér

3dkg élesztő

0,8dl meleg tej

1 e.k. tejföl

1db tojás

5dkg olvasztott vaj

csipet só

6 e.k. süssina édesítőpor


Töltelék:

kakaópor

édesítő

vagy update1 instant kakaópor


Vaj a tészta megkenéséhez


A tejet megmelegítjük majd belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk, hogy szétmálljon. A lisztet a sikérrel, édesítővel csipet sóval összekeverjük majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, az 1db tojást, az 1 e.k. tejfölt és az élesztős tejet. Összedolgozzuk, lágy tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen 1-1,5 órán keresztül pihentetjük a tésztát. Én takaróval is betakartam, jó melegen volt, duplájára kelt a megadott idő alatt.


Kettévettem a tésztát, az egyik felét téglalap alakúra nyújtottam, ebből lettek a csigák. A másik felét kör alakúra és cikkekre vágtam, ezek lettek a kis kiflik. Megkentem a tésztát olvasztott vajjal és megszórtam kakaóval. majd feltekertem. Miután megvoltak a csigák és kiflik formázva sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és a maradék olvasztott vajjal lekentem. 180 fokon 20 percig így sütöttem, majd kivettem és update vaníliás xilites tejjet kanalaztam mindegyik sütire, majd visszatettem 200 fokon még 5 percre a sütőbe.

2013. nov. 27. 07:14

Tripla csokis muffin



Hozzávalók: (24db)


30dkg diawell -50%os liszt (VAGY update liszt (Master Mix és teljes kiőrlésű búzaliszt fele-fele arányban); illetve más szénhidrát csökkentett liszt is használható, ízlés szerint)

3db tojás

4dl tej (elég mini tojásaim voltak itthon, ha valaki közepes vagy nagy méretű tojást tesz bele, lehet elég kevesebb tej is bele Valamint a finom lisztes recept 2,5dl tejet ír, azonban a Master Mix magas rost tartalma miatt több folyadékot vesz fel, erre figyelni kell :))

10dkg olvasztott vaj (light)

¾ Csomag sütőpor

8 e.k. Süssina édesítőpor

1 e.k. zsírszegény kakaópor


+fél tábla Ritter diet tejcsokoládé apróra szeletelve (mivel nem kapható most az update pékségekben a sima csoki, csak a kézműves, így ezzel helyettesítettem az u1 táblás csokit. A Ritter diet is cukor és fruktóz mentes :)

+fél tábla cukormentes étcsokoládé (Ritter, wawel...stb)



A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd beletesszük az apróra vágott cukormentes tejcsokoládét. Muffin formába kanalazzuk és mindegyikre teszünk egy kis étcsokit is. 200fokon 20-25 percig sütjük.

2013. nov. 27. 07:13

Szilvalekváros kiflik



Hozzávalók:


Tészta:

20dkg update liszt (MM+teljes kiőrlésű fele-fele arányban)

5dkg vaj

1 kiskanál fahéj

1/2 csomag sütőpor

½ csomag update fahéjas xilit

3 e.k. update Zero

1 tojás sárgája

2 e.k. tejföl

csipet só


Töltelék:

Xilittel édesített Szilvalekvár


A tészta hozzávalóit összedolgozom, kör alakúra nyújtom, cikkelyekre vágom. Megkenem lekvárral, majd feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a kifliket. Megkenem a megmaradt tojás fehérjével, kicsit megszórom még update vaníliás xilittel. 190 fokon 20 perc alatt készre sütöm.

2013. nov. 27. 07:12

Ízes levél



Hozzávalók: (12db)


25 dkg -50%-os dw liszt

5dkg olvasztott vaj

Csipet só

1 egész tojás

1 dl meleg tej

1/2 friss élesztő (2,5 dkg)

6 e.k. süssina édesítőpor vagy 5 e.k. update Zero


+ a kenéshez 1db tojás


Az élesztőt a meleg tejben hagyjuk, hogy szétmálljon, majd a liszthez adjuk. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és egy órán keresztül meleg helyen, letakarva pihentetjük.


A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, négyzet alakúra, majd bevagdossuk kis négyzetekre.

Megtöltjük, majd kettéhajtjuk, megnyomkodjuk a széleit, hogy ne folyjon ki a lekvár. Megkenjük tojással a leveleket.


Töltelék: update barack dzsem vagy xilites/más édesítős lekvár


190 fokon 20 percig sütjük.

