Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás? (tudásbázis kérdés)
Szia!
Én is lelki nyavalyák miatt kezdtem paleózni 2 hónapja és mintha kicseréltek volna!
Ne azon tördd a fejed,hogy mit nem ehetsz,hanem hogy mennyivel jobban leszel!!!
10 év gyógyszerszedés,kínlódás után nem nagy "áldozat" lemondani néhány ételcsoportról a gyógyulásod érdekében!
Sok sikert:-)
Csicsóka és burgonya között semmiféle rokonság nincs. Csicsókát egyébként rehabilitálták paleo szempontból.
A burgonya ilyen formában még biztos nem létezett az ősember idejében, (pláne nem európai őseink környezetében, mivel amerikai növény) de a rokonait sem igen gondolom, hogy fogyasztották, maximum ha transzba akartak esni. A burgonyafélék családjában ui. igen sok olyan faj van, ami súlyosan mérgező:ebszőlő, feketet csucsor, nadragulya, beléndek, csattanó maszlag, dohány. De a burgonyának sem tanácsos megeni a termését, ami a föld felett a száron nő, mert az is súlyosan mérgező. Engem komolyan elgondolkodtat, hogy ha egy növénynek van nagyon mérgező része, akkor hogyan lehet a többi része ehető.
Ha utánaolvasol a burgonya meghonosítása hogyan is történ t Európában. Hááát nem ment egyszerűen,az emberek nem nagyon akarták fogyasztani.
a paleolit étrend lényege az, hogy "ősi" táplálékokat engedélyez.
Margarint nem evett az "ősember"
a tej pedig a szervasmarha kis bocikájának való anyatej..felnőtt ember pedig nem iszik anyatejet, nem? pláne más állatét!
A laktózmentes tej csak annyival jobb a másik tejnél, hogy nincs benne a laktóz. A laktóz tejcukor. A laktáz enzimünk lebontja. Akinek ez a laktáz enzim nem működik, vagy csak kevés van belőle puffad és hasmenést kap a tejtől. Természetesen a laktózmentestől nem.
De a laktózmentes tejben is benne van még minden egyéb. Pl a hormonok, amik a hormonspecifikus rákok (méhnyak, mell, petefészek, here, prosztata) kialakulásában nagymértékben közrejátszanak; a savó, ami a tej által kiváltott nagy inzulinválaszért felelős, és persze ott a kazein, ami felelős lehet autoimmun folyamatok beindítátáért.
A margarinok és az étolajak hidrogénezett zsírok. Transzzsírok. Semmi mást nem csinálnak velük, csak annyit, hogy a molekuláikban térben egyetlen hidrogénatomot elforgatnak és így megváltozik a tulajdonságuk. Pl. Folyékonnyá válnak, vagy nem avasodnak.
Ezzel csak az a baj, hogy a szervezet ezekkel a zsírokkal így nem bír mit kezdeni. Mivel a zsírok mindenhez kellenek, az agy felépítéséhez, a sejtmembránokhoz, a hormonok szintetizálásához nagy baj, ha hibás építőanyagból kelll kiindulni.
Pl. ha házat építesz éd rendelsz egy teherautó téglát, de a téglákban se derékszögű sarok, se egyenes él nincsen, akkor a falad is olyan lesz amilyen. Ugyanígy van zzel a szervezet, ott a sok zsír de nem tudja belőle normálisan elvégezni az építkezést. Pl az erek törékennyé válnak.
Miért nem engedi a tejet?Laktózmenteset sem?
Növényi margarinokkal az egyszerűekkel mi a baj?