Milyen menüt készítetek karácsonyra /vékony pénztárcával/? (beszélgetés)
Baj van lányok, nem az igazi recept volt fenn a neten a neve alatt hanem egy másik, mivel a műsorba a töltelékbe griz is volt. Most már feltették a rendes receptet ime:
Mága Zoltán desszertje
Karácsonyi mézes zserbó
Hozzávalók:
5 dkg margarin,
40 dkg liszt,
15 dkg cukor,
1 tojás,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
3-4 evőkanál tej,
6 dkg méz
-a töltelékhez:
20 dkg margarin,
20 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja,
3 dl tej,
6 dkg búzadara,
kb. 15 dkg baracklekvár
Elkészítés:
A margarint, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk, és legalább fél órán át pihentetjük. Egyenként késhát vastagságúra nyújtjuk és sütőpapírral borított sütőlapon vagy a tepsi hátán előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. A töltelékhez a tejet fölforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert margarint, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A lapokat egyenként előbb vékonyan megkenjük lekvárral, majd krémet simítunk rá, és egymásra helyezzük őket. A tetejét porcukorral meghintjük, és néhány órai állás után szeleteljük.
Húsleves,
sűlt kacsa + krumpli saláta
bárány hús sütve,
rántott csirke + köretek....
(nevelt csirke,kacsa, a bárány húst még késő ősszel vettem)
sütemények.
Idén halat sem veszek (tavaly nemigen akart elfogyni).
Minimális kaját sütök idén én is.
Karácsonyi mézes zserbó
Vacsoracsata: Mága Zoltán
Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg vaj
36 dkg + 3 evőkanál porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 egész tojás + 3 tojás sárga
4 evőkanál olvasztott méz
kb. 2-3 evőkanál tejföl
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál liszt
5-6 dl tej
3-4 evőkanál rum
Elkészítés:
Fél kiló lisztet eldörzsölünk 10 dkg vajjal. Hozzáadunk 16 dkg porcukrot, 1 kávéskanál szódabikarbónát, és 2 egész tojással, 4 evőkanál olvasztott mézzel és kb. 2-3 evőkanál tejföllel jól kidolgozott tésztát készítünk belőle. 5 egyenlő részre osztva kissé pihentetjük, majd késhát vastagságúra nyújtva 5 egyenlő nagyságú lapot sütünk belőle tepsi hátoldalán.
Töltelék:
3 tojássárgájából, 3 evőkanál cukorral és egy csomag vaníliás cukorral, 3 evőkanál liszttel, 5-6 dl tejjel sűrű, sima krémet főzünk és jól kihűtjük. 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral, 3-4 evőkanál rummal habosra keverünk, hozzákeverjük a kihűlt, főzött krémet is, és megtöltjük vele a mézes lapokat.
A tetejét bevonhatjuk csokoládémázzal, vagy egyszerűen meghintjük vaníliás porcukorral. Ez a sütemény csak másnap fogyasztható, mert addigra puhul meg a krémtől a tészta.
Másnapra finom puha lesz, és akkor szeleteljük fel hosszúkás szeletekre. A töltelék egy részét ízesíthetjük kakaóval is.
Én nem fagyasztanám le, csak hűvös helyre tenném.
Nagyon ügyesek vagytok és különlegesebbnél különlegesebb kaját fogtok készíteni. Sok sikert hozzá. Csak gratulálni tudok.
Nálunk almaleves citromfagyival, szalonnával tűzdelt pulykamell egyben sütve, krumplipürével, rizi-bizivel és áfonyaszósszal, meg sajtos rakott csirkemell....de, lehet, hogy ez még átváltozik hallá, mert vettem olcsón pangasius filét és inkább azt sütök sörtésztában és hozzá, majonézes krumplit.
Gyümölcskenyér, beigli.
Nekem évek óta már nem jut sok karácsonyra, így most sem.
Idén a menü szenteste: sajtos, ananászos csirkemell, és csirkecombot rántok, köret pedig rizi-bizi és sültkrumpli lesz. Másnap főzők húslevest. Sütit pedig szoktam csinálni gyümölcstortát, kókusz kockát, és valószínű, hogy fogok sütni még kakaós kalácsot.
További ajánlott fórumok:
- Ki tart velem szeptember 5-től, karácsonyig a diétámba? Együtt könnyebb!
- Új év előtti elhatározás avagy Karácsonyig -5kg!
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- 2010 karácsonyig - 15 kiló. Társakat keresek, együtt könnyebb:)
- NAGY FOGYÁS! 2011 karácsonyig lefogyunk!
- Milyen aprósüteményt készítetek karácsonyra, adventre?