2013. nov. 27. 07:11

Túrókorongok

Hozzávalók:


20g kókuszliszt, 125g zsírszegény túró, 2db tojásfehérje, 1 kiskanál sütőpor és édesítő

Mindent egy tálba teszünk, robotgéppel 2-3percig dolgozzuk, majd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk és 200fokon 20per alatt készre sütjük.


Ennek az adagnak a tápértéke: 225 kalória, 27g fehérje, 8g ch és 9g zsír.

2013. nov. 27. 07:11

U1 Diós kiflik



Hozzávalók:


Tészta:

20 dkg u1 liszt

5dkg teavaj

2 e.k. tejföl

1 db tojás sárgája

3 e.k. édesítő por

1 kiskanál sütőpor

csipet só

1 kiskanál update vaníliás xilit


Az összetevőket összedolgozom. A tésztát kör alakúra nyújtom, cikkelyekre vágom majd megtöltöm és feltekerem.


Töltelék:

1 e.k. cukormentes baracklekvárt 6 e.k. darált dióval és 2 e.k. édesítőporral összedolgozom.


Kenéshez:

Megmaradt tojásfehérje


Szóráshoz:

Update vaníliás xilit


190 fokon 20 percig sütöttem.

2013. nov. 27. 07:10

Csokis rúd

Hozzávalók:


Tészta:

25dkg -50%-os diawell liszt

1 csapott e.k. sikér

1db tojás

1dl meleg tej

1/2 friss élesztő

5dkg Pilos 0,1%os natúr joghurt

Édesítő (5 e.k. a tésztába)


Töltelék:

2 tábla cukor- és fruktózmentes csoki megolvasztva (nekem még van Ritter diet csokim eldugva :D


Az élesztőt a meleg tejbe morzsoljuk. Hagyjuk, hogy szétmálljon. A lisztet, tojást, édesítőt, joghurtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk az élesztős tejet, jól összedolgozzuk, majd letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A tésztát kettévesszük, így a végeredmény 2 rúd lesz. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 200 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Végül konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.


Ebből a mennyiségből 2 rúd, felszeletelve 20 szelet lesz.

2013. nov. 27. 07:08

U1 Snickers szelet



Hozzávalók:


Tészta:

5 evőkanál update liszt, 1 evőkanál vaj, 1db tojás, 1,5 dl tej, 2 evőkanál natúr kakaópor, 6 evőkanál porédesítő, 1 csomag sütőpor. Egy tálba mindent beleteszünk, robotgéppel összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon tűpróbáig sütjük. (kb. 20-25 perc)


Töltelék:

Tej, Dr.Oetker karamellás pudingpor, édesítő, mogyoró

Két csomag pudingot 8dl tejben megfőzünk, édesítővel. Belekeverjük a mogyorót (2 marék) és rátesszük a tésztára.


Tetejére:

Cukormentes csoki felolvasztva pici vajon 1 evőkanál tejjel (update csokoládé vagy Ritter diet csoki).

Ha kész hűtőbe tesszük 1-2 órára.

2013. nov. 27. 06:57

Bounty update változatban


Hozzávalók:


200g habtejszín (cukrozatlan pl. milbona, milli, kék hulala….stb)

8dkg kókuszreszelék

fél cs. update1 vaníliás xilit

3 e.k. süssina édesítőpor vagy 2 e.k. update Zero, vagy 2 e.k. xilit (érdemes kóstolgatni, ki mennyire édesen szereti)


Bevonathoz: 100g cukormentes csokoládé (most Ritter dietet használtam)


Elkészítés:

A tejszínt elkeverem az édesítővel, a vaníliás xilittel, a kókusszal és lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzöm (kb. 15perc). Hűtőbe raktam 1 órára, hogy kicsit dermedjen a massza, majd megformáztam. Végül ½ e.k. vajon felolvasztott csokiba mártogattam, majd dermedésig újra a hűtőbe tettem a Bounty csokikat.


Ebből az adagból 11 db lett. Jobb, mint az eredeti :)

2013. nov. 27. 06:53

Csokis perec

Hozzávalók:


1db tojás

35 dkg diawell -50%os liszt VAGY update liszt (MM+ tk fele-fele arányban)

2 evőkanál kakaópor

édesítőpor

1/3 zacskó vaníliás update xilit vagy aroma

250 g teavaj (az eredeti recept margarint ír, én vajat használok, számomra azzal minden finomabb).


