Magos kenyér recept
A Magos kenyér hozzávalói:1 kg liszt
1 kocka élesztő
6 dl víz
1 ek só
2 marék mag (len/szezám/napraforgó)
A Magos kenyér elkészítési módja:
Az élesztőt beáztatom langyos vízbe (2dl a 6ból), kb.: 10-15 percre. A lisztet egy tálba szórom, beleteszem a magokat és a sót, majd összekeverem. Ezután hozzáadom az élesztős vizet majd elkezdem gyúrni és ahogy áll össze úgy még a szükséges mennyiségű vizet. A tészta inkább legyen kicsit keményebb mint túl lágy, mert akkor szétterül sütés közben. Amikor a tészta összeállt, jó 1 órát pihentetem. Ezután a tálról sütőlapra teszem és tovább pihentetem még kb.: fél órát. Majd a hideg sütőbe teszem, a hőfokot 200 fokra kapcsolom. Így a kenyér még tovább kel a sütő melegedésével. A sütési idő nagyjából 3/4 óra. Ekkor kiveszem, felfordítom és megkopogtatom az alját. Akkor jó, ha kong. :)
A lisztet lehet keverni:
70/30 arányban fehér/teljes kiőrlésű tönköly liszt.
60/10/30 fehér/rozs/ teljes kiőrlésű tönköly liszt.
Sokféle variáció létezik! :)
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: eperlevél, 2010. máj. 25. 11:31
A magos kenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.