Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hóhelyzet régen és ma fórum

Hóhelyzet régen és ma (beszélgetés)

1 2
nov. 23. 07:31
A 87'-re én is emlékszem.
nov. 22. 21:01
Van még olyan emlékem is 1985. januárból, hogy a középiskolában szénnel és fával fűtöttek minden tantermet. Annyira hideg volt januárban, hogy a kéményből nem tudott szinte a füst kimenni, ezért füstölt minden kályha. Rendkívüli "fagyszünet" volt. A mai tapasztalatom az volt, hogy mi egy kis borsodi, határszéli városban élünk, de annak is a város szélén, de 7 óra körül már teljesen le volt az út tisztítva, lesózva minden, de olyan helyen élünk, ahol az utca két oldalát nemcsak a közút, hanem egy rét és plusz egy kisebb belső út választja el egymástól, és a rét előtt van egy hosszú járda. Mire mentünk dolgozni már teljesen le volt takarítva, a buszmegállók, járdák tiszták voltak negyed nyolckor. De mire a városközpontba értünk, ott már nem ez volt a helyzet. Iskolában dolgozom, az iskola felé vezető járdák csúsztak, semmilyen takarítás nem volt, nem láttam egyetlen munkást sem, míg a mi családi házas övezetünkben minden rendben működött. a lányom egy megye székhelyen él, ott semmi nem volt reggelre eltakarítva, se út, se járda, gondolkozott, hogy autóval, vagy gyalog menjen inkább. Pedig napokkal előre jelezték a havat.
41. cilabogyó (válaszként erre: 8. - ,zumba)
nov. 22. 20:47
Az a tél emlékezetes volt. Amikor tankokkal vitték szülni a nőket bizonyos helyekről. De én is falun éltem, hegyvidéken, de mindenki megértette, ha késtünk, ha nem tudtak a gyerekek eljutni az iskolába. A férjem akkor volt katona.
40. globus (válaszként erre: 38. - Channa*)
nov. 22. 19:50

Aztán eltelt 1 óra és már magától is elolvadt szinte az egész:DDDD

Ja, mindig azt mondják, nem kell azt elhordani. Majd elviszi, aki hozta 😀

nov. 22. 19:46
Én mindig bejárós voltam, suliba, munkába is. Megszoktam, hogy jól fel kell öltözni, mert bármi megtörténhet. Sokszor késett a busz, volt, hogy nem tudott a faluba feljönni, le kellett gyalogolni a falu végére. Megtörtént, hogy kimaradt járat, néha sokáig kellett várni. És olyan is volt, hogy árokba fordult a buszunk, olyankor jobban tettük, ha hazagyalogolunk, ami néha sok kilométer volt a hidegben, hóban. De még mindig jobb volt, mint várni a bizonytalan pótlóbuszra, hiszen akkor még nem volt mobiltelefon, hogy segítséget tudjanak kérni.
nov. 22. 18:14

Itt Pesten a 87-es nagy havazásnál, szerintem nem volt túl nagy a hó, de mint tudjuk itt már az 1 cm-es is gondot okoz.

A hókotrók minden évben szeptemberben felvonulnak. Láthatjuk, hogy léteznek, aztán amikor leesik a hó, akkor már nem látjuk őket.

Tehát, szerintem 20-30 cm-es volt a hó itt Pesten, de megállt az élet. Alig tudtak közlekedni a BKV járatok. Illetve, mint tudjuk az összes egyébként nem autózó, elővette a kocsit és csúszkált összevissza, mert a kéthetente 1 vezetőnek, nincs rutinja az ilyen időhöz.

Amikor az a nagy hó esett, akkor a buszra kb. 1 órát vártam, majd a másikra szintén, de valahogy beértem a munkahelyemre;)

Annak idején a nagymamám is Pesten lakott kertes házban, és amikor hóesés volt, akkor az apukám reggel az első busszal ment hozzá, kb. 2 órát bkv-zott, ellapátolta a havat, majd bement dolgozni, meló után újra ment hozzá lapátolni, majd kb. 2 óra alatt hazaért. Mi is Pestiek vagyunk.

Én ma reggel, tanulva a tavalyi hóból, kávé után kimentem. Leráztam a fákról a havat és a hintaágy tetejéről is. A kerti pavilon összedőlt, az kuka, majd ellapátoltam a havat a ház előtt és a kertben is.

Aztán eltelt 1 óra és már magától is elolvadt szinte az egész:DDDDD

Vidéken nem tudom, hogy milyenek a nagy havazások.

De ma legalább foghatták a vonatok késését a hóra:DDDDDD

37. Érdekes73 (válaszként erre: 12. - Csicsi25)
nov. 22. 16:10
A 2000.es hófúvásnal én is ovis gyerekkel próbáltam hazajutni. Sokára jött a busz az utasok a kis fedett nyitott megálloban fagyoskodtak. Nálunk több kamion elakadt így gyalogoltunk is. A gyerek jobban bírta mint én. Nem lettünk betegek de baromira átáztam fáztam.
36. Érdekes73 (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
nov. 22. 15:37
Kevesebb autó volt ...
35. Piroska52 (válaszként erre: 34. - PöttyösPanka)
nov. 22. 15:35
Van ahol készültek.
34. PöttyösPanka (válaszként erre: 33. - Piroska52)
nov. 22. 15:26
Nálunk reggelre le voltak kotorva az utak.
nov. 22. 15:18

Napok óta mondják, péntekre itt a hó.

A szomszédba itt aludtak a kicsik,mert anyának készülni kell hajnalban indítani a hókotrót.

És itt is volt a hó az èjjel.

Máshol nem szóltak, hogy esni fog?

