Mi lenne a te saját Tízparancsolatodat? (beszélgetős fórum)
Én nem értem a Tízparancsolatot amúgy... Elvileg a keresztény tanítás legfontosabb 10 parancsa, ebből 7 tiltás van. Mi értelme tilalomfákat elhelyezni mindenhol? Negatív, tiltó üzenetek helyett lehetnének pozitív, felszólító jellegű üzenetek benne.
Például:
- Ne ölj helyett: Tartsd tiszteletben az emberi élet méltóságát!
- Ne paráználkodj helyett: Élvezzétek ki a szexualitás gyümölcseit úgy, hogy abban mindketten örömötöket leljétek és senki sem sérül benne.
- Ne lopj helyett: Állíts elő értéket, legyél tevékeny, tartsd tiszteletben az emberi tulajdont!
- Ne hazudj helyett: Mondj mindig igazad, légy őszinte.
Ez szerintem sokkal emberbarátibb és humánusabb lenne, könnyebben fogyasztható, kevésbé tiltó és rideg.
Nem igazán ismerős nekem ez, én nem tanultam vallást az iskolában anno. Átolvastam és elavult mind. A két utolsó értelmetlen, mert kívánni nem bűn. Az első 7 - nem tartom bűnnek, köztük az 5. szintén, mert az ember húsevő is.
7-8 ez viszont szerintem követendő példa kéne legyen mindenkiben !
Talán, ha tanulmányoznád a vallást, a Bibliát, az akkor élt emberek életét, a történelmet, akkor értenéd és nem tennél fel ilyen buta kérdéseket.
Ezeket a kisiskolások is ismerik már, akik jelen korban erkölcstan vagy hitoktatás keretében ismerkednek a vallással.
Ezek a kérdések, ha őszintén érdekelnek, akkor bemész egy templomba, parókiára és felteszed a kérdéseidet. Nem biztos, hogy kielégítőek lesznek a válaszok, de hiteles forrásból kapsz válaszokat.
Semmit nem kell szó szerint érteni, a 10 parancsolatot sem. Ezért ajánlom, hogy hitelesforrást keress!!!!!!
Van annak már kb. 20 éve is, amikor egyik reggel bármerre is mentünk a városban, minden lehetséges helyre ki volt ragasztva egy kis cetli. Posta ajtó, bank bejárat, üzletek kirakatára, önkormányzat, akárhova. Rajta a felhívás:
"Ne lopj, ne csalj, ne hazudj, mert a kormány nem tűri a konkurenciát!"
Sohasem tudtuk meg, kik voltak a tettesek, az is igaz, hogy kb. délre el is tűntek a tacepaók. :))
Kiegészíteném ezzel:
Naponta felesleges kérdéseket ne tégy fel a különböző közösségi portálokon, csak azért, hogy mások figyelmét magadra szegezd.
Egyet sem...
Az enyémben csak egy lenne... hogy ne árts szándékosan senkinek. Kivéve a pedofilokat, azok pusztulhatnak.
Természetesen nem muszáj velem egyetérteni, ez ilyen szabad gondolatmenet a részemről, nem vélemény, hanem inkább elmélkedés a részemről.
Várom kommentjeiteket, mit gondoltok a kérdésről.
Az én 10 parancsolat kritikám:
Uradat, istenedet imádd és csak neki szolgálj! - Melyik urat? Allahot, Buddhát, vagy Zeuszt? Vagy arról van szó, hogy Marinak életfogytiglan kell szolgálnia az urát Bélát, aki állandóan kékfoltosra veri őt és egy agresszív barom?
2: Isten nevét hiába ne vedd! - Akkor azt se lehet mondani, hogy "jajj Istenem", vagy "Úristen", vagy "Atyaég"? Vagy csak szidni nem lehet őt?
3: Az Úr napját szenteld meg! - Aki nem jár templomba, az nem jó keresztény? És aki megszenteli az Úr napját, az összes többi nap meg úgy viselkedik, mint egy tébolyult elmebeteg, azzal mi van?
4: Apádat és anyádat tiszteld! - Kitűnő: Ezt mondd azoknak, akiket kiskorában elhagytak a szülei, árvaházban nevelkedett fel, nem ismerte a szüleit, vagy a szülei agresszív alkoholista állatok és naponta verik a gyereküket. Vagy épp csak "verbálisan" terrorizálják.
5: Ne ölj! Egy hangyára rálépni gyilkosságnak számít? Vagy a csirkét leölni húsáért? Önvédelemből ölni, ha megtámadnak gyilkosság? Háborúkkal mi a helyzet? Törvényesített gyilkolászás?
6: Ne paráználkodj! Mert? Mit takar ez magában? Ha 2 ember közös beleegyezéssel, felelősen paráználkodik egymással, az miért bűn? Nem ártanak senkinek. Ha egy házaspár naponta 5-6 menetet is lenyom, az paráznaság? Vagy ha házasságon kívül van szex? Mindketten akarják, örömüket lelik benne-persze nem ész nélkül, védekeznek. Azonos nemű párok szexualitása paráznaság lenne? Miért? Senkinek sem ártanak. Orális, anális szex? Hármasban, tolni paráznaság? Miért nem lehet letépni a bujaság virágait?
7: Ne lopj! - Remek! Kezdjék a, politikusaink, akik milliárdokat lopnak, de semmi következménye. Kis lopás bűn, de a nagy lopás nem? Ha Béla ellop 1 kiló kenyeret, az bezzeg börtön. És ha Julcsa azért lopja el a 3 zsemlét, hogy ne haljon éhen szó szerint?
8: Ne hazudj! - Kegyes hazugsággal mi van? Az őszinteség nem mindig megoldás.
9: Felebarátod házastársát ne kívánd! - Mi van akkor, ha a felebarátom és házastársa hármasszexet ajánl fel, közmegegyezéssel, azaz senkinek sincs ellenére. Így senki nem csal meg senkit. Micsoda bűn tényleg....
10: Másik tulajdonát ne kívánd! - Kb ugyanaz, mint a lopás..
A Biblia pont az a könyv, amin nem illenék válzoztatni, de az más, mit tart még aktuálisnak belőle valaki, illetve mit tart be hite, vagy habitusa szerint.
Röviden, mindent változatlanul hagynék.
IV. Atyádat és anyádat tiszteld!
V. Ne ölj!
VII. Ne lopj!
VIII. Ne hazudj!
X. Mások tulajdonát ne kívánd!
További ajánlott fórumok:
- Egy jóbaráttól: "Ha te lennél az utolsó a másik nemből, inkább a saját nememből választanék"
- Véleményetekre lennék kíváncsi! Valaki kitesz egy üzenetet sajátjaként, ez milyen dolog?
- Mindenhol máshol szívesebben lennék, mint a saját életemben.
- Ha indítanál egy saját fórumot/blogot, mi lenne a téma, mi érdekelne?
- Gőzseprűt használ valaki közületek? Saját tapasztalatokra, véleményekre lennék kíváncsi... (+/-)
- Van valakinek google-nél blogja? Lenne pár kérdésem, pl. saját sablonom hogyan lehet?