Elkészítés:


A kakaót összekeverjük a liszttel, majd beleütjük a tojást, hozzáadjuk az édesítőt, az update vaníliás xilit 1/3-át és a vékony szeletekre vágott vajat és tésztává gyúrjuk. Diónyi darabokból ceruza vékonyságú rudakat sodrunk és pereceket formálunk belőlük.

Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.



Ha kihűltek a pereceink olvasztott cukormentes csokoládéba mártjuk. Egy fél evőkanál teavajat felolvasztok, beletördelem a csokoládét, majd 2-3 evőkanál tejet adott hozzá és szép simára keverem. Ha sűrű lenne akkor mehet még hozzá víz vagy tej.


Díszítésként kókusszal meghinthetjük a pereceinket.

2013. nov. 27. 06:47

Csokis keksz

Hozzávalók:


20 dkg liszt (MM+ teljes kiőrlésű liszt)

darált dió (2 marék diót daráltam le)

fél csomag update vaníliás xilit

10 dkg olvasztott teavaj

Süssina édesítőpor (5 e.k.)

fél csomag sütőpor

1 egész tojás

1 e.k. tejföl


Fél tábla cukormentes tejcsokoládé apróra vágva (update, Ritter diet vagy más egyéb fruktóz és cukormentes csoki)


A tésztát összedolgozzuk, 1 órán át a hűtőben pihentetjük. Utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk, beledolgozzuk a feldarabolt csokoládét és 200 fokon 10 - 12 percig sütjük.

28. Zebra25 (válaszként erre: 25. - E49241a632)
2013. nov. 26. 21:38

szerintem kelttésztának egyik sem jó

tehát mondjuk xilittel nem is fog megkelni a kelttészta, kicsi cukor mindenképpen kell bele

durumlisztnek nem olyan jó a sikértartalma

talán azt lehet venni külön, de aprósütikhez kiváló

meg a tk tönkölyliszt is

férjem pl nem szereti a xilitet

én simán megeszem a xilites sütiket ételeket

2013. nov. 26. 21:24
Bocs a sok elütésért, a telcsi miatt van...
2013. nov. 26. 21:23
Ügye, én is úgy tudom, h fruktózt sem ehet egy cukorbeteg? Monndjuk még nem nagyon néztem utána. Apukám rendesen tartja a diét, de apósom nagyon fegyelmezetlen): lehet anyósomnak meg egy diabetikus sügis receptgyűjteményt kellene adjak :-) Úgyis nyugdíjba ment ;-) a szorbittal voltak nagyon rossz tapasztalataim, egyszer barátaink kb. megmérgezték vele, a többi édesítő nem fúj így fel?
25. e49241a632 (válaszként erre: 24. - Alidamolnar)
2013. nov. 26. 21:01
és az ízt illetve az állagot ez nem befolyásolja?
2013. nov. 26. 20:41
A lányom cukorbeteg, én mindent úgy sütök, hogy a lisztet lecserélem durumlisztre, cukor helyett pedig xilitet használok. Na meg diabetikus lekvárt. (De persze így is figyelni kell a mennyiségeket, de ez már más téma.)
23. varga.nora (válaszként erre: 20. - Kisnejulcsi)
2013. nov. 26. 20:38
Én sem kioktatásnak írtam :D Csak megjegyeztem a véleményemet :D
22. b486c9cf7d (válaszként erre: 20. - Kisnejulcsi)
2013. nov. 26. 20:36

Akkor illik forrast megjelolni, egy.

ketto, a fruktoz mereg a cukorbetegeknek!

Ja igen, a pokolba vezeto ut is jo szandekkal van kikovezve.

2013. nov. 26. 20:34

Szerintem keress egy jo paleos kekszet, amit eritriollal keszitenek es azt eheti cukorbeteg is.

Paleovital-on biztos talalsz jokat.

20. kisnejulcsi (válaszként erre: 10. - Varga.nora)
2013. nov. 26. 20:17
A recept a diabetikus oldalon van , nem én találtam ki. Én , mint írtam , Xiléitet használok , ha nincs akkor folyékony édesítőt- :)))
2013. nov. 26. 19:25

Hú, nagyon köszönöm, hogy ennyien írtatok, ha leraktam a gyerekeket, részletesebben is tanulmányozom az ötleteket... Nem tudtam

, hogy az édesítők is úgy működnek sütésnél, mint a cukor! Akkor bátrabban kísérletezek majd😊

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook