Mennyire fontos a só? (beszélgetés)
Húsz éve csak desztilált vizet és tiszta parajdi sót fogyasztok...
Sokat tanultam Tejfalussy Andrástól:
HELYESEN SÓZÁS
ÉS TISZTA IVÓVÍZ
Mert a víz az nem? Hol ihatsz már szabadon vizet. A földmélyéből kell azt is kiemelni komoly technikával. Vagy tisztítani kell a folyók vizét.
Ne hasonlítsuk össze a többezeréves múltat a jelennel. Voltak, vannak sólelőhelyek is szabadon.
Ne ezen rágódj mi volt többszázezer évvel ezelőtt, gondolj az evolúcióra. Nem az volt régen és nem az van most. Az emberek régen nem éltek eddig , ne is menjünk vissza az őskorba, elég, ha at egyiptomi múmiákig megyünk vissza.
Nézd, puding próbája az evés, nálad meg a só elvonása. Majd kiderül hogyan reagálsz rá, csak másokon ne akarj kísérletezni az a lényeg, a saját testeddel meg a belátásod szerint jársz el.
4-5, lehet több éve is néztem egy filmet, hogy nagy sódarabokkal szórják be a csokoládét Amerikában, mert jobban kihozza az ízt. Azóta már nálunk is kapható a sóskaramella.
Amit nem láttam édes pörcöt, az előbb említett filmben láttam azt is.
A kőolaj miért van a föld alatt?
És a halak?
Igazából nem tudhatjuk, hogy pontosan mennyit fogyasztunk, több grammot lehet tévedni. Van a zöldségekben, gyümölcsökben, minden élelmiszerben, alapanyagban. Csak azt tudnánk mérni, amit magunk teszünk bele, de pl. azt nehéz, hogy ebből mennyit eszünk meg. Mérni kellene a teljes főzött mennyiséget, abból mennyit eszünk, mekkora az 1 tányérra jutó? Eléggé bonyolult.
Magam részéről megelégszem azzal, hogy igyekszem nem elsózni az ételeket.
A bronzkorszakban már megindult a kősó fejtése.
Amikor a kereskedelem megindult fontos csereeszközzé vált.
A vízháztartás, a csontfejlődés, az idegrendszer és az emésztés számára is fontos, valamint az immunredszer számára is fontos.
A nátrium az egyetlen anyag, amit az állatok is érzékelnek, ha hiány van belőle. Ezért céltudatosan keresik a lehetőséget, hogy az egyensúlyt helyreállítsák. Ha az állatok nem jutnak elég sóhoz, földet esznek, vagy fát harapdálnak. Ha jársz vadetető környékén láthatod, sót tesznek ki nekik, amit nyalogathatnak. Ők ösztönösen eszik, mert kell a szervezetüknek.
Szerintem ne felesleges ezt túl gondolni, ha úgy érzed elég, amit a növényi táplálékkal beviszel, ne sózz, majd a szervezeted jelezni fogja, ha kell és kívánni fogod,
Te magad írod: két véglet van. Van, aki szerint egészséges a túlzott sófogyasztás, van aki szerint nem. Ezzel is úgy vagyunk, mint a legtöbb dologgal. Meg kell találni az arany középutat.
Van egy magyar népmese: A só. Ismered? A legkisebb királykisasszony úgy szereti az apját, mint az emberek a sót.
A só ízfokozó. Nélküle az étel íztelen. Tehát szükséges.
Aztán, hogy ki hogyan és mennyit sóz, azt döntse el mindenki maga. Hiába az ajánlások, ha valakinek más a meggyőződése, akkor úgyis aszerint fog sózni, ahogy neki ízlik az étel.
Egészséges ember szerintem nem is igazán figyel oda az ajánlásokra.
Anyukám például annak idején megsózta a paradicsomot is, amikor vajas kenyérhez ettük. Van abban valami, hogy még jobban kihozta az ízét. Legalábbis nekem nagyon ízlett. Néha mai napig megsózom, ha úgy tartja kedvem.
További ajánlott fórumok:
- Empátia - mennyire fontos tulajdonságunk?
- Szerintetek mennyire fontos, hogy valakinek legyen legjobb barátnője? Neked van?
- Technikaóra, mennyire fontos?
- Kit mennyi idő után vitt haza a barátja? És mennyire fontos ez?
- Csókolózás, mennyire fontos
- Mennyire fontos a pasiknak, hogy a barátnőjüket a társadalom csinos, jó nőnek tartsa?