32. birebora (válaszként erre: 29. - ,zumba)
nov. 22. 15:11
Napok óta előrejelezte a meteorológia.
31. spann (válaszként erre: 11. - Xochipilly)
nov. 22. 14:47

'80 januárban két hetet töltöttem a szülészeten (így utólag mondhatom) fölöslegesen. Bekéredzkedtem, mert egy Tolna megyei pusztán laktunk, és nagyon tartottam attól, hogy majd nem érek be időben (40 km) vagy egy tankban kell szülnöm, ki tudja, milyen idő lesz.

Aztán nem volt semmi vész, +10 fok volt, se hó, se szél.

30. spann (válaszként erre: 23. - Amaunet)
nov. 22. 14:41
Gyerekkoromban szénszünet is volt. Nagy öröm, nem kellett menni iskolába.
29. ,zumba (válaszként erre: 28. - ,zumba)
nov. 22. 14:16
A buszokat üzemeltetőket elfelejtették értesíteni a mai nap időjárásról.
28. ,zumba
nov. 22. 14:12
Azért elég bosszantó, hogy sima vizes úton még délután sem érkezik meg a buszjárat...nincs lefagyva, csak vizes.(síkvidék) Mi lenne, ha az előbbiekben leírt hóhelyzet újra bekövetkezne? Felkészültek, látszik.
27. Amaunet (válaszként erre: 26. - Enissa)
nov. 22. 14:06

[link]

Így képzeld el a kosarat! Ez vesszőből volt fonva.

26. Enissa (válaszként erre: 24. - Amaunet)
nov. 22. 13:57
A fonott kosár mi célt szolgált?
25. Piroska52 (válaszként erre: 12. - Csicsi25)
nov. 22. 13:56

1987 január, Erdélyben voltunk. Alig tudtunk hazajőnni. 24 órát késtek a vonatok.

Hazaértünk, az udvarban derékig ért a hó.

nov. 22. 13:41

Emlékszem, egy télen lovas szánon mentünk egy nagybátyánkhoz egy közeli faluba. Egy óriási fonott kosár volt a talpakra erősítve.

A lovak nyakában csengő, mi plédekbe bugyolálva.:)

nov. 22. 13:37

Gyermekkoromban a katonák harckocsikkal ásták ki a falut a hóból és hoztak kenyeret.

Bár sokan sütöttek még akkoriban. A nagymamám is.

Itt reggelre 10cm-es hó esett. Egy órára elállt, de most megint szakad.

Sajnos, ez nem fog megmaradni. Latyak, sár lesz belőle.

22. globus (válaszként erre: 18. - Csicsi25)
nov. 22. 12:13
Azért tud bajt okozni, ha fagyott, jégcsapok főleg.
21. Shukran (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
nov. 22. 12:09

Sehogy. Otthon maradtak, vagy gyalog, tökigérő hóban mentek.

A 70-es években busszal, 20 km-re jártam dolgozni.

Ha elakadt a hóban a busz, a férfi utasok leszálltak a sofőrrel együtt,

és segítettek a hólapátolásban, utána meg megtolták a buszt, hogy elinduljon.

Az iskolában is igazolt hiányzásnak számított, ha nem tudtunk bemenni a városba a hó miatt.

Kollégista voltam Pesten, és egyik télen annyi hó esett, hogy nem közlekedtek a vonatok.

Nem tudtam hazautazni téli szünetre, mert a buszok sem közlekedtek arrafelé.

Egy hétig a kollégium egyszemélyes árva lakója voltam, szentestére értem haza.

De nem csináltunk ekkora hűhót a havazás miatt, mint mostanában hallani.

Hiába na, az én korosztályom nem az a "tápos csirke", mint a mai ifjúság.

20. xochipilly (válaszként erre: 17. - Tündike40)
nov. 22. 11:40
Veszélyes bizony, pláne hegyvidéken amikor leesik éjszaka vagy 10 centi hó... Szerencsére ezúttal nem fagyott rá a külső lépcsőkre (60-70 lépcsőfok) de a latyakban sem életbiztosítás fel-le sétálni rajtuk.
nov. 22. 11:31
Nekem akkor is nagy "kedvencem" az a bizonyos sms, hogy szálljunk át másik kocsiba 🤣
nov. 22. 11:30

A "vigyázzatok magatokra" és a veszélyről beugrott egy újabb történet a '90-es évek közepéről.

Ebédszünetben sétáltam a városban. Mondjuk nálam a séta elég tempós szokott lenni, úgyhogy szedtem a lábaimat rendesen. Menet közben nézegettem a kirakatokat, de nem álltam meg.

Akkor is elég nagy hó volt. Bár a járdák le voltak takarítva, a háztetőkön vastagon állt a hó és éppen olvadás volt. Szóval tempósan sétálok, egyszercsak az orrom előtt a háztetőről egy jó nagy kupac hó zúgott le a járdára! Egy pillanatra megállt bennem az ütő!

Ha két lépéssel előrébb vagyok, pont a nyakamba szakad. Mázlim volt, hogy nem talált telibe! :)

nov. 22. 10:59
itt is leesett éjjel az idei első hó. szép,de veszélyes is lehet. vigyázzatok magatokra.
16. ,zumba
nov. 22. 10:14
Vigyázzatok magatokra, mert a szépsége mellett veszélyt is hordoz magában!(az utak, leszakadó ágak, tetőkről lecsúszó hótömbök)
15. ,zumba (válaszként erre: 9. - Hoxa)
nov. 22. 10:11
Igen komoly hóhelyzet volt akkor, ezért is emlékszünk jobban arra az évre.
14. ,zumba (válaszként erre: 12. - Csicsi25)
nov. 22. 10:04
Már nem esik. 9cm hó borítjatérségünket. Építettünk az előbb egy kicsi hóembert..
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook