Márványos tetejű süti recept
90 perc
A Márványos tetejű süti hozzávalói:
Tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg sütőmargarin
1 cs sütőpor
10 dkg porcukor
1 egész tojás + 1 sárgája
tejföl -amennyit fölvesz (kb. 6 ek)
Karamellkrémhez:
45 dkg cukor
8 dl tej
5-6 ek liszt
15 dkg margarin
Mázhoz:
1 tojásfehérje
10 + 2 dkg porcukor
2 dkg kakaó
3 ek víz
A Márványos tetejű süti elkészítési módja:
Tészta elkészítése: Először is összegyúrjuk a linzertésztát. A tejfölt óvatosan adagoljuk bele, nyújtható tésztát kell kapnunk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s egymás után, szép sorjában az összes harmadot 3 mm vastag lappá nyújtjuk. Gáztepsit megfordítunk, fenekére sütőpapírt terítünk, és arra ügyeskedjük rá a tésztalapokat, az utolsó simításokat már ott végezzük el. (A tepsi mérete a süti mennyiségétől függ.) Előmelegített sütőben egyenként 10-10 perc alatt megsütjük a lapokat. Krém elkészítése: Közben nekiállhatunk a krémnek. A cukrot zsemleszínűre pirítjuk (ha marad benne pár csomó, nem baj, később felolvad), a tejet 1 dl kivételével felforraljuk. A maradék tejbe csomómentesen elkeverjük a lisztet, majd a hideg masszát a forró tejbe keverjük. Az egészet addig melegítjük, míg újra felforr. Ezután a cukor alatt takarékra vesszük a lángot, s lassan felengedjük a forró tejjel. Vigyázat, bugyborékol, spriccel! Miután alaposan elkevertük, ismét nagy lángra kapcsolunk, s besűrítjük a karamellkrémet. Ha besűrűsödött, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a margarint. Összerakás: Mikor a tészta lapjai és a krém is kihűltek, utóbbit két részre osztjuk, s megtöltjük vele a három lapot. A mázhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral (nem kemény hab lesz belőle), és a süti tetejére kenjük. 2 dkg porcukorból, a kakaóból és a vízből masszát keverünk, és felfőzzük, ebből lesz a márványozás. A márványozás a következőképpen zajlik. A süti egyik sarkából kiindulva átlós csíkokat csorgatunk a kakaós mázból a fehér alapra, egymástól 2 cm-es távolságra. Ezután késünk lapjával ugyanilyen csíkokat húzunk, csak éppen egy szomszédos sarokból kiindulva. Új csíkjaink tehát merőlegesek az eredetiekre. Végül, szintén a kés lapjával az eredeti kakaócsíkokkal párhuzamosan, az első sarokból kiindulva újra becsíkozzuk a sütit. (Az első húzogatástól "kockás" lesz a minta, a másodiktól kis hurkok keletkeznek.) 180C-on sütjük.
A márványost 2-3 napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon, a máz pedig megszáradjon. Ezután szeletelhető, és fogyasztható.
Előkészület:30 perc
Sütés:30 perc
Főzés:30 perc
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 4a04e04193, 2011. jan. 12. 12:00
A márványos tetejű süti elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.