Mi a különbség a CT és az MR vizsgálat között? Tapasztalatok, javaslatok. (tudásbázis)
Nekem a 6 éves fiamnak volt MRI, és CT is. Először MRI volt, ami szegénynél 1,5 órás volt, kontrasztot is kapott. Ez a cső alakú kattogó gép, amiben mozdulatlanul kell lenni. Utána 1 hónap múlva volt a CT, ami kb. csak 5 percig tartott. És igen, kimutatja a csontokat is. Nekünk ezért vizsgált
ák a gyereket, mert valamiért a combcsontja el van törve (mint egy comb-nyak törésnél), és pontosabb képet akartak róla. Ma járógépet hord, és Pestre járunk az Ortopédiára. Miskolcon tárták a karjukat, mert állítólag ilyet mint a fiamnál van még nem is láttak:( De gyógyulunk, pozitív vagyok, csak így lehet ezt bírni.
Tényleg, lőttek is valamit!
Szerintem akkoriban több anyagot kaptam, mint a profik. Csak én hivatalosan.:))
Nekem nem kellett inni, hanem vénásan kaptam egy kék löttyöt, és azzal színeztek meg.
Borzalmas vacak érzés, bár nem tart sokáig, azt hittem nem bírom ki.
A CT egy karika, amin áttolnak egy kényelmes ágyon. Előtte kell inni egy baromi rossz folyadékot, amit a tapasztalt anyókák szörppel ízesítenek. (Az enyémbe is löttyintett az egyik.)
Az MR egy olyan csőszerű, amibe fémek nélkül kell belefeküdni. Kényelmes, csak mozdulni nem szabad, s mivel szeletenként készít felvételt, kattog.
Ha fáradt vagy, jót pihenhetsz benne. De nagyon pontos diagnózist ad, megéri.
Szia
Az MR olyan dolgokat is "lát", amit a CT nem.
Nekem a gerincsérvet nézték vele, érdekes képet kaptam róla. Szeletenként fényképezte le a gerincet, így a sérv teljesen kimutatható volt.
Ki lehetett bírni, csak kicsit hangos volt, zakatolt, és aki nem bírj a bezártságot, annak szörnyű lehet, mivel csőszerű valamiben kellett feküdni.Valami jó dologra kell gondolni közben, és a szemedet be kell csukni, akkor nem érzékeled, hogy hol vagy.
Szia!
Ha jól tudom,akkor a CT a szervek felépítését vizsgálja/pl:nagyság,szerkezet,stb/.
Az MRI pedig a működésüket.
Lehet esetleg ,hogy rosszul tudom,de így emlékszem.
Személy szerint nekem CT-t csináltak,szerintem nagyon rossz volt,de kimutatott valamit a májamon,milliméter pontosan.
A húgomnak viszont MRI-t csináltak a fején,és neki az agyi tevékenységet nézték,mert nagyon fiatalon erős ,migrénes fejfájása volt.
Remélem tudtam picit segíteni.
Szia!
A CT nem annyira alapos mint az MR, vagyis a kiebb dolgokat nem biztos, hogy 100%-ra felismeri.
További ajánlott fórumok:
- A szellem és a lélek ugyanaz? Ha nem, mi a különbség a kettő között?
- Mi a különbség a sima Xanax és a Xanax SR között?
- Mennyi a normális korkülönbség férfi és nő között, ha a férfi idősebb?
- Szerintetek mennyi az ideális korkülönbség két testvér között?
- Mi a különbség a CT és az MR vizsgálat között?
- Tudja valaki, hogy mi a különbség a petefészek átjárhatósági vizsgálat (HSG) és a petefészek átfúvás között?