Lilahagymás pogácsa recept


T é s z t a :
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 ek. só
1 db tojás
0,5 dl tej
2-3 dl tejföl
1 csipet cukor
3 dkg élesztő
T ö l t e l é k :
4 dkg vaj vagy ennek megfelelő étolaj
2-3 fej lilahagyma
A Lilahagymás pogácsa elkészítési módja:
A cukros langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi anyagot és jól kidolgozzuk. 2 órát hűvös helyen pihentetjük. Közben elkészítjük a hagymás rátétet. A lila hagymákat apróra vágjuk és pirosra sütjük, hagyjuk langyosra hűlni. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd a hagyma 3/4 részével megkenjük. Hajtogatjuk: a tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor kenjük a tésztára. Mindkét oldalról behajtjuk a tésztát a közepéig, majd kettéhajtjuk. Hűvös helyen legalább fél -, 1 órát pihentetjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, berácsozzuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük kissé távol egymástól és hagyjuk még 30 percig kelni. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 250°-ra. Lekenjük tojással, vigyázva, hogy az oldalára ne csurogjon le! Szép sárgára megsütjük.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: Cilumiluci, 2011. márc. 21. 15:54
A lilahagymás pogácsa elkészítési módja és hozzávalói.