Miért a fenyő a karácsony fája? (tudásbázis)
Ez mind amit írtatok és még az illata is nagyon jó!
A karácsonyfa állítás nem egyidős az ünneppel. Réges-rég a karácsonyi asztalt virágzó Borbála-ágakkal, fagyöngyből kötött koszorúval és kis tálkában hajtatott Luca-napi búzával díszítették. Ezek a díszek a hiedelmek szerint védelmet nyújtottak az ártó szellemek ellen. Az első fenyőfa, amelyet cukorkákkal, süteményekkel, papírdíszekkel díszítettek a XV. századi német földről ismeretes. A legenda szerint Luther Márton a téli erdőben sétált és gyönyörködött a csodaszép fenyőkben, ekkor annyira megragadta a nagy vallástudóst a látvány, hogy hazatérve el akarta mesélni, amit látott. Aztán gondolt egyet, inkább bevitt a szobába egy fenyőfát, és világító gyertyákkal díszítette. Így vált a karácsonyfa az év legszebb keresztény ünnepének jelképévé, Jézus születésnapjának, a szeretet, a család ünnepének díszévé. Régebben a fenyőfát mézeskalács figurákkal, piros almával, ezüst, aranypapírba csomagolt dióval díszítették. Ma már ezernyi dísz, szaloncukor ékesíti a XXI. század karácsonyfáját, változnak az ünnepi szokások, de a karácsonyfa jelzi és élteti az ünnepet.
szerintem azért mert örökzöld, tűlevelű, illatos a tuják is azok de most egy tuja hogy nézne ki a nappaliban vagy épp ott ahol a helyét kapja
én nem is akarom, végre termett kettőt
Furán is nézne ki a szobában...
talán örüljünk is milyen lenne ha almafát állítanánk a szobába minden évben :)
A gyerekem az oviba most mikulásra pont egy erről szóló mesekönyvet kapott,a lényege ugyanez volt hogy akármilyen évszak jön a fenyő mindig teljes pompájában virít.
...mert az almafát nem tudom kivágni.
Én azt olvastam valahol, hogy régen Ádám és Éva történetét adták elő karácsonykor. Jobb híján, mivel más zöld fa nem volt, a fenyőre aggadtak almát... Talán innen jön a gömbdísz...
egyszerűen beírod a barátodba, hogy karácsonyfa eredete és mqazsolázhatsz
wikipdia
Az örökzöldek tisztelete már a germán, a római, az egyiptomi vagy a kelta kultúra hagyományvilágában is ismert volt, olykor örökzöld ág, esetleg koszorú vagy fagyöngy formájában.[2]
Az ókori népek a téli napfordulót december 25-én a Napisten születésnapjaként ünnepelték. A Kr.u. 4. században a kialakuló katolikus egyház e napra helyezte Jézus születésének évfordulóját is. A karácsonyhoz kapcsolódott az ősi népszokás is, mint a feldíszített fenyőfa, amit a keresztények csak a késői középkorban vettek át.
A középkori szokás szerint egy fiatal fát vágtak ki, ez az ifjú élet feláldozását jelképezte, hasonlóan Jézushoz, aki szintén fiatalon áldozta fel életét. Sok legenda kötődik a karácsonyfához, például hogy Luther Márton állított gyermekének először karácsonyfát.[1]
én azt mondanám h mert csak ez a zöld télen :)
Iskolai feladat segítség kellene,én úgy tudom hogy azért mert ezzel szimbolizáljuk a paradicsombéli életfát,igaz vagy rosszul tudom?
További ajánlott fórumok: