Nyanyás olaszkenyér recept
A Nyanyás olaszkenyér hozzávalói:nyanya:
3 dl langyos víz
csipet só
50 dkg liszt
1 ek. olaj
1 tk. cukor
1 dkg élesztő
a kenyérsütőben kicsit összekevertetem gombóccá.3 rászre osztom.2 a mélyhűtőbe 1 simán a hűtőbe zacskóba.
a cipó
1 kg liszt
0,5 l víz(de ez liszt függő. Lehet több is. 0,6 l.)
6 ek olaj
2-2 tk só és cukor
1 mk szárazélesztő v 1/5 sima élesztő
+ az 1/3 nyanya
A Nyanyás olaszkenyér elkészítési módja:
a nyanyát előző este megcsinálom a leírtak szerint és a hűtőbe ill. a fagyasztóba teszem. A cipó hozzávalókat és az 1/3 nyanyát simára dagasztom a dagasztógéppel.Majd bő 1/2 órát hagyom szobahőmérsékletem kelni. amíg kel a sütőt is előmelegítem 250 fokra. Veszek elő egy 2 jénait, majd teszek bele sütőpapírt, hogy a tészta ne ragadjon le. A megkelt tésztát 2 részre osztom.Kicsit átgyúrom,majd hosszúkás alakra formázom.Beleteszem a jénaikba, bevágom.Vagy a jénai tetejét spriccelem be alaposan vízzel, vagy a kenyér tetejét kenem meg ecsettel, hogy kicsit vizes legyen. Majd a 250 fokom sütöm 15 percig. Ekkor a jénai tetejét leveszem, és a sütő hőmérsékletét is visszábbveszem 200 fokra. ezen a hőfokon sütöm még 30 percig. a megsült kenyeret még forrón megkenem ismét vékonyan vízzel és hagyom kisit kihülni. isteni finom.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: d0b7178f40, 2010. máj. 2. 20:10
A nyanyás olaszkenyér elkészítési módja és hozzávalói.