Marhapörköltet szeretnék főzni (beszélgetés)
Lehet, hogy mindegyikből egy kicsi.
A lényeg, hogy jó lett.
Én sem, csak sót hagymát, köménymagot és paprikát. Nagyon finom szokott lenni így is.:)))
Bort sem. Azt mellé fogyasztom.:DDD
Bocsi, hogy belekotyogok, de szerintem a marha pörköltre nem szabad a paprikát beletenni csak mielőtt majdnem megfőtt, mert nem piros, hanem barna lesz a leve. A másik. Nem szabad szétfőzni, nem úgy mint itt az egyik kedves hozzászóló írta.
Szerintem annak nincs jelentősége, hogy lassú tűzön főzzük. A kocsonyát szokták lassú tűzön főzni, épp azért, hogy tiszta maradjon a leve. Itt nem ez a cél.
Sziasztok!
Én épp tegnap főztem meg életem első marhapörköltjét.
Lábszárból! A vendégek 2x ettek! :)
Én is vörösborral fejeztem be! Liszt nélkül is nagyon jó sűrű szaftja lett!
20-25 dkg vöröshagymát vettem kg-onként.
Jól megdinszteltem zsíron , aztán a felkockázott húst fehéredésig pörköltem, majd rászórtam az őrölt paprikát. Vízzel felöntöttem, hogy ellepje. Őrölt -köményt, -borsot,sót, szórtam bele, egy kanálka paradicsompürét. Aztán fedő alatt puhítottam.
Amikor puha lett, akkor adtam hozzá a bort.
Nagyon finom lett!
Sok sikert Moncsy, bármelyiket is választod!
Mindegyik recept nagyon izgalmas ízeket rejt!
Békés ünnepeket Mindnyájatoknak!
Érdekelne az a tuti köret recept, gyakran főzök és unom már mellé a főtt krumplit.
Köszi!
Egy kicsi füstölt szalonnát kockázz le és piríts meg olajon, de csak keveset az íze kedvéért. Mikor kisült a zsírja szedd ki belőle. Rakj bele felkockázott hagymát (kb 1kg kell a 3kg húshoz) és sózd meg mert akkor nem pirul, hanem dinsztelődik. Mikor már szépen megpuhul rakj hozzá paprikát apróra vágva, lényeg, hogy a csumáját is vágd bele, mert az is sűrűsíti. Mikor már ez is rottyant vele egyet-kettőt, tegyél bele ugyanannyi szem paradicsomot hámozva, kockázva, mint ahány paprikát (sztem ehhez 3-3 db elég lesz max 4-4, ha kicsik)mikor elforrt a leve önts rá vizet, forrald le róla lassan a vizet és öntsd fel újra. Mikor a második vizet is elfőtte vagyis zsírjára pirult rakj rá pirospaprikát és keverd el alaposan majd azonnal öntsd fel vízzel, de gyorsan mert keserű lesz. Utána fűszerezd ízlés szerint (én són és borson kívül semmit nem szoktam bele tenni, mert a hús íze így érvényesül igazán) Lényeg, hogy nagyon lassan főzd míg puha nem lesz.
Macerás, de én így szoktam csinálni és mindig fini szokott lenni.
Ok!
Akkor leírom én hogy szoktam csinálni, de légyszi majd írd meg, hogy sikerült.
Előszöris milyen húsod van, mert nem mindegy milyen. Úgy értem melyik része?
csak mint a sima pörköltet, jó sok hagymát párolj előre, aztán bele a húst, azt is párold a saját levében. ha nincs csontos része, én szoktam egy csipetnyi lisztet pirítani a paprikával, mielőtt felöntöm, akkor sűrűbb lesz. ha van benne csont, az már maga sűríti.
babérlevél, bors, ételízesítő, aztán lassan rotyogtatni, míg szét nem fő a hús.
nem tudom hány személyre főzöd, a 3 kg hús elég soknak tűnik. kb 20-25 dkg per fő egy adag.
egyszerűbb módja, bár kevésbé házias ízű, ha boltban kapható pörkölt alapot használsz!
Hali!
Segítek, ha akarod és olyan marhapörit készítesz, hogy mind a 10 ujjukat megnyalják! Mire vagy kíváncsi?