Mákos szelet recept
A Mákos szelet hozzávalói:tésztához: 30 dkg liszt, 22,5 dkg margarin, 1 tojássárgája, 1-2 ek. tejföl
töltelékhez: 40 dkg darált mák, 30 dkg cukor, 3 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 1
citrom, 1 vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 3 ek. baracklekvár
A Mákos szelet elkészítési módja:
a tésztához valókat összegyúrjuk, 2 részre osztjuk 2/3-1/3 arányban, és hideg helyre tesszük. A mákot a cukorral, kis pohár vízzel sűrűre főzzük, langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a vajat, tojások sárgáját, citrom héját, levét, vaníliás cukrot, baracklekvárt. Jól elkeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojások felvert habját. A nagyobb cipót kinyújtjuk, tepsibe tesszük, ráöntjük a tölteléket, majd a kisebb cipót is kinyújtjuk, töltelékre rakjuk, villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben halványra sütjük.
mielőtt kisütnénk a sütit, a felső lapot vágjuk fel olyan darabokra, mint amilyenre készen szeletelnénk, zserbó nagyságúra. Így nem kell megszurkálni, ha kész sokkal könnyebb szeletelni, nem törik a teteje, jobban rásimul a töltelékre.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: andland, 2008. júl. 28. 21:30
A mákos szelet elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.