Krémes - másként recept
A Krémes - másként hozzávalói:A tésztához:
500 g liszt
50 g vaj
1 tojássárgája
5 g só
1 ek rum
180 ml víz
A tészta vajas részéhez:
500 g vaj
80 g liszt
Hozzávalók a krémhez:
0,5 l tejszín
12 tojássárgája
4 egész tojás
400 g porcukor
40 g keményítő
2 ek vaníliás cukor
2 rúd vanília
8 lap zselatin, amit hideg vízbe áztatunk
1 csipet só + 1 l tejszín
A Krémes - másként elkészítési módja:
A tészta elkészítése: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, cipóvá formázzuk, és félórát pihentetjük. A vajas részhez a vajat és a lisztet összedolgozzuk. A pihentetett tésztát lóhere formájúra kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajas részt, majd a „lóhere leveleit” ráhajtogatjuk. 10 mm vastagságúra kinyújtjuk, és a hűtőbe tesszük pihentetni. A tésztát négyszer kell hajtogatni a következőképpen: először háromba hajtjuk, majd félórán át hűtőben pihentetjük, azután négybe hajtjuk, hűtve pihentetjük, megint háromba, ismét pihentetjük, végül négybe hajtjuk. Így 144 lap alakul ki a leveles tésztához. Mindezt a sütés előtt egy nappal kell elkészíteni. A krém elkészítése: A zselatin és az 1 liter tejszín kivételével a hozzávalókat összekeverjük, és vízgőz felett, álladóan kevergetve 82°C-ra melegítjük, hogy megkössön. Amikor elérte a kívánt hőfokot, a zselatint is belekeverjük. Jégre tesszük, kihűtjük. Az 1 liter tejszínt krémes állagúra verjük, összekeverjük a másik masszával, és 8-12 órán át hűtőben tartjuk. Az egy napig pihentetett tésztát kinyújtjuk, megkenjük tojássárgájával, csíkokra vágjuk, és 163°C-on 36 percig sütjük. Amikor kész, kívánság szerint további két vagy három részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. júl. 25. 06:38
A krémes - másként elkészítési módja és hozzávalói.