Főoldal » Receptek » Nassok, sós finomságok receptjei » Tejfölös-sajtos pogácsa recept

Tejfölös-sajtos pogácsa recept

Elkészítési idő 160 perc

A Tejfölös-sajtos pogácsa hozzávalói:
50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 tojás sárgája
3 dkg élesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű porélesztő)
2 dl tejföl
20 dkg (vagy ízlés szerint több, kevesebb) reszelt sajt
1 dl tej
2 teás kanál só
1 dkg cukor


A Tejfölös-sajtos pogácsa elkészítési módja:
- Hagyományos élesztővel: Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit fél óráig deszkán pihentetünk. Utána kinyújtjuk és háromba hajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük, 20-20 perces pihentetés után. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét megrácsozzuk, tojássárgájával megkenjük, reszelt sajtot hintünk a tetejére, és pogácsaformákat szaggatunk belőle (kb.4 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral), majd a kiszaggatott formákat oldalról két tenyerünk közé véve megsodorjuk, hogy magasabb legyen a pogácsa. A pogácsákat kb. 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük, a sütési idő a sütő típusától függően változhat. - Porélesztővel: A lisztet langyosra mikrózom, belekeverem a porélesztőt, a langyos tejet, a cukrot, a margarint félig folyósra mikrózom, dagasztógéppel selymesre dagasztom a tésztát. Rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit meleg helyen 1 órát kelesztjük. Utána kinyújtjuk és háromba hajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük, 20-20 perces pihentetés után. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét megrácsozzuk, tojássárgájával megkenjük, reszelt sajtot hintünk a tetejére, és pogácsaformákat szaggatunk belőle (kb.4 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral), majd a kiszaggatott formákat oldalról két tenyerünk közé véve megsodorjuk, hogy magasabb legyen a pogácsa. A pogácsákat kb. 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük, a sütési idő a sütő típusától függően változhat.

Fagyasztása:

A kiszaggatott pogácsákat sütés helyett le is fagyaszthatjuk, egy tálcán elhelyezve úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, miután így teljesen megfagytak, zacskókba csomagolhatjuk egy sütésnyi adagonként, így mindig csak annyit kell kiolvasztanunk, amennyit meg is sütünk.
Felhasználáskor a pogácsákat a sütőlapra helyezzük, alá sütőpapírt teszünk, és 1 órát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, majd 175 fokon 30 perc alatt készre sütjük.


Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei


A tejfölös-sajtos pogácsa elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook