Mikor és hogyan kell az illetéket kifizetni a vásárolt lakás után és hol? (tudásbázis)
Üdv
Mi egy éve vettünk használt házat, 30 év alatt voltam, első ház, és fizetni kellett. (2,7M-ra 54ezret). de inkább olvass utána rendes szakmai fórumokon, mert itt elég cifra tanácsok is vannak :) a NAV küldi egyébként a határozatot is, és a befizetendőt is, megjelöli a pontos fiz.határidőt stb.... vagyonszerzési illeték. keress rá neten. szép napot.
Nem, ők sem kaptak. Ráadásul a lakás 50-50% ban van az én és a párom nevén. Ezért annak idején a bejegyzésről szóló papírt is külön-külön kaptuk meg a földhivataltól. És még ő sem kapott semmit(De neki nem ez az első lakás ami a nevén van).
Azóta annyit sikerült kiderítenem, hogy barátom felhívta az APEH-ot és mondták, hogy ők nem nagyon ülnek rajta egy hétnél tovább...szóval a földhivatal rontott el vmit. Ő is most vett egy lakást 2 hónapja és már megis érkezett neki az illeték, szegény:(. Rendben megfogadom a tanácsod, nem hívok fel senkit, nem is érdekel. Ő dolguk. Én csak örülök neki. Amúgy meg egy hatalmas rablás ez az egész! Adózott pénzből veszek vmit és arra is adóznom kell. Ráadásul nem is én vagyok a tulaj, hanem végeredményben a bank! :) Én majd csak 30 év múlva leszek az. :)
örülj neki, ne telefonálgass.
lehet, hogy valahogy kikerültetek a rendszerből.
az apeh dolga, hogy kirója az illetéket, neked ezzel nem kell foglalkoznod. ha nem róják ki, az az ő bajuk.
ha teljesen új lakást vettetek, elképzelhető, hgoy illetékmentes konstrukció volt (meg lehet úgy is csinálni technikailag), bár ezt elvileg biztos mondta volna az építtető cég.
szomszédok sem kaptak illetékről papírt?
Előbányásztam a kedvedért a jogszabályt:
az illetékekről szóló 1990.évi XCIII.törvény 26.§.(1) bekezdés f) pontja alapján nem kell illetéket fizetni, ha ÚJ, ha 15milla alatti, és első tulajdon. Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy ez már módosítása-é a törvénynek.
De jó lenne,ha most egy szakember ide bekukkantana és tanácsot adna!!))Talán ez év elejétől került át az illeték az APEH-hoz.
Ez különben tudod miért érdekes,mert ha veszel egy kocsit vagy valamit,ami után illetéket kell fizetni,befizeted és Apeh,megnézi az adóbevallásod és azt mondja "hoppá"honnan van a pénz,hisz ebből a keresetből arra bizony nem futja.És beindulhat az ellenőrzés!(((Pedig tényleg furcsa a te eseted,mert azért nem feküdnek el ilyen sokáig az ügyön,itt valamelyik ügyintéző nagyon jól végezte a munkáját,ugy látom.Na most már a beirásod utolsó mondatára,nem tudodm mi legyen a válaszom((
Hát igen, vki nagyon elrontotta, rákérdezni meg nem merek, mert lehet, hogy tényleg annyira elfelejtették, hogy sosem kell majd fizetnem. A figyelmet meg nem szeretném ezzel felhívni magamra.
Szóval tényleg nem tudom mi legyen....:(
Meg igazából azt sem tudom, hogy hol érdeklődjek, mert a nekünk még az illetékhivatal felé kellett volna fizetnünk, ha időben jön a papír. De azhogy írtad időközben az APEH vette át. Szóval hol is érdekődjek?...
Sziasztok!
Mi lassan 19. hónapja nem kaptunk papírt sem az illeték hivatalból sem az APEH-től. De a földhivataltol már tavaly megkaptuk a tulajdonlap másolatát, ahol azt írták, hogy egy másik példányt kapott az illetékhivatal is. Szerintetek felhívjam őket, hogy mé nem kaptunk semmit? Szívem szerint hagynám a fenébe, de attól félek, hogy ezek még rámvernek vmi büntetést is.
A Földhivatal megküldi Neked és az APEH-nak is a tulajdoni lap másolatot, amin már be vagy jegyezve mint tulajdonos, akkor innentől számítva legkésőbb 30 napon belül megkapod az APEH-tól a fizetési meghagyást az illetékről!
Az illeték összege az adásvételi szerződésen szereplő vételár 2.000.000,- Ft-jáig 2 %, az e fölötti részre 6 %.
Pl: 10.000.000,-Ft-os vételár esetén 40.000 Ft + 480.000 = 520.000,-Ft.
Sziasztok!
Mi a nyáron vettünk lakást.
A bank az vevő felé az utolsó vételár részletet július utolsó napjaiban utalta el. Az illetékfizetési határozatot aug. 15-én postázták nekünk. Jó mi? Tehát kb. 2-3 hét volt. Könyörgöm még ott sem lakunk. :(
Amióta az APEH-hez került, egyre gyorsabb. Korábban nem volt szokatlan az egy év sem, de mostanában már inkább jellemző a 6-7 hónap.
Mivel vagyonszerzési illeték, csak a különbözet után kell fizetni, tehát ha el is adtál ingatlant és vettél is, úgy a kettő közötti különbözet után fizetsz, ezt nem mindig vezetik össze. Tehát ha magasabb az összeg, mint amire számítasz, nem kell infarktust kapni.
További ajánlott fórumok:
- Ha eladok egy lakást és nagyobb értékben vásárolok egy új építésű ingatlant 15 millió forintért, kell illetéket fizetnem vagy illetékmentes?
- Több hónapja vásároltam egy lakást, de nem tudunk az eladóval együtt menni a közüzemiket átíratni, ha egyedül megyek is átírják a nevemre?
- Haszonélvezőnek miért kell a lakásvásárlásnál illetéket fízetni?
- Panelprogramos lakást vásároltunk, majd az előző tulajdonos helyett mi fizettünk, követelhetem tőle az összeget?
- Az interneten vásárolt repülőjegyet hogyan kell kifizetni, ha nincs bankártyánk?
- Kinek kell kifizetni a lakás felének a nevére írását?