Mákos linzertorta recept
A Mákos linzertorta hozzávalói:hozzávalók 8 főre
Tészta:
30 dkg liszt (nálam fehér tönköly)
20 dkg sütőmargarin
10 dkg porcukor/édesítőszer
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
Töltelék:
20 dkg darált mák
5 dkg darált keksz
1 citrom reszelt héja
fél-1 citrom leve
1 kis ü (35-40 dkg) baracklekvár (vagy áfonya-, eper-, meggylekvár stb. ízlés szerint)
2 ek méz/édesítőszer
víz
A Mákos linzertorta elkészítési módja:
elkészítés Elmorzsoljuk a hideg margarint a liszttel, cukorral (édesítővel), citromhéjjal, majd a tojással tésztát gyúrunk belőle gyors mozdulatokkal rövid idő alatt, nehogy a vaj túlságosan felolvadjon, végül hűtőbe tesszük, míg a töltelék készül. Összekeverjük a töltelék száraz hozzávalóit, a mákot a keksszel és a citrommal. Felolvasztunk 3-4 ek lekvárt 1,5 dl vízzel és a mézzel, majd a mákos keveréket hozzáöntjük, addig keverjük, míg sűrű masszává lesz. Ha szükséges, több vízzel lazítjuk. Hagyjuk hűlni. A hűtőből kivesszük a tésztát, egyharmadát lecsípjük, és visszatesszük a hidegre, kétharmadát belenyújtjuk egy kivajazott(pite)formába, villával megszurkáljuk, s előmelegített sütőben (160 °C, gázsütő 4-es fokozat) épphogy aranyló sárgára sütjük (nálam kb. 15-20 perc). A megsült alapot langyosra hűlni hagyjuk, majd megkenjük 2-3 ek lekvárral, arra jön a mákos massza, arra a maradék lekvár, majd a hűtőből előkapott harmad-tésztát csíkokra sodorjuk, s berácsozzuk a torta tetejét. Továbbsütjük, míg a teteje is sárgára sül (25-30 perc), tányérra fordítjuk a langyos formából. sütési hőfok: 160 °C
ajánlat
A linzertészta gazdagítható citromhéjjal vagy vaníliával.
A máktöltelék felturbózható rumba áztatott mazsolával.
Jómagam az összes cukrot kiváltottam folyékony édesítőszerrel, amit nem mérek, csak nyomok kedvem szerint. A lekvár is lehet diabetikus, fő a magas gyümölcstartalom.
Rácsozás helyett morzsolhatjuk is a tésztát a torta tetejére.
Kategória: Szénhidrátcsökkentett ételek receptjei
A receptet beküldte: c9aa38264e, 2011. szept. 23. 20:01
A mákos linzertorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.