Ha eladok egy lakást és nagyobb értékben vásárolok egy új építésű ingatlant 15 millió forintért, kell illetéket fizetnem vagy illetékmentes? (tudásbázis)
ha 5 évnél régebben szerzett ingatlant ad el valaki, akkor nem kell adót ( SZJA-t ) fizetni, mindegy hogy mekkora " haszonnal" adja el. ez az eladót terheli.
Illetéket minden vagyonszerző fizet, 4 %-t ( kivélve a 35 éven aluli első lakásszerző fiatal, Ő csak 2 % illetéket fizet
( és kivéve a cserét, v ha az eladott és a vásárolt ingatlan értéke megegyezik.)
Sose felejtem el, kezdő ügyvéd koromban volt egy bácsi, aki 9.000.000 -s ingatlan t adott el és 2.000.000-ért vásárolt. A 7 millió után kellett fizetnie, viszonylag sok illtéket, akkor jegyeztem meg örökre..
Végre egy szakember! Tegyél már rendet a fejünkben.:))
Akkor én rosszul tudtam, hogy egyik illeték, másik adó néven, de kicsusszan a zsebből. D
a pozitiv és a negativ különbözet is illetékalap.
Csak akkor nem kell fizetni, ha egyenértékű az eladott és a vásárolt ingatlan,
Tényleg 0 ft. jött ki. Megírod majd, hogy "élesben" is így lesz-e?:)))
Én úgy írtam be, hogy 1984-ben szerezted, 2016-ban eladod, 20 000000.-ért, veszel egyet 10 000 000.-ért.
Erre kíváncsi leszek, mi tavaly eladtunk-vettünk.
30 éve volt a nevünkön, és mégis ugyanúgy ment a 4%.
De ki tudhassa' mi változott azóta. D
Ha olcsóbbat veszel,akkor ADÓT fizetsz, mert jövedelemhez jutottál. D :((
De az nem 4%, hanem /szerintem/ 16% !
Ha drágábbat, akkor ILLETÉKET fizetsz, mert gazdagodtál, ez a 4%.
Ügyes, ugye?
Mégse akar, mert a lakásszerzés éve 1994, igy 0Ft az SZJA
Igy a 4% sem játszik??
Zavaros, de majd utánajárok személesen
Basszus, több mint 2milliót akar legombolni rólam az állam
??
No ennek utánanézek, köszi
Mindenáron le akarja nyúlni a pénzecskémet az állam? :)
Csere esetén, de a topiknyitó nem cserél, hanem vesz
Értelmezésem szerint a megvett ingatlan összege után kell/ene/ a 4%-ot fizetni
Az igaz hogy a vagyonszerzési illetéklakás esetén 4%
De hogy értelmezzem ezt a részt?
"Magánszemély lakástulajdon cseréje és vásárlása esetén, ha a másik lakástulajdont a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon forgalmi értékénél kisebb, akkor illetéket nem kell fizetni."
Tehát ha én eladom a lakásomat tavaly 30millióért és jövőre, vagy az idén veszek egy olcsóbb lakást 15millióért, akkor nem kell a 4%-ot fizetni semmi után?
Tisztán gazdagodok pár millióval.
Ha drágábbat veszek akkor nem gazdagodom/vagyonosodom, hisz a féretett pénzemböl lesz a drágább ház.
Ne haragudj, elnéztem.:(( Nem jó hír, de 4% -ot kell, vagyonszerzési illeték miatt.
Mert "gazdagabb" lettél.:((
További ajánlott fórumok:
- Vennétek e elárverezett kocsit vagy ingatlant? Nem taszít?
- Egy évig nem vásárolok ruhát, kihívás lenne számodra?
- Pár forintért te is levetköznél mikor már ovodás a gyereked?
- Soha nem vásárolnék olyan ingatlant, ahol tudom hogy valaki...
- Hóeltakarítás nettó négyezer forintért
- Egy adott ingatlant hirdethet több közvetítő cég is?