Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hóhelyzet régen és ma fórum

Hóhelyzet régen és ma (beszélgetés)

26. Enissa (válaszként erre: 24. - Amaunet)
ma 13:57
A fonott kosár mi célt szolgált?
25. Piroska52 (válaszként erre: 12. - Csicsi25)
ma 13:56

1987 január, Erdélyben voltunk. Alig tudtunk hazajőnni. 24 órát késtek a vonatok.

Hazaértünk, az udvarban derékig ért a hó.

ma 13:41

Emlékszem, egy télen lovas szánon mentünk egy nagybátyánkhoz egy közeli faluba. Egy óriási fonott kosár volt a talpakra erősítve.

A lovak nyakában csengő, mi plédekbe bugyolálva.:)

ma 13:37

Gyermekkoromban a katonák harckocsikkal ásták ki a falut a hóból és hoztak kenyeret.

Bár sokan sütöttek még akkoriban. A nagymamám is.

Itt reggelre 10cm-es hó esett. Egy órára elállt, de most megint szakad.

Sajnos, ez nem fog megmaradni. Latyak, sár lesz belőle.

22. globus (válaszként erre: 18. - Csicsi25)
ma 12:13
Azért tud bajt okozni, ha fagyott, jégcsapok főleg.
21. Shukran (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
ma 12:09

Sehogy. Otthon maradtak, vagy gyalog, tökigérő hóban mentek.

A 70-es években busszal, 20 km-re jártam dolgozni.

Ha elakadt a hóban a busz, a férfi utasok leszálltak a sofőrrel együtt,

és segítettek a hólapátolásban, utána meg megtolták a buszt, hogy elinduljon.

Az iskolában is igazolt hiányzásnak számított, ha nem tudtunk bemenni a városba a hó miatt.

Kollégista voltam Pesten, és egyik télen annyi hó esett, hogy nem közlekedtek a vonatok.

Nem tudtam hazautazni téli szünetre, mert a buszok sem közlekedtek arrafelé.

Egy hétig a kollégium egyszemélyes árva lakója voltam, szentestére értem haza.

De nem csináltunk ekkora hűhót a havazás miatt, mint mostanában hallani.

Hiába na, az én korosztályom nem az a "tápos csirke", mint a mai ifjúság.

20. xochipilly (válaszként erre: 17. - Tündike40)
ma 11:40
Veszélyes bizony, pláne hegyvidéken amikor leesik éjszaka vagy 10 centi hó... Szerencsére ezúttal nem fagyott rá a külső lépcsőkre (60-70 lépcsőfok) de a latyakban sem életbiztosítás fel-le sétálni rajtuk.
ma 11:31
Nekem akkor is nagy "kedvencem" az a bizonyos sms, hogy szálljunk át másik kocsiba 🤣
ma 11:30

A "vigyázzatok magatokra" és a veszélyről beugrott egy újabb történet a '90-es évek közepéről.

Ebédszünetben sétáltam a városban. Mondjuk nálam a séta elég tempós szokott lenni, úgyhogy szedtem a lábaimat rendesen. Menet közben nézegettem a kirakatokat, de nem álltam meg.

Akkor is elég nagy hó volt. Bár a járdák le voltak takarítva, a háztetőkön vastagon állt a hó és éppen olvadás volt. Szóval tempósan sétálok, egyszercsak az orrom előtt a háztetőről egy jó nagy kupac hó zúgott le a járdára! Egy pillanatra megállt bennem az ütő!

Ha két lépéssel előrébb vagyok, pont a nyakamba szakad. Mázlim volt, hogy nem talált telibe! :)

ma 10:59
itt is leesett éjjel az idei első hó. szép,de veszélyes is lehet. vigyázzatok magatokra.
16. ,zumba
ma 10:14
Vigyázzatok magatokra, mert a szépsége mellett veszélyt is hordoz magában!(az utak, leszakadó ágak, tetőkről lecsúszó hótömbök)
15. ,zumba (válaszként erre: 9. - Hoxa)
ma 10:11
Igen komoly hóhelyzet volt akkor, ezért is emlékszünk jobban arra az évre.
14. ,zumba (válaszként erre: 12. - Csicsi25)
ma 10:04
Már nem esik. 9cm hó borítjatérségünket. Építettünk az előbb egy kicsi hóembert..
ma 09:54

Én bakonyi lány vagyok, Eplénytől pár km-re laktunk. A 80-as 90-es években mindig hatalmas hófal volt hónapokig az utak mellett. Reggelente volt, hogy nem tudtuk az ajtót se kinyitni, annyira belepte a hó. Illetve még arra emlékszem, hogy apukám csak egy kis utat ásott ki a kapuig. Hely se volt, hogy félrelapátolja.

Az elmúlt 10 évben meg küzdenek Eplényben hóágyúkkal, hogy lehessen síelni.

ma 09:46

Igen, '87-ben volt az a hatalmas havazás. Gimibe jártam és pár nap hószünetet rendeltek el. Nagyon élveztem, hogy nem kell suliba menni :)

Később, a '90-es évek közepén már városban éltem a férjemmel. Többször is előfordult, hogy nem tudott feljönni a dombra a busz. Ilyenkor le kellett gyalogolni a térdig érő hóban egy másik megállóhoz, ahonnan közlekedtek a buszok. Most is emlékszem, ahogy az emberek a hófúvásban, térdig érő hóban lépkednek - azaz emelgetik a lábukat, mert akkora hóban elég nehéz volt a gyaloglás :) Ez nem tudom pontosan melyik év volt, de azt hittem, örökké havazni fog már. Néztem ki a melóhelyemről az ablakon és szörnyülködtem hogy már megint, és megint és még mindig szakad a hó. Aztán másnap, harmadnap és csak szakadt. Pfúúú, de utáltam! :)

Aztán 2000-2001-ben, amikor a nagyobbik fiam pici volt, még nem volt egy éves sem. El kellett mennem az automatához pénzt felvenni. Akkor is hasonló hófúvás, térdig érő hó. Gyerekkel a karomon még nehezebb volt lépkedni, pedig párszáz méterre volt csak az automata. Nem sokkal az automata előtt útközben volt egy cukrászda, ahol ismerősök voltunk, így be tudtam adni arra a pár percre a gyereket, amíg megfordulok. Aztán ugyanígy, karomban a gyerekkel haza.

A mai fiatalok el sem tudják képzelni, milyen nehéz az olyan magas hóban lépkedni. Mondjuk nekem nem is hiányzik! :)

Amúgy felétek esik a hó? Mert nálunk hajnal óta csak eső esik, de jól megvagyunk hó nélkül, úgyhogy ne is essen! :)

11. xochipilly (válaszként erre: 9. - Hoxa)
ma 09:42
Anyukám mindig meséli, hogy a katonákat vezényelték ki havat lapátolni. Ő 9 hónapos terhes volt a testvéremmel, végül éjszaka a tükörjégen mínusz tizenvalahány fokban vitte a "roham"kocsi a kórházba mikor beindult a szülés. Szerencsére "csak" 5 kilométert kellett megtennie, az se volt egyszerű de végül minden jól alakult 🙂
10. globus (válaszként erre: 8. - ,zumba)
ma 09:34
Mindenki ezt mondja, de volt egy korábbi év, talán 1980 vagy 81? Az biztos, hogy vasárnap este kezdődött, később nagy szél is lett, torlaszokat összehordott.
9. Hoxa (válaszként erre: 8. - ,zumba)
ma 09:29
Sosem felejtem el azt a telet. A kutyáért expedíciót indítottunk, ki kellett ásni a kutyaolból reggel :) A hófal nagyobb volt, mint én. Csak egy csapásnyi ösvényt ásott apám. Tank hozta a kenyeret a boltba nem tudom hány nap múlva.
8. ,zumba (válaszként erre: 7. - Globus)
ma 09:24
Talán 1987-et írtunk akkor.
7. globus (válaszként erre: 4. - Hpetra22)
ma 09:16
Falun laktam akkor. A falvak " elvágódtak" a világtól. Nem járt busz, autó, nem szállítottak árut s boltba sem. Iskolások, dolgozók otthon ragadtak, de nem keresték őket, mindenki megértette a helyzetet. Úgy emlékszem, 4-5 nap múlva kiszabadítottak a hófogságból, megindult a közlekedés.
6. ,zumba (válaszként erre: 4. - Hpetra22)
ma 09:07
Én helyközi busszal utaztam a munkahelyemre.(nem hegyvidék) Volt, hogy késett, de nem ijedtünk meg. Meleg kabát, sál, sapka, kesztyű és jó meleg csizma. Áramszünet is volt, mert leszakadt a hó súlya alatt a vezeték és kibírtuk.
ma 08:53
Anno, sokszor Erzsébet napra leesett a hó, és szinte az áprilisi hőolvadásig jelen volt. A közterületesek fel voltak készülve erre az időjárásra, volt bőven hókotró, személyzet, akik az utakat takarították. Amikor hirtelen nagy mennyiségű hó esett, lehetett jelentkezni havat lapátolni. Mivel mostanában ritkán esik hó nálunk, így gondolom csak minimális eszközök állnak rendelkezésre.
ma 08:37
És a vonatok, buszok?
3. hpetra22 (válaszként erre: 2. - Asztanaviszta)
ma 08:37
De akkor hóban ők is elakadtak, hiába voltak kevesebben, nem?
2. asztanaviszta (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
ma 08:35
Tizedannyi és jóval kisebb teljesítményű autó járt az utakon.
ma 08:31
Azon gondolkodtam ma reggel sz időjárást látva, hogy régen, pl a 80as években, hogy a viharba' közlekedtek télen az emberek? mikor Sokkal többször sokkal több hó esett télen...

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook