Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Lefejtem tejet, és lefagyasztottam. Felolvasztásnál honnan tudom eldönteni, hogy jó-e? (Szag, íz) fórum

Lefejtem tejet, és lefagyasztottam. Felolvasztásnál honnan tudom eldönteni, hogy jó-e? (Szag, íz) (tudásbázis)

2008. júl. 8. 14:10

A hűtött tej(sima hűtő) 1-2 napig használható.

Az anyatej alapjába véve édes.

A fagyasztott tejet 1 hónapig használhatod. Soha ne forrald fel! Olvaszd ki. Olyan edényt használj amit mikroban vagy meleg vízfürdőbe tehetsz. Külön edénybe ne tedd a tejecskét. (pl kislábos.)

Mindig csak egy lefejésnyit rakj el, és mindig írd rá a dobozra mikor tetted el.

18. Dorka29 (válaszként erre: 17. - 386e029db2)
2008. máj. 13. 14:05

Én is így csináltam, bár azt nem tudtam, hogy megkeseredik.

De erről eszembe juttott még valami. Én a könnyebb tárolhatóság érdekében összevártam akkora mennyiséget, hogy egy tégely telelegyen. Akkor úgy tűnt, hogy ez nagyon jó ötlet. Most már tudom, hogy -legalábbis nekünk- nem volt az.

Az én lányom sosem evett meg akkora adagokat egyszerre, és ha egyszer felolvasztod, utána nem lehet újra eltenni.

Szóval ha újra csinálnám, kisebb adagokban (kb. 50-100 ml)fagyasztanám le, mert így még később, a hozzátáplálás megkezdésekor is könnyebben felhasználható, ha az ételekhez hozzá akarod keverni.

2008. máj. 13. 09:16

Tényleg van egy szaga...

Egyébként arra kell még vigyázni, hogy ha nem egy fejésnyit teszel rögtön fagyasztóba, hanem összegyűjtöd a hűtőben, nem szabad összeönteni a hideg és a frissen fejt (meleg) tejet, mert megkeseredik! Hűtsd le külön, hidegen lehet összeönteni.

16. lucy0016 (válaszként erre: 14. - Dorka29)
2008. máj. 11. 22:51
:-))
15. kiscsirke (válaszként erre: 14. - Dorka29)
2008. máj. 11. 12:40
Akkor ezekszerint jó volt az a tej, mindegy, mert nem kellett neki. Úgyhogy az kuka sajnos. Köszönöm a tanácsokat, és az infot!
14. Dorka29 (válaszként erre: 13. - Kiscsirke)
2008. máj. 11. 12:35

Frissen nem, vagy alig van szaga, az ételtől függ, amit eszel. Viszont felmelegítés után nagyon érződik, hogy mit ettél. Én pl. sok zöldséget, főzeléket eszek, szinte mindig zöldbab szaga van a tejemnek, annak ellenére, hogy nem zöldbabot ettem.:)

Persze lehet, hogy másénak is, de másikat nem szagoltam még.;)

2008. máj. 11. 12:27
Köszönöm a tanácsokat! Én is ezt fogom tenni, hogy megszagolom előtte, bár én szagoltam előtte őket csak úgy kiváncsiságból, de ennyire erősen nem lehett érezni, mint felolvasztás után! Sőt! Volt hogy nem is éreztem semmit.
12. Dorka29 (válaszként erre: 11. - 2577cdcc12)
2008. máj. 10. 21:10

Az elsőt hamar felhasználtuk, mert ki akartuk próbálni, hogy egyáltlaán érdemes-e vele "kínlódnom".

Nekem is megroggyant a térdem, mikor megéreztem a felmelegített anyatej szagát..., de az íze nem volt romlott. Ezután bevezettem a frissen is megszagol módszert, ami bevált.:)

2008. máj. 10. 21:07
Én annó bőszen fagyasztottam, de az első alkalommal, mikor kellett volna, és kiolvasztottam annyira rossz volt a szaga, hogy kidobtam az összeset :o)
10. Dorka29 (válaszként erre: 9. - Mokka78)
2008. máj. 10. 21:00
Jaa:)) De mire rájöttünk! Aztán persze utánaolvastam és tényleg így van.
9. Mokka78 (válaszként erre: 8. - Dorka29)
2008. máj. 10. 20:56
Ez aranyos :) De ,jó ötlet!
8. Dorka29 (válaszként erre: 7. - Kiscsirke)
2008. máj. 10. 20:49

A kislányom tőlem egyáltalán nem fogadta el az anyatejet máshogy, csak original csomagolásban. Próbálja meg az Apukája, nálunk ez vált be.

Érzi rajtad a tejszagot, és nem érti, miért máshogy kapja, mint eddig.

7. kiscsirke (válaszként erre: 5. - 9778ca1817)
2008. máj. 10. 20:45
Most olyan kukorica szaga van, de megkóstoltam, és édes. Akkor jó? Sajnos nincs annyi, hogy felajánljam. Vészhelyzetre van eltéve, és most az van, de a picúr nem fogadja el :(
2008. máj. 10. 20:39
Bocs, lefejés UTÁN, a friss anyatejet megszagolni:))
5. 9778ca1817 (válaszként erre: 3. - Kiscsirke)
2008. máj. 10. 20:38
Fagyasztott állapotban valószínűleg sehogy:( Ha ílyen sok a tejed, akkor inkább ajánld fel más babáknak.
2008. máj. 10. 20:37

Ugyanúgy, mint a rendes tej is, nagyon büdös tud lenni, ha megromlott. De ezt persze csak akkor érezni, ha már felolvadt és legalább szobahőmérsékletű.


Egyébként meg fagyasztóban 6 hónapig áll el, illetve utána sem romlik meg, de eddig fogyasztható biztonsággal.


Ja, és még valami. Elég jellegzetes "szaga" van az anyatejnek, ami főleg felmelegítéskor erőteljesebb, mint frissen. Érdemes szagmintát venni lefejés előtt (tudom, hogy egy viccesenk hangzik, de nálam bevált), mert az általad evett ételektől függ, hogy milyen a szaga. Ha frissen megszagoltad, akkor már be tudod majd azonosítani:)), akkor amikor felolvasztod, de akkor erőteljesebben érződik.

3. kiscsirke (válaszként erre: 2. - 9778ca1817)
2008. máj. 10. 20:35
Igen, nem a dátummal van baj, azt írtam. Hanem, hogy szagról, vagy ízről hogy tudom megállapítani?
2008. máj. 10. 20:34
Például DÁTUMOT írsz rá:P
2008. máj. 10. 20:32
Lefejtem tejet, és lefagyasztottam. Felolvasztásnál honnan tudom eldönteni, hogy jó-e? (Szag, íz